Tips

Google eert arts die belang van handen wassen ontdekte

Google-doodle
Met een Google Doodle eert het bedrijf vandaag de Hongaarse arts Semmelweis die het belang van handen wassen ontdekte in de 19e eeuw.

Vandaag eert Google met een – intussen bekende – Google-doodle een arts die in de 19e eeuw ontdekte hoe belangrijk het is om je handen te wassen. Het gaat om de Hongaarse dokter Ignaz Semmelweis.

Google-doodle: Ignaz Semmelweis

Vandaag ziet de hele wereld exact dezelfde doodle. Google heeft er met opzet voor gekozen om deze keer het eerbetoon wereldwijd te tonen. Vaak zijn er nog uitzonderingen per land maar omwille van de coronacrisis besliste het bedrijf omgekeerd.

Maar wie is nu die Ignaz Semmelweis? Deze Hongaarse dokter werd in 1747 hoofd van een kraamkliniek in het Oostenrijkse Wenen. In die tijd stierf één op vijf vrouwen op het kraambed. En daar wilde Semmelweis wat aan doen. Hij ontdekte dat infecties de grootste doodsoorzaak was. Het probleem lag bij het feit dat een groot aantal mensen de overleden moeders gingen bezoeken en zo zelf ook besmet raakten. Op hun beurt gaven ze de infecties door aan anderen en zo komt de bal aan het rollen. Herkenbaar, toch?

Dus besloot Semmelweis om alle artsen en verplegers de opdracht te geven om altijd hun handen te wassen. En hij had gelijk, na een paar maanden al zag het ziekenhuis een enorm verschil. Het percentage daalde naar amper een paar procent. De rest van de wereld ontdekte de ‘handeling’ en ging overstag. Bedankt, Semmelweis!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business