Tips

Verander het openingsscherm van Windows Verkenner

Windows Verkenner beginscherm
Ooit al eens gewenst dat je met het openen van Windows Verkenner meteen in een bepaalde map kon springen? Goed nieuws: het is mogelijk. Ik toon je wat je moet doen.

Standaard als je Windows Verkenner aanklikt, krijg je je overkoepelende mappen zoals ‘Snelle Toegang’ en ‘Deze Computer’ te zien. Is er echter een map die je regelmatig opent en die wat dieper weggestopt zit in de menustructuur? Je kan ervoor zorgen dat je hier als eerste belandt, met een paar ingrepen.

Hoe verander je het openingsscherm van Windows Verkenner?

  • Open Verkenner en ga naar het tabblad Beeld
  • Kies voor Opties rechts
  • Soms moet je nog kiezen voor Map- en zoekacties wijzigen en klik op Algemeen
  • Kies voor Verkenner openen, kies voor Deze PC en klik op OK

Standaardmap aanpassen

Om de standaardmap van Windows Verkenner aan te passen, open je het programma en navigeer je naar de map die je in de plaats van het normale overzicht wilt laten openen. Open deze map niet, maar klik er met je rechtermuisknop op en selecteer ‘Snelkoppeling maken’. De snelkoppeling zal in hetzelfde menu verschijnen waar ook je uitgekozen map zit. Klik met je rechtermuis op de nieuwe koppeling, ga voor ‘Naam wijzigen’ en geef de map de naam ‘File Explorer’.

Nu is het zaak om het Verkenner-icoontje op de startbalk te vervangen door de snelkoppeling-map die we zojuist hebben gemaakt. Wil je de authentieke look van Windows Verkenner op de balk behouden? Rechterklik op de Explorer-map en ga naar ‘Eigenschappen’. Navigeer naar het tabblad ‘Snelkoppeling’ en kies voor ‘Ander pictogram’ onderaan het venster. Je krijgt nu een uitgebreide lijst van alternatieve icoontjes te zien. Om niet te veel tijd te verdoen met zoeken, tik je de combinatie ‘%windir%\explorer.exe’ in bij het veld onder ‘Zoek in deze bestanden naar pictogrammen’ en druk op Enter. Selecteer het Verkenners-icoontje en klik op Ok.

Plan B

Ga vervolgens naar ‘C:\Gebruikers\Naam\AppData\Roaming\Microsoft\InternetExplorer\QuickLaunch\User Pinned\TaskBar’. Hier vind je de snelkoppeling van Windows Verkenner terug die momenteel op de startbalk staat. We gaan deze nu vervangen, maar vooraleer je daartoe overgaat, wil je misschien de huidige knop kopiëren en ergens veilig plaatsen, zodat je deze nadien nog kan terugzetten, mocht de nieuwe je niet bevallen. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de originele map in je Nederlandse Windows de naam ‘Verkenner’ draagt. Je kan deze slechts overschrijven met een snelkoppeling met de Engelse benaming File Explorer. Soms maakt software rare kronkels.

Heb je je plan B veiliggesteld, haal dan je eigen Verkenner-map boven en plak deze in het Taskbar-venster. Microsoft zal je nu op de hoogte brengen dat er een gelijknamig bestand in de map staat, en je vragen wat je wilt doen. In ons geval is dat ‘Het bestand in de doelmap vervangen’. De File Explorer-map komt nu in de plaats van Verkenner te staan, onder de Nederlandse naam. Wanneer je nu Verkenner opent via de startbalk, kom je meteen in je map terecht. Om de oude map terug te zetten hoef je deze slechts opnieuw in het venster te plakken en Verkenner te laten overschrijven.

tipverkenner

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals