Tips

5 slaap-apps voor een betere nachtrust

Overdag is het warme lenteweer prettig, maar ’s nachts zorgt een kleverige huid voor een gebrek aan nachtrust. Met deze vijf apps hoef je niet urenlang schapen te tellen.
[related_article id=”213408″]

In ons Belgenlandje mopperen we wel eens omwille van ons wisselvallig klimaat, maar deze lente mogen we niet klagen. Afgelopen weekend tekenden thermometers temperaturen op tot 35 graden Celsius. Helaas kan niet iedereen volop genieten van de warme zonnestralen. Zo moeten studenten in dit warme weer volop blokken voor hun examens, en voor mensen met slaapproblemen is het warme weer eerder een vloek dan een zegen. Voor wie geen geld wil uitgeven aan een airconditioning-systeem, kan je ook met enkele apps uit de Play en App Store je slaapgedrag bevorderen. We doken met onze smartphone de lakens in en stelden een overzicht van vijf slaap-apps op.

Sleep as Android

Android; gratis met in-app-aankopen

[related_article id=”214140″]

Op een slimme telefoon hoort ook een slimme wekker, moeten de ontwikkelaars van Sleep as Android gedacht hebben. Terwijl je op een klassieke wekker een exact tijdstip opgeeft wanneer je wakker moet worden, stel je op deze applicatie een tijdsindicatie in en vermeld je hoeveel minuten de wekker ervan mag afwijken. Nadien leg je je telefoon naast je op het kussen (niet onder!) en registreert de app je bewegingen en geluiden. Aan de hand van deze informatie maakt de slimme wekker een analyse om je op een ideaal tijdstip wakker te maken.

Daarnaast biedt deze slaapapplicatie nog enkele andere toepassingen aan, zoals een opname-apparaatje zodat je kan opscheppen over het maximale decibelniveau van je muzikale snurkcomposities. Ook kan je op een grafiek details aflezen van je slaappatroon. De app is gratis, maar enkele functies zoals de slimme wekker kan je maar twee weken uitproberen. Voor een prijskaartje van 2,39 euro tik je de volledige versie op de kop.

Pzizz (Android, iOS)

Android & iOS; gratis met in-app-aankopen

Als je je eenzaam voelt en bijgevolg maar niet in slaap kan vallen, dan kan je Pzizz eens uitproberen. Voor je indommelt word je vergezeld door een fictieve persoon die je met een rustige stem in slaap moet brengen terwijl je in de achtergrond gehypnotiseerd wordt door dromerige geluiden. Om niet te wennen aan dezelfde muziekjes wordt er telkens een nieuwe mix gegenereerd. Volgens de ontwikkelaar val je gegarandeerd binnen het half uur in slaap.

Vooral voor powernaps blijkt deze app van goudwaarde te zijn. Je kan instellen hoe lang je wilt slapen, van tien minuten tot maximaal tien uur. Als je geen fan bent van de stem, kan je dat volume met een afzonderlijke regelaar bedienen.

Sleep Genius (Android)

Android; 5,99 euro

Sleep Genius genereert net zoals Pzizz een oase aan rustgevende geluiden, maar doet dat volgens een wetenschappelijk algoritme dat ontwikkeld is door experts op het gebied van neurowetenschappen. Volgens de ontwikkelaars is een decennium aan slaaponderzoek verwerkt in Sleep Genius, dusdanig dat dezelfde technieken gebruikt worden om astronauten in de ruimte in slaap te dommelen.

Daarnaast wordt je niet bruusk wakker gemaakt dankzij de speciale wekkerfunctie ‘5 minute revive cycle’ die je geledelijk aan moet bij bewustzijn brengen. Sleep Genius is gratis in de Play Store verkrijgbaar, maar voor extra functies zoals de Power Nap moet je met een klein bedrag over tafel komen.

Sleep Better (Android, iOS)

Android & iOS; gratis met in-app-aankopen

Runtastic ontwikkelt niet enkel fitness-applicaties, maar heeft ook een app in de Store gebracht die je slaap moet bevorderen. Met een goede nachtrust kan je je prestaties naar een hoger niveau tillen, moeten de ontwikkelaars gedacht hebben. Door je slaap te registreren aan de hand van bewegingen en geluiden krijg je een beter zicht in je slaappatroon die Sleep Better gebruikt om je sneller naar dromenland te brengen. Net zoals Sleep as Android leg je de telefoon naast je op het kussen en kan je ook een slimme wekker instellen. Het grote verschil met andere apps is dat je ook overdag tips krijgt om je nachtrust naar een hoger niveau te tillen. Zo kan je aangeven of je te veel stress had of bijvoorbeeld te veel alcohol hebt gedronken. Daarbij hoef je niet een heel epistel neer te tikken, maar selecteer je simpelweg icoontjes om energie te besparen.

Na elke nacht kan je aflezen hoe efficiënt je hebt geslapen en krijg je inzichten waarom je de ene nacht beter slaapt dan de andere. De app is gratis, maar voor een eenmalig prijskaartje van 1,99 euro elimineer je de vervelende advertenties en krijg je een een handjevol extraatjes aangeboden.

Twilight (Android)

Android; gratis

[related_article id=”213909″]

Met Android Nougat 7.0 voorzag Google een blauwlichtfilter in zijn mobiel OS, naar het voorbeeld van de Nightshift van iPhone. Tegenwoordig bevatten de meest recente versies van Mac en Windows ook standaard een rode schermtint terwijl je daar vroeger een derdenapplicatie zoals f.lux moest voor installeren. Het is immers bewezen dat het licht van computerschermen en smartphones de mogelijkheid onderdrukt om in slaap te vallen. Als je enkele uurtjes voor het slapengaan de blauwlichtfilter activeert op je apparaten, dan hoef je niet ellenlang naar het plafond liggen staren.

Als je nog beschikt over een oude smartphone die geen Nougat ondersteunt, dan kan je Twilight in de Play Store downloaden. Deze app is volledig gratis en heel eenvoudig te gebruiken. Vanaf een bepaald tijdstip dimt je scherm automatisch en gaat de strijd aan met het blauwe licht. Het ziet er aanvankelijk niet erg mooi uit, maar het went. Uitschakelen of pauzeren is erg eenvoudig aangezien Twilight zich, indien gewenst, bovenaan in het snelmenu van je telefoon nestelt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business