Tour de France: dit is hoe je het laatste wielernieuws volgt

Tour de France
Beeld van Tour de France - Beeld: Howard Bouchevereau / Unsplash
Klaar, start: rollen maar. Vandaag start de Tour de France, een Tour die garant staat voor spanning, zweet en overwinning. Hoe je 'm volgt? Je leest het hier.

Juli is aangebroken, de vakantie staat voor de deur en de temperatuur ligt op standje smelten. Dat kan maar één ding betekenen: tijd om van de Tour de France te genieten. Drie weken lang gaan renners van over de hele wereld de strijd aan om de felbegeerde winst van dé Tour. Het wordt strijden om in drie weken de 3328km zonder kleerscheuren door te maken, niet te vergeten alle bergen die rijders, met hoge snelheid, moeten verorberen. Gelukkig voelen we thuis enkel de spanning die de rijders in het peloton ervaren en hoeven we zelf niet de fiets op.

Maar, nu vraag je je wellicht af: wat is nu eigenlijk de beste manier om dagelijks de spanning van de Tour de France te ervaren? Wij zochten het alvast voor je uit.

1. Officiële Tour de France-app

Voor de échte wielerfanaat is er eigenlijk maar één manier om de Tour de France goed te beleven, en dat is via de officiële Tour de France-app voor Android of iOS. Zoals je wellicht zou verwachten, bevat de app de mogelijkheid om Stages live te volgen, maar dat is eigenlijk pas het begin (of eind). Dit kan door middel van (vrijwel) live-beelden, of door via het Live-tabblad telkens de positie van je favoriete renner – en de voortgang van de rit – te volgen.

Beeld: Tour de France

De organisatie van de Tour biedt namelijk voor elke Stage (rit in de TDF) een pagina met alles dat je over de rit moet weten. Het gaat dan onder andere om informatie over de omgeving, een kaart van de rit en het hoogteprofiel – een niet te missen extraatje voor aanstaande bergritten.

Eveneens in de app aanwezig is een uitbreide weergave van het klassement van de Tour de France. Hierbij maakt het onderscheid tussen de verschillende truien die te vergeven zijn en het klassement van de ritten en het ‘algemene’ klassement. Zo kan je de stