De film Dark Waters vertelt het verhaal van een eindeloze strijd die een advocaat bijna eigenhandig voerde tegen een Amerikaanse chemiereus.

Advertentie

Het is weer bijna weekend, dus tijd om nog eens een filmtip te geven. De voorbije weken focusten we vooral op onbeminde pareltjes die we op Netfix tegenkwamen, maar vandaag doen we eens wat anders. Het druilerige winterweer kan je namelijk ook verleiden tot een cinemabezoekje. Dat is althans wat de redactie van TechPulse deed en zo ontdekten we de film Dark Waters.

Machtsmisbruik en milieuvervuiling

Dark Waters is een film gebaseerd op een krantenartikel dat The New York Times publiceerde in 2016 over Robert Bilott. Bilott was een advocaat die werkzaam was voor een bedrijf dat de grote spelers in de chemische industrie vertegenwoordigde. Op een dag komt een boer genaamd Wilbur Tennant bij hem langs. Tennant is er van overtuigd dat het bedrijf DuPont, een reus in de Amerikaanse chemiesector, zijn koeien vergiftigde door chemisch afval in naburige waterbronnen te lozen. Bilott besluit de zaak aan te nemen, en tegen wil en weten in belandt de advocaat in een juridische strijd die hem zijn hele leven zal kosten.

De film vertelt op meesterlijke wijze hoe de zaak echt onderdeel wordt van Bilotts dagelijkse leven. En hoewel milieuvervuiling een centraal thema is, wil de film je hier niet op een prekerige manier meer bewust rond maken. Het legt eigenlijk meer de focus op hoe de meest machtige bedrijven in de maatschappij ‘het systeem’ naar hun hand kunnen zetten en zich onaantastbaar wanen. Bekende namen in de cast zijn Mark Ruffalo en Anne Hathaway, die op hun beurt voor een vleugje chemie zorgen. Dark Waters heeft wel degelijk een impact gehad, want toen de film uitkwam eind november, kelderden de aandelen van DuPont zelfs tijdelijk.

De film Dark Waters zal je zeker en vast meeslepen en aan het denken zetten. Daarom kunnen we zeker aanraden hem eens een kans te geven. Een vleugje comedy hoef je wel niet te verwachten, want de film is bittere ernst van begin tot einde.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here