Tips

Controleer welke programma’s je webcam gebruiken

Controleer zelf of de camera op je laptop door onbekenden wordt aangestuurd via de tool Process Explorer.

De meeste webcams op laptops zijn vergezeld van een LED-lichtje dat je vertelt of de camera aanstaat of niet. Het is een simpele functie, al valt die zelfs te omzeilen. Wil je echter opzoeken welk specifiek programma de webcam gebruikt wanneer het lichtje aanspringt, dan moet je al wat meer moeite doen. Windows zelf zal je geen aanwijzingen geven; je moet het Microsoft-programma Process Explorer downloaden om de informatie naar boven te halen.

Naam webcam zoeken

Als eerste stap moet je achter de naam van je webcam zien te komen. Deze informatie is beschikbaar in Apparaatbeheer. Om dit venster te openen in Windows 10 of 8, klik je met je rechtermuisknop op het Windows-logo van het startmenu en klik je op ‘Apparaatbeheer’. Windows 7-gebruikers kunnen het menu snel openen door Win + R in te drukken en ‘devmgmt.msc’ in te vullen in het zoekveld. Lokaliseer je webcam in de apparaatlijst. Je vindt deze waarschijnlijk onder de folder ‘Beeldapparaten’. Rechterklik op de webcam en selecteer ‘Eigenschappen’. Klik het tabblad ‘Details’ aan en ga bij het keuzeveld ‘Eigenschap’ op zoek naar de optie ‘Naam van fysiek apparaatobject’. Klik vervolgens op de naam die bij waarde verschijnt en kopieer deze.

Process Explorer

Nu komt Processor Explorer in het spel. Eens het programma geopend, klik je bovenaan op het menu ‘Find’ en selecteer je ‘Find handle or dll’. In het venster dat verschijnt, plak je nu de naam die je eerder hebt gekopieerd. Klik op ‘Search’ en Windows zal op zoek gaan naar alle actieve processen die op dat moment je webcam gebruiken – je krijgt hier dus geen geschiedenis van je webcamgebruik, enkel de programma’s die op dat specifieke moment de camera aansturen. Het zoekproces neemt normaal gezien een klein minuutje in beslag.

Brengt het zoekproces enkele processen naar boven, maar ben je niet zeker wat ze doen of met welke programma’s deze te maken hebben, dan kan je met je rechtermuis op een naam klikken en naar het eigenschappen-menu gaan. Hier kan je al iets meer informatie lezen over wie bijvoorbeeld de software ontwikkelt. Krijg je nog altijd geen beter idee van de bron van het proces, dan kan je je wenden tot Google om te weten te komen of er een betrouwbaar of malafide programma achter zit. Je kan een proces te allen tijde stopzetten door de naam te selecteren, met je rechtermuis te klikken en vervolgens op ‘Kill process’ te klikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business