controlled folder access

Microsoft introduceert met de Windows 10 Fall Creators Update een ingebouwde bescherming tegen ransomware. We leggen uit hoe je die activeert.

Advertentie

Ransomware is populair bij cybercriminelen. De voorbije maanden richtten grootschalige aanvallen als WannaCry, NotPetya en recenter BadRabbit heel wat schade aan. Op het dark web werd bovendien 2.500% meer ransomware verhandeld dan vorig jaar.

Windows-gebruikers zijn de voornaamste slachtoffers van ransomware. Met de Fall Creators Update introduceert Microsoft daarom ‘Controlled Folder Access’, een nieuwe functionaliteit om hen beter tegen deze gijzelende software te beschermen.

‘Controlled Folder Access’ is standaard evenwel uitgeschakeld. In dit artikel leg ik je uit wat de functie precies doet en hoe je hem activeert.

Wat is het?

In het verleden kon elke applicatie die op je systeem geïnstalleerd stond toegang krijgen tot je bestanden. Controlled Folder Access brengt daar verandering in.

De meeste ransomware is slim genoeg om te weten waar het de meeste schade kan aanrichten: mappen met foto’s, video’s en documenten. Voor de toevoeging van Controlled Folder Access was er niets dat de malware in de weg stond om deze bestanden te versleutelen zodat ze voor jou ontoegankelijk zijn zonder de juiste sleutel (die de cybercriminelen je graag overhandigen in ruil voor losgeld).

[related_article id=”219677″]

Controlled Folder Access beperkt welke applicaties toegang krijgen tot je beschermde mappen. Standaard zijn dat alleen de systeemapplicaties. Andere software moet jouw expliciete toestemming krijgen. Probeert een niet-geautoriseerde applicatie bestanden te wijzigen, dan krijg je daarvan een melding.

Hoe activeren?

Om gebruik te maken van Controlled Folder Access moet je systeem eerst en vooral zijn geüpdatet naar de Windows 10 Fall Creators Update. Die update wordt gefaseerd uitgerold, maar kan je ook zelf forceren.

Daarnaast vereist de functie dat realtime-beveiliging van Windows Defender actief is. Gebruik je een andere antivirus, dan kan je Controlled Folder Access niet activeren. Wellicht heeft je eigen antiviruspakket evenwel ook een vorm van ransomwarebescherming ingebouwd.

Gebruik je Windows Defender als antivirus dan navigeer je naar de volgende locatie om de ransomwarebescherming te activeren: Open het Windows Defender-beveiligingscentrum, klik op ‘Virus en bedreigingsbeveiliging’ en vervolgens op ‘Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging’.

Bij ‘Controlled folder access’ zet je de schakelaar aan. Hier kan je ook aanpassen welke mappen door de functie beschermd moeten worden en welke applicaties toestemming krijgen om je bestanden te wijzigen.


6 REACTIES

  1. Weeral een truukje van andere 4andsomware: ofwel gebruik je microsoft ofwel blijft de gebruiker in de kou staan. Dus is MS niet beter dan diegenen die Randsomeware gebruiken: dieven in de hoogste graad. Als defender Dan ook nog eens goed zou werken maar dat is al net zo erg als de rest van Windows: een samenraapsel van allerlei gejatte onderdelen van andere bedrijven in elkaar gepuzzeld door een bende idioten die denken dat ze iets weten maar.geen van allen is een expert enkel afgedankte prutsers die het niet redden in de echt wereld van beveiliging.

    • Ik ben het niet eens met je, Wesley. Ze blijken op andere terreinen best slim. En voor de Pro-sektor bieden ze wel een oplossing in de vorm van een white list, die je overigens wel doe-het-zelverig moet vol prutsen. Het is schandalig dat ze de Home gebruikers pesten met halfbakken show-oplossingen.

  2. “Windows-gebruikers zijn de voornaamste slachtoffers van ransomware.” ? Wie dan nog meer?
    En toch is de oplossing zo simpel voor MS: zorg dat UITSLUITEND fysiek via het toetsenbord software geïnstalleerd kan worden. Dan moet het schorem eerst echt inbreken, voor dat ze ellende kunnen creëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here