Tips

Bestuur Windows 10 met je vingers

Met de Creators Update kan je heel wat functies van Windows 10 bedienen door met één, twee, drie of zelfs vier vingers over het touchpad te bewegen.

Windows 10 tovert het laptoptouchpad om van een matig alternatief voor je muis tot een vernuftig invoerwalhalla. Het ding is goed voor veel meer dan voorzichtige vingertikjes. Wie even de tijd investeert om het één en ander uit te zoeken, kan vrijwel zijn hele pc besturen met enkele eenvoudige bewegingen.

Vingervlug

Met de Creators Update brengt Microsoft die mogelijkheden naar de voorgrond. Onder instellingen maakt de rubriek Muis en touchpad plaats voor twee nieuwe tabbladen: Muis en Touchpad afzonderlijk. Onder het Touchpadmenu kan je eerst en vooral de gevoeligheid aanpassen en het gedrag van een enkele tik aanpassen. Verder naar omlaag vind je de echt interessante functies. Onder Bewegingen met drie vingers selecteer je wat er gebeurt wanneer je het touchpad met drie vingers tegelijkertijd aanraakt. Met de standaard-instellingen ga je vliegensvlug richting bureaublad door omlaag te swipen. Een veegje omhoog opent de Multitasking-weergave en vegen naar links en rechts laten je tussen verschillende actieve applicaties wisselen.

Nuttige aanpassingen

De standaard-instellingen voor bewegingen met vier vingers zijn iets minder nuttig. Ze laten je door verschillende bureaubladen heen bladeren maar veel mensen zijn tevreden met één bureaublad. Uit het bijhorende menuutje kan je snel een alternatief kiezen. Audio en volume wijzigen is bijvoorbeeld een aantrekkelijk alternatief voor de multimediagezinde Windows 10-gebruiker. Met die instellingen verhoog of verlaag je het volume door respectievelijk naar omlaag of naar omhoog te swipen met vier vingers. Door naar links en rechts te bewegen kies je het vorige of het volgende nummer.

Tikjes

Tot slot krijg je de optie om het gedrag van tikjes op het touchpad met meerdere vingers aan te passen. Zo kan je Windows 10 overhalen om een tikje met drie vingers te interpreteren als een druk met de middelste knop van een muis, terwijl een tik met vier vingers de muziek bijvoorbeeld pauzeert of hervat. Sandaard bakt Microsoft een snelkoppeling naar de Cortana-zoekfunctie in. Omdat Microsoft Cortana nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar stelde, is die functie minder handig.

Muis-liefhebbers hebben minder om naar uit te kijken. Hoewel de muis-instellingen voortaan ook in hun eigen submenu wonen, is dat wel erg summier: je krijgt geen extra muis-instellingen na deze nieuwe update.

Naar aanleiding van de Windows 10 Creators Update publiceren we elke dag een tip waarin we dieper ingaan op een nieuwe functie. Schijf je in op onze tips-nieuwsbrief om alle tips wekelijks netjes gebundeld in je mailbox te ontvangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business