Tips

Zo maak je je smartphone of tablet veilig voor kinderen

Het internet is niet altijd een even gezellige plaats. Zorg ervoor dat je kinderen niet op de verkeerde plek verzeilen met behulp van ingebakken functies in Android en iOS.

Het internet is als een bos: alles kan er wild groeien, en als je niet oplet stap je zo in een netel. Zeker voor jonge kinderen die nog niet zo digitaal onderlegd zijn kan een ervaring met het wereldwijde web nefast uitdraaien. Ze belanden op een foute pagina, halen zonder na te denken malware op binnen op een toestel, of laten zich door een verslavend spelletje verleiden om een bankrekening te plunderen. Om kinderen tegen zichzelf te beschermen bestaan er diverse programma’s die ouderlijke controle op internetgebruik toelaten. In dit artikel kijk ik specifiek naar de mogelijkheden voor mobiele toestellen, en meer bepaald op Android en iOS. Wat ik al kan verklappen: een iPhone biedt standaard veel meer mogelijkheden tot controle dan een Android-concurrent.

Beperkte beperkingen

Op een Android-smartphone is de ouderlijke controle eerder beperkt. Door in de ‘Instellingen’ naar ‘Gebruikers’ te gaan kan je een gastaccount aanmaken waarmee je je eigen apps en contacten afschermt, maar op zich is het niet mogelijk om restricties voor die bezoekende gebruiker op te leggen. Eén handige manier om toch enigszins controle te houden over wat je kind te zien krijgt is het gebruik van de pinfunctie. Hiermee zet je een app vast op je scherm, zodat een kind deze niet kan wegklikken om zelf op ontdekking in je toestel te gaan. De functie is te vinden bij de ‘Instellingen’. Open het menu en ga naar het onderdeel ‘Beveiliging’. In dit venster zou je normaal de optie moeten terugvinden om je scherm vast te zetten op een app. De naam van de functie kan per fabrikant variëren, dus je zal misschien wat moeten zoeken.

Vastpinnen

Activeer het vastpinnen. Eventueel kan je ook de optie aanvinken zodat je een vergrendelingscode moet opgeven om een app weer van je scherm te halen. Een app vastpinnen doe je door de app in kwestie te openen en vervolgens in je smartphone naar het overzicht te gaan van je geopende apps. Swipe naar de app die je wil vastzetten, en klik onderaan het scherm op het speld-icoontje. Je scherm zal nu vaststaan op de app. Wil je het weer ongedaan maken, dan moet je een vijftal seconden op de terug-knop van je smartphone drukken en de eventuele vergrendelcode opgeven.

Google Play Store

Google biedt een paar beveiligingsgaranties voor wat je in de Google Play Store te zien krijgt. Open de app, swipe van de linkerkant van je scherm naar rechts om het gebruiksmenu boven te halen, en ga naar de ‘Instellingen’. Scrol naar beneden tot je bij ‘Ouderlijk Toezicht’ komt en activeer de optie. Android zal je vragen om een pincode in te stellen, om te voorkomen dat iemand de controle gewoon weer uitschakelt. Je krijgt de mogelijkheid om voor de categorieën ‘Apps en games’ en ‘Muziek’ beperkingen op te leggen, zodat je kinderen in de Play Store enkel dingen te zien krijgen die geschikt zijn voor hun leeftijd. Voor ‘Apps en games’ kan je kiezen uit diverse leeftijdscategorieën, bij ‘Muziek’ kan je een optie aanvinken waardoor kinderen geen liedjes te horen krijgen die als ‘expliciet’ zijn aangeduid.

Kredietkaart beschermen

Verder heb je de mogelijkheid om je kredietkaart af te schermen wanneer je deze met je Google-account verbonden hebt. Ga terug naar de ‘Instellingen’ en klik op ‘Verificatie vereisen voor aankopen’. Selecteer vervolgens ‘Voor alle Play-aankopen op dit apparaat’. Hiermee zorg je ervoor dat iemand bij elke aankoop de vaste vergrendeloptie van je smartphone moet gebruiken om deze te bevestigen. Wil je de beveiliging nog verder verhogen, dan kan je in plaats van je vaste wachtwoord je eigen vingerafdruk gebruiken. Hiervoor schakel je ‘Vingerafdrukverificatie’ in.

