Tips

Dit zijn de beste digitale camera’s van het moment

Of je nu professioneel, hobbyfotograaf bent of knusse familiemomenten wil vastleggen, voor ieder is er wat lekkers in onze top tien.

Smartphonefabrikanten trachten steeds meer zieltjes in te winnen door een capabele camera in hun telefoons te stoppen. Door de beperkte ruimte kunnen ze echter niet tippen aan een traditionele camera. Draag je de kwaliteit van je foto’s hoog in het vaandel, dan is het anno 2018 nog steeds het best om een dedicated camera aan te schaffen. We verzamelden de tien toestellen die ons het meest in het oog sprongen.

1. Sony Alpha A9

Prijs: 4.799 euro
Type: Systeemcamera

Wou je vroeger een goede camera kopen, dan luidde de hamvraag: kies ik voor Canon of Nikon? Terwijl deze twee fabrikanten de markt der spiegelreflexcamera’s domineren, zijn er sinds enkele jaren kapers op de kust. Stilaan worden de logge spiegelreflexcamera’s vervangen door spiegelloze varianten, de zogenaamde ‘mirrorless’ of systeemcamera’s. Het grote voordeel van een spiegeltje is dat het beeld wat je door de zoeker ziet ook daadwerkelijk op de sensor valt. Aangezien schermtechnologieën zoals LCD en OLED steeds volwassener worden, krijg je voortaan eveneens een nauwkeurige reproductie te zien op het kleine scherm dat op je camera zit.

Tot voor kort waren ‘mirrorless’ varianten nog niet zo populair bij fotografen, maar de Sony Alpha A9 veroorzaakte een schokgolf in fotografieland.

Tot voor kort waren ‘mirrorless’ varianten nog niet zo populair bij fotografen, maar de Sony Alpha A9 veroorzaakte een schokgolf in fotografieland. Met deze full-frame systeemcamera kan je 20 opnames per seconde nemen in volle resolutie van 24 megapixels. De Alpha A9 geeft zo de professionele topmodellen van Canon en Nikon het nakijken. Is het tijd om de reflexcamera aan de wilgen te hangen?

2. Fujifilm X-T2

Prijs: 1.549 euro (bij Coolblue)
Type: Systeemcamera

De Sony Alpha A9 is het neusje van de zalm in de wereld van systeemcamera’s, maar is voor de doorsnee hobbyfotograaf veel te duur. Wil je toch eens proeven van een spiegelloze camera zonder je buidel helemaal te openen, dan vormt de Fujifilm X-T2 een (ietwat) goedkopere variant. Hij is gebouwd zoals een spiegelreflexcamera, maar dan met een elektronische in plaats van optische zoeker. Omdat de zoeker in de as van de lens staat, is het makkelijker om de camera op een bewegend voorwerp gericht te houden. Daardoor is de X-T2 best geschikt voor snelle fotografie, zoals op een racecircuit.

Ben je op zoek naar een all-round mirrorless camera die niet helemaal door je budget vreet, dan is de Fujifilm X-T2 een perfecte keuze.

Naast een scherpe en heldere elektronische zoeker bevat de X-T2 ook een uitklapbaar scherm. De body is stof- en spatwaterdicht en bevat twee slots voor SD-geheugenkaarten – die zijn nodig als je wenst te filmen met de ultrahoge 4K-resolutie (3.840 bij 2.160 pixels). Ook het autofocussysteem van de X-T2 kreeg een flinke upgrade ten opzichte van zijn voorganger, met nu 325 autofocuspunten op de sensor. Dit vertaalt zich in betere prestaties bij het volgen van bewegende voorwerpen – meestal een zwakker punt bij systeemcamera’s. Ben je op zoek naar een all-round mirrorless camera die niet helemaal door je budget vreet, dan is de Fujifilm X-T2 een perfecte keuze.

3. Nikon D850

Prijs: 3.699 euro (bij Coolblue)
Type: DSLR

Mirrorless camera’s worden steeds populairder. Toch zijn er tal van redenen om te kiezen voor een traditionele DSLR-camera. Nikon en Canon mogen dan wel de boot van systeemcamera’s gemist hebben, door hun indrukwekkend gamma aan lenzen hebben ze nog steeds een streepje voor op hun concurrenten. Het leek er een poos op dat Nikon uitgeteld in een hoekje zat, maar de D850 haalt die foute indruk meteen onderuit.

De D850 is de krachtigste en meest veelzijdige camera die een Nikon-fotograaf zich vandaag kan wensen.

