Reageert je computer niet langer vliegensvlug? Met optimalisatiesoftware maak je van je toestel weer een racemachine.

Advertentie

Wie een nieuwe pc koopt, kan voor enige tijd ten volle genieten van de volledige kracht van zijn machine. Of je nu een budgettoestel of een premiumcomputer aanschafte, na verloop van tijd wordt iedere pc jammer genoeg trager. Bij sommige toestellen glipt de snelheid geleidelijk aan weg, terwijl andere machines van de één op de andere dag hun snelheid verliezen. Op zo’n momenten komt optimalisatiesoftware goed van pas.

Optimalisatiesoftware

Optimalisatiesoftware is een soort programma dat tot de diepste instellingen van je computer doordringt en op zoek gaat naar probleemgebieden. Deze applicaties voeren verschillende taken uit die je computer versnellen. Zo defragmenteren ze je harde schijf, kuisen ze het Windows-register op en maken ze opslagruimte vrij door dubbele bestanden te verwijderen.

[related_article id=”220644″]

De meeste optimalisatiesoftware voeren gratis basisfuncties uit. Wie ook van de meer geavanceerde functionaliteit wil genieten, moet echter een abonnement aanschaffen. Voor de minimumprijs kan je één computer optimaliseren; wie meerdere probleemtoestellen heeft, kan een pakket met meerdere licenties overwegen.

Handmatige stappen

Veel van de stappen die optimalisatiesoftware ondernemen, kan je eveneens handmatig uitvoeren. Om te voorkomen dat je computer erg snel vertraagt, voer je dan ook best verschillende handelingen uit. Zo verwijder je best alle applicaties die je toch niet gebruikt. Verder moet je oppassen dat je niet te veel applicaties laat beginnen bij het opstarten van Windows en kan een antivirusprogramma soelaas brengen.

Bovengenoemde stappen worden door de meeste optimalisatieprogramma’s eveneens ondernomen. Voor veel mensen is het daarom eenvoudiger om deze software te gebruiken in plaats van de stappen één voor één zelf te overlopen. Let wel goed op bij de installatie van optimalisatiesoftware. De programma’s staan erom bekend geïnfiltreerd te geraken met malware. Bovendien doen sommige applicaties zich voor als onschuldige optimalisatiesoftware, terwijl ze eigenlijk slechts kwaadaardige code bevatten. Zomaar de goedkoopste applicatie downloaden naar je computer is dan ook geen goed idee.

All-in-one

Er zijn verschillende soorten software om je computer te versnellen. Indien je nog steeds een klassieke harde schijf gebruikt, is één van de belangrijkste factoren die je computer vertragen de defragmentatie van de schijf. Daarvoor kan je defragmentatiesoftware downloaden zoals Disk Speedup of Defraggler. Met IObit Uninstaller, Revo Uninstaller of Geek Uninstaller kan je overbodige software van je computer verwijderen.

Er bestaan echter eveneens een hoop applicaties die verschillende problemen gelijktijdig aanpakken. Deze toepassingen gaan op zoek naar cookies, registerfouten en andere bestanden die je computer vertragen. Bovendien kan je ze vaak ook gebruiken om je computer zo optimaal mogelijk in te stellen. We lijsten de beste applicaties op.