Tips

Kies wanneer Windows je updates installeert

De manier waarop Microsoft verplichte updates uitrolt naar Windows 10, schiet velen in het verkeerde keelgat. Met de Creators Update komt Microsoft een klein beetje tegemoet aan de verzuchtingen.

Met Windows 10 introduceerde Microsoft de verplichte updates. Wanneer Windows merkt dat er een update beschikbaar is, wil het besturingssysteem die zo snel mogelijk installeren. Je kan het updateproces beperkt uitstellen al heb je in de praktijk erg weinig controle. Iedereen herkent intussen de volgende frustrerende situatie wel: je wil snel iets opzoeken of afdrukken via je pc, zet het ding op, en merkt dat je nog vijf minuten moet wachten vooraleer het OS een update heeft afgewerkt.

Meer controle

Met de Creators Update krijg je meer controle over de manier waarop Microsoft updates doorvoert. Iedereen kan voortaan een periode in de dag kiezen waarop je OS geen updates zal installeren. Vroeger was die actieve periode beperkt tot twaalf uur op een dag, met de Creators Update wordt dat 18 uur. Microsoft gaat er van uit dat je je pc zo weinig mogelijk echt uitgeschakeld. Zo kan Windows de updates ’s nachts installeren en zich meteen herstarten, zodat alles klaar is wanneer je ’s ochtends opnieuw aan de slag wil gaan.

Actieve uren

Wie zijn computer wel wil uitschakelen, blijft tegen hetzelfde probleem oplopen: de helft van het updatewerk gebeurt tijdens het afsluiten, de andere helft wanneer je je systeem terug ingeschakeld en vaak geen tijd hebt om te wachten op het installatiewerk dat Windows nog wil verzetten. Windows 10 Home-gebruikers leren best met die frustratie leven: Microsoft verzint geen oplossing in deze grote upgrade en zal dat vermoedelijk evenmin doen in de toekomst.

Eigenaars van Windows 10 Pro of Enterprise-versie hebben meer geluk. Zij kunnen de updates een week lang uitstellen. Natuurlijk blijft het een goed idee om updates altijd zo snel mogelijk door te voeren.

Universeel platform

Met de Creators Update verandert Microsoft de manier waarop updates werken vooral onder de motorkap. Alle vensters en meldingen blijven er min of meer hetzelfde uitzien. Achter de schermen draait wel volledig nieuwe code. ‘Universal Update Platform’ noemt Microsoft de verbetering. Het komt er op neer dat de updateserver je toestel enkel zal serveren met de broodnodige code. Je computer zal alleen binnenhalen wat daadwerkelijk verandert aan het besturingssysteem op jouw computer. Voordien bestond een update uit één integraal pakket voor iedere gebruiker waarin veel overbodige code schuilde.

Het Universal Update Platform zorgt voor kleinere downloads en dat brengt een extra voordeel met zich mee: in theorie moet ook de installatie van de nieuwe updates een stuk sneller verlopen dan vandaag.

Naar aanleiding van de Windows 10 Creators Update publiceren we elke dag een tip waarin we dieper ingaan op een nieuwe functie. Schijf je in op onze tips-nieuwsbrief om alle tips wekelijks netjes gebundeld in je mailbox te ontvangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business