Voor zijn nieuwste digitale reflexcamera heeft Nikon alle registers opengetrokken. Op papier lijkt het de meest veelzijdige SLR in het Nikon-gamma. De D850 combineert hoge resolutie, hoge reekssnelheden en hoge gevoeligheden wat zich vertaalt in indrukwekkende prestaties met een uitstekende beeldkwaliteit. Daardoor kan je hem voor heel wat soorten fotografie inzetten. Zowel voor studiowerk, reportages, landschappen, wildlife als actie staat hij zijn mannetje. De D850 is de krachtigste en meest veelzijdige camera die een Nikon-fotograaf zich vandaag kan wensen.

4. Nikon D3400

Prijs: 405,96 euro (bij Coolblue)
Type: DSLR

De D3400 is het instapmodel bij de spiegelreflexcamera’s van Nikon. De specificaties zijn indrukwekkend, gezien zijn lage prijskaartje. Hij heeft een 34-megapixelsensor zonder laagdoorlaatfilter, reeksopnames met 5 beelden per seconde, filmen in full HD (1080p-resolutie, een autofocussysteem met 11 AF-punten en een vast LCD-scherm van 3 inch. Op een volle batterijlading zou je er 1.200 foto’s mee kunnen nemen.

De Nikon D3400 is vandaag het beste model die je kan kopen als je wil pootjebaden in de wondere wereld van fotografie zonder een bom geld op tafel te gooien.

De Nikon D3400 is vandaag het beste model die je kan kopen als je wil pootjebaden in de wondere wereld van fotografie zonder een bom geld op tafel te gooien. De lens die in de doos steekt – de AF-P DX NIKKOR 18-55mm met beeldstabilisatie – zal voor de doorsnee fotografieliefhebber volstaan. Let wel op dat er geen input voor een extra microfoon voorzien is, wat hem minder geschikt maakt voor videografen.

5. Sony Cyber-shot RX10 IV

Prijs: 1.999 euro
Type: Superzoomcamera

Zoek je een camera specifiek voor wildlife en sportfotografie? Sony’s nieuwste superzoomcamera, de RX10 IV, is een heel stuk sneller dan zijn voorganger. Dankzij een zoomlens van 24-600mm kan je van veraf nog steeds kristalheldere foto’s nemen. Bovendien is één van de blikvangers van de RX10 IV een gloednieuw autofocussysteem zodat je op elk bewegend object feilloos kan scherpstellen.

Sony’s nieuwste superzoomcamera, de RX10 IV, is uitermate geschikt voor wildlife en sportfotografie.

Hij is uitgerust met 315 AF-punten op de sensor en stelt in slechts 0,03 seconden scherp. Hij kan tot 24 opnames per seconde maken met de High-density Tracking AF-technologie kan je onvoorspelbaar bewegende objecten optimaal volgen. Deze beeldkwaliteit, beeldsnelheid, autofocusprestaties, een zoombereik van 24 tot 600 mm in een camera die amper een kilogram weegt: we hadden er nog niet zo lang geleden nooit van durven dromen.

6. Fujifilm X100F

Prijs: 1.399 euro (bij Coolblue)
Type: Compactcamera

Bij een compactcamera wordt er een lens gemonteerd op de camera en is het doorgaans veel eenvoudiger om kiekjes te nemen dan bij DSLR’s en systeemcamera’s. Heb je geen kaas gegeten van fotografie maar hou je toch van kwalitatieve foto’s, dan is een compacte camera waarschijnlijk wat voor jou. Deze camera’s zijn bovendien klein en licht en daardoor makkelijk mee te nemen. Ze hebben doorgaans te kampen met een negatieve reputatie, maar Fujifilm bewijst met de X100F dat je ook in deze productcategorie een luxemodel kan vinden.

De Fuji X100-camera’s zijn sinds 2011 een populaire keuze voor wie geen zware camera wil meezeulen zonder in te boeten aan kwaliteit.

Door zijn hoge prijskaartje mikt Fujifilm met deze compactcamera eerder op de hobbyfotograaf dan de absolute beginner. De fabrikant compenseert dit met een indrukwekkend specificatie-etiket. De X100F heeft een 24-megapixelsensor, hybride zoeker en 91 focuspunten. Daarnaast heeft hij, zoals bij een andere professionele camera, knoppen om sluitertijd, belichtingscompensatie, ISO-waarde en diafragma bij te stellen. De Fuji X100-camera’s zijn sinds 2011 een populaire keuze voor wie geen zware camera wil meezeulen zonder in te boeten aan kwaliteit. Bovendien: ziet hij er niet geweldig retro uit?

7. Canon PowerShot G9 X Mark II

Prijs: 459 euro (bij Coolblue)
Type: Compactcamera

Zoals we al schreven, wordt de camera in onze smartphone steeds capabeler. Daarom voorzien we geen spotgoedkope camera’s meer in onze vergelijkingstest, omdat die doorgaans geen betere prestaties leveren dan op jouw mobieltje. De Canon PowerShot G9 X Mark II is misschien het goedkoopste toestel in onze top tien, maar hij biedt heel veel lekkers voor zijn prijs – zowel voor beginners als professionelen.

De grootste troef van de Canon G9 X Mark II? Door zijn piepkleine vormfactor en met zijn 206 gram past hij perfect in onze broekzak.

De grootste troef van de Canon G9 X Mark II? Door zijn piepkleine vormfactor en met zijn 206 gram past hij perfect in onze broekzak. Het f/2-4.9 28-84mm objectief geeft je een prima zoombereik zonder in te boeten aan kwaliteit. Op de koop toe krijg je er een 3-inch touchscreen en wifi-ondersteuning bij in een supercompacte behuizing. Kortom: de Canon PowerShot G9 X Mark II is een uitstekende instapcamera voor fotografieliefhebbers, of een vervangcamera voor serieuze fotografen die op reis zijn.

8. Samsung Gear 360

Prijs: 229 euro (bij Coolblue)
Type: 360-gradencamera

We dachten dat 2017 hét jaar zou worden waarin virtual reality zou doorbreken. Toegegeven, de virtuele droomwerelden vonden nog niet hun weg naar de meeste woonkamers, maar misschien kan jij het verschil wel maken. Met de Gear 360 bracht Samsung een betaalbare VR-camera op de markt zodat jij ook jouw 360-gradenfilmpjes voor de leeuwen kan gooien.

Van alle 360- gradencamera’s die we al hebben getest, is de Gear 360 veruit de meest eenvoudige.

Van alle 360- gradencamera’s die we al hebben getest, is de Gear 360 veruit de meest eenvoudige. Je downloadt de Gear 360 Manager-app uit de Play Store, maakt verbinding met de camera en je ziet meteen live de beelden die je aan het schieten bent. De fotokwaliteit is uitstekend – zelfs in moeilijke lichtomstandigheden – en ook video’s zijn prima met een 4K-resolutie. Bovendien ondersteunt Facebook sinds vorig jaar ook 360-gradenfilmpjes, zodat je de genomen beelden rechtstreeks kan delen met de online wereld.

9. GoPro HERO 6 Black

Prijs: 429 euro (bij Coolblue)
Type: Actiecamera

Zin in een avontuurlijke vakantie? Wil je nadien jouw te gekke beelden delen met vrienden en familie? Met een GoPro HERO 6 op je helm maak je vakantiebeelden die spectaculair genoeg zijn om de komende zes maanden op elk feestje boven te halen. Zelfs in erg schokkerige omstandigheden levert deze action cam betrouwbare, stabiele beelden.

Met een GoPro HERO 6 op je helm maak je vakantiebeelden die spectaculair genoeg zijn om de komende zes maanden op elk feestje boven te halen.

Met de GoPro HERO 6 kan je 4K-video schieten aan 60 frames per seconde of 1080p-beelden aan 240 frames per seconde. Hij belooft crème-de-la-crème beeldkwaliteit, een dynamisch bereik, prestaties bij weinig licht en videostabilisatie. We kunnen dus kort zijn. Wil je een capabele actiecamera in huis halen, zoek dan niet verder. De GoPro HERO 6 Black is de absolute koning van de productcategorie.

10. Olympus Tough! TG-5

Prijs: 419 euro
Type: Waterproof compactcamera

Ambitie om de pracht en praal van de onderwaterwereld in beeld brengen? De Olympus Tough! TG-5 is ontworpen om kiekjes te nemen tussen het duiken of snorkelen. Wil je pootjebaden in de wereld van onderwaterfotografie, dan is de Olympus Tough! TG-5 jouw beste optie. Bovendien kan je op deze manier écht indruk maken door je sociale media-profielen op te leuken met een handjevol onderwaterfoto’s.

Wil je pootjebaden in de wereld van onderwaterfotografie, dan is de Olympus Tough! TG-5 jouw beste optie.

De TG-820 is een stevig baasje: hij is compleet water- en stofdicht en ook nog eens bestand tegen hoge druk en vrieskou. Ook is hij bestand tegen een accidentele stoot of val. Daardoor is hij, naast onderwaterfotografie, eveneens geschikt voor fotografie in extreme omstandigheden, zoals tijdens het skiën of een motorsportwedstrijd. Ook filmliefhebbers worden op hun wenken bediend dankzij ondersteuning voor een 4K-resolutie bij video’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business