Android op tablet

Google gaat er blijkbaar van uit dat een tablet sneller in de handen van kinderen belandt, want hier kan je wel aan de slag gaan met een beperkt account. Wanneer je hier via ‘Instellingen’ naar ‘Gebruikers’ gaat heb je de mogelijkheid om een Beperkt profiel aan te maken. De optie laat toe om de toegang tot bepaalde apps af te sluiten en om leeftijdsbeperkingen in te stellen voor sommige Google-programma’s. Wanneer je een ‘Beperkt profiel’ opstelt, wordt je eerst gevraagd om een wachtwoord, pincode, of patroon in te stellen voor de nieuwe gebruiker. Vervolgens kan je het profiel een naam geven en aangeven of je een sneltoets beschikbaar wil hebben op je vergrendelscherm. Daarna moet je bepalen tot welke functies en apps de gebruiker toegang heeft. Het gaat enkel om de apps die al op je toestel staan, zelf downloaden gaat niet met dit profiel.

Strenge appel

Apple heeft duidelijk meer aandacht en moeite gespendeerd aan toezichtsmogelijkheden bij de ontwikkeling van iOS. De optie om toegang tot bepaalde apps en inhoud te beperken zit standaard ingebouwd in de instellingen en is zowel op iPhone als iPad te gebruiken. Je vindt alle opties voor ouderlijk toezicht terug wanneer je naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’ en ‘Beperkingen’ gaat. Om van de mogelijkheid gebruik te maken, moet je eerst de beperkingsoptie activeren. Net zoals bij Android zal je eerst gevraagd worden om een pincode in te stellen om de toegang tot functies en apps af te schermen. Het is erg belangrijk dat je die code onthoudt. Vergeet je de pincode, dan moet je je toestel volledig wissen om weer toegang tot alles te krijgen. Apple biedt wel de mogelijkheid aan om aparte profielen aan te maken op iOS, maar dit kan je enkel activeren wanneer je een het toestel nieuw instelt. Bovendien heb je een speciaal programma nodig om de profielen te configureren, zoals Apple Deployment Program of Apple School Manager.

Apps en functies

Wat kan je met Beperkingen doen? In het menu vind je een waslijst van opties terug, ruwweg opgedeeld in vijf categorieën: je hebt de apps en functies, inhoudsbeperkingen, Privacy-instellingen, instellingen die met je account zijn verbonden en specifiek ook beperkingen voor het Game Center. De lijst met apps en functies is eenvoudig: schakel je een beperking voor een bepaalde app of optie in, dan kan je er enkel gebruik van maken als je de pincode kent. De functies omvatten onder andere het installeren en verwijderen van apps of het maken van screenshots. Wil je voorkomen dat je kinderen per vergissing geld spenderen in een app, dan is het aangeraden om hier de optie ‘In-app-aankopen’ in te schakelen. Vergeet ook niet om naar de ‘Wachtwoordinstellingen’ te kijken, waarover hieronder meer.

Toegestaan materiaal

Onder ‘Beperkingen’ vind je tevens het onderdeel ‘Toegestaan materiaal’ terug. Dit beheert een traditionele contentfilter waarmee je ervoor zorgt dat je kinderen ontspanning geschikt voor hun leeftijd voorgeschoteld krijgen. Via de knop ‘Leeftijdskeuring’ kan je aangeven van welk land je de leeftijdsindeling wil gebruiken. Elk land hanteert andere maten en gewichten om te bepalen wat geschikt is voor welke leeftijd, dus dit heeft wel wat invloed. Aan de hand van de keuring die je kiest kan je voor verschillende entertainmentcategorieën in het menu ‘Toegestaan Materiaal’ aangeven welke beperkingsniveau je wil opleggen. Ook voor browser Safari kan je via dit menu een filter activeren.  Onder het menu valt tevens de optie ‘Wachtwoordinstellingen’. Hiermee stel je in dat iemand die een aankoop doet altijd een wachtwoord moet opgeven. Je kan dit zelfs voor gratis downloads verplichten.

