Tips

5 filmtips voor een spookachtige Halloween

Wil je eens lekker griezelen tijdens Halloween? Deze 5 horrorfilms zorgen ervoor dat je met het licht aan wil slapen.

Het is weer Halloween! Traditioneel was het een feestdag die vooral werd gevierd in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten en Canada, maar tegenwoordig is het al overgewaaid naar alle uithoeken van de wereld. Maar ook dit jaar zal Halloween anders zijn. Geen ‘trick-or-treaters’ (al is dat fenomeen minder traditie in onze streken) of verkleedfeestjes. Dit jaar moeten we onze eigen bubbel de stuipen op het lijf jagen.

Toch kan je er een enge avond van maken door alle lichten in je huis te doven en enkele horrorfilms op te zetten. Als je op Netflix of andere streamingplatformen eens door de horrorcatalogus bladert, ga je niet weten met welke film te beginnen. Een groot deel van die horrorfilms zijn echter pure rommel, al hebben films zoals Sharknado net daardoor een enorme cult weten opbouwen. Als grote fan van het horror- en slashergenre geef ik 5 van mijn persoonlijke favorieten die garant staan voor een avond vol doodsangsten:

Halloween (1978) – Amazon Prime Video

Welke film is nu beter om te kijken op Halloweensavond dan Halloween? De film uit 1978 is uitgegroeid tot een echte horrorklassieker, en geldt als een pioniersfilm voor het slashergenre. Even iconisch als de film is de killer Michael Myers. Myers is echt de laatste persoon die je in het donker wil tegenkomen. Die pech heeft Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), en de twee beginnen aan een dodelijk kat- en muisspel. Na veertig jaar bezorgt het witte masker en de emotieloze blik van Myers je nog steeds nachtmerries, en de theme song gecomponeerd door regisseur John Carpenter koude rillingen.

Na de eerste film volgde er een hele hoop sequels en remakes, die de originele film nooit eer konden aandoen. Dat deed Halloween 2018 wel, uitgeroepen tot de enige ‘echte’ sequel en waarvoor Carpenter en Curtis ook terugkeerden. Beide films vind je terug via Amazon Prime Video, maar helaas zijn ze niet beschikbaar voor de Nederlandse versie. Dat kan gelukkig wel omzeild worden met een VPN-verbinding.

Alien (1979) – Amazon Prime Video

Deze klassieker uit 1979 mag zich dan weer de pionier van het sci-fi horrorgenre noemen. De film, geregisseerd door Ridly Scott, mag dan wel 40 jaar oud zijn, de scène met de Chestburster zal je nooit op je gemak doen voelen. Daarnaast blinkt de film uit in het opbouwen van een ondraaglijke spanning, en geldt het als een schoolvoorbeeld hoe jump scares wél uitgevoerd moeten worden. Op een gekke manier lijkt de film vandaag de dag zelfs nog actueler dan ooit tevoren, want er komen regelmatig discussies over quarantainemaatregelen. Maar je kijkt toch vooral Alien om de Xenomorph de crew van het ruimteschip één voor één te zien uitmoorden (hopelijk overleeft de kat het wel!). Deze film vindt je ook op Prime Video, deze keer gelukkig gewoon op de Nederlandse versie.

A Nightmare on Elm Street (1984)

Nog zo’n iconische klassieker uit de jaren ’80, toch wel een hoogtijd voor het horrogenre. De populariteit van de Nightmare on Elm Street-reeks oversteeg zelfs die van Halloween. Dat heeft veel te maken met het toch wel vreemde concept waar de film mee uitpakt. Freddy Krueger valt zijn slachtoffers (de tienerkinderen van ouders die hem leven verbrandden) niet aan in hun huis of in een verlaten bos, maar tijdens hun slaap. En dromen met Freddy zijn geen bedrog; wie er aan gaat in de droomwereld, zal nooit meer ontwaken. Krueger groeide zelf ook uit tot een Hollywoodicoon met zijn verbrande gezicht, handschoenscharen en humoristische punchlines. Leuk weetje: Johnny Depp maakte zijn filmdebuut in A Nightmare on Elm Street.

Spijtig genoeg is de film zeer moeilijk te vinden, want geen van de traditionele streamingplatformen biedt hem aan. Netflix heeft wel de remake uit 2010 (met onder andere Rooney Mara), maar een remake overtreft zelden het origineel.

The Cabin in the Woods (2012) – Netflix

Veel horrorfilms moeten het hebben van de clichés, andere steken er juist bewust de draak mee. The Cabin in the Woods behoort tot die tweede categorie. De plot van de film lijkt nochtans zo cliché als maar zijn kan. Een stel niet al te pientere jongvolwassenen gaat op weekend naar een vakantiehuisje in een afgelegen bos om zichzelf lazarus te zuipen, wat joints te roken en de liefde met elkaar te bedrijven in de bosjes. Totdat ze ontdekken dat ze niet alleen zijn in het bos. Het voelt in het begin alsof het een film is die je al twintig keer gezien hebt, maar net op het moment dat je hem gaat afzetten neemt The Cabin in the Woods een wel heel onverwachte wending. Die gaan we uiteraard niet verklappen.

It (2017) – Netflix & Amazon Prime Video

Een film met één van de kortste titels. It is gebaseerd op een thriller van Stephen King, wiens boeken maar weinig succesvol verfilmd zijn. Een eerste poging kwam in 1990 in de vorm van een miniserie, maar die brak op Tim Curry (Pennywise) na niet zo veel potten. It: Chapter One laat zien dat boeken van Stephen King wél tot succesvolle verfilmingen kunnen leiden. Dat heeft veel te maken met de geweldige vertolking van Pennywise The Clown door de Zweedse acteur Bill Skarsgard, die ronduit angstaanjagend is. Maar ook de jonge acteurs verdienen een dikke pluim.

Vorig jaar kwam het vervolg Chapter Two uit in de cinemazalen waar dezelfde hoofdpersonages het als volwassen opnieuw moeten opnemen tegen Pennywise. Weer met Skarsgard in een glansrol, al was deze film mij iets te bombastisch door een overvloed aan CGI. Chapter One heeft lange tijd op Netflix gestaan, tot die in januari plots verdween. Je kan het proberen via de Britse Netflix met een VPN-server. Chapter Two moet je dan weer op Amazon gaan zoeken. Filmrechten kunnen soms vervelend zijn.

Happy Spooktober!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business