Privacy-instellingen

Scrol je verder naar beneden in ‘Beperkingen’, dan kom je bij ‘Privacy-instellingen’ terecht. Hier vind je een lijst met basisfuncties van je toestel terug waar je apps toegang tot kunnen hebben, zoals ‘Contacten’, ‘Delen via Bluetooth’ en ‘Microfoon’. Per onderdeel kan je aangeven of je veranderingen wil toelaten of niet. Schakel je dit uit, dan krijgen alle nieuwe apps die je installeert geen toegang tot dit element. Je kan ook meer specifiek werken. Wil je bijvoorbeeld dat een game-app van je kinderen geen toegang krijgt tot de Microfoon, dan tik je dit onderdeel aan en sta je veranderingen toe. Onderaan dit venster vind je een overzicht met alle apps die toegang hebben tot de functie. Schuif hier de schakelaar bij de app in kwestie naar uit.

Instellingen en accounts

Tot slot heb je nog het onderdeel ‘Instellingen van je account’. Hier zijn vooral de opties ‘Mobiele data’ en ‘Volumebegrenzing’ interessant. Het eerste zorgt ervoor dat je op het toestel enkel nog met wifi kan werken; dit kan handig zijn als je merkt dat je kind mobiele data er snel doorjaagt. Met het uitschakelen van veranderingen aan ‘Volumebegrenzing’ zal het volume van je iOS-toestel nooit de gezonde grens overschrijden. Hiermee heb ik de belangrijkste controle-opties op iOS overlopen. In het volgende ga ik nog specifiek in op de mogelijkheden die je bij Google en bij het populaire videokanaal Youtube hebt.

 

Zoekmachine

De meeste browsers voorzien geen specifieke functies die ouderlijk toezicht mogelijk maken. Hiervoor moet je naar extensies grijpen. Wat wel tot de mogelijkheden behoort is in Google een filter opzetten. Aangezien heel veel internetverkeer via de zoekmachine passeert, heb je zo toch een belangrijk deel afgeschermd. Zet de zoekmachine open en klik linksbovenaan op het hamburgermenu. Ga naar ‘Instellingen’ en ‘Zoekinstellingen’, vink de optie ‘Expliciete resultaten filteren’ aan en klik onderaan op ‘Opslaan’. Dit zorgt ervoor dat Google kindonvriendelijke websites tegenhoudt en expliciete afbeeldingen verbergt, al is het natuurlijk geen waterdichte oplossing (iets wat bij de meeste filters een probleem is). Op desktop heb je ook de mogelijkheid om SafeSearch te vergrendelen, waardoor gebruikers de optie niet zomaar kunnen uitschakelen. Op mobiel vinden we deze optie echter niet terug.

 

YouTube

Kijkt je kind wel eens een video op smartphone of tablet, dan heb je grote kans dat dit in YouTube gebeurt. De populaire videodienst weet dat het een groot kinderpubliek heeft, en speelt daar ook op in met een eigen filter. Open de app en log in met je Google of Youtube account. Klik op je profiel-icoontje en ga naar ‘Instellingen’. Open het menu algemeen en scrol naar beneden om te belanden bij ‘Beperkte modus’. Activeer de modus om expliciete video’s uit de zoekresultaten van het platform te halen.

Alternatieven

Ouderlijk toezicht op Android en iOS spitst zich voornamelijk toe op het beperken van toegang tot bepaalde apps en functies. Wil je meer controle uitoefenen over de tijd die je kind voor een scherm spendeert, dan moet je op zoek gaan naar specifieke programma’s die zich daarop toeleggen. Op een Androidtoestel zal je op het vlak van apps veel meer mogelijkheden terugvinden; bij Apple is dat moeilijker, want het bedrijf laat ontwikkelaars niet toe om veranderingen aan te brengen aan de basisfuncties van zijn toestellen. Wil je het internetgebruik van je kinderen in het oog houden, dan is het activeren van ouderlijke controle op je router een goed alternatief. Hiermee beperk je misschien niet het aantal uren dat je kind voor de computer spendeert, maar je kan wel een avondklok instellen voor de toegang tot het internet en filteren wat ze online te zien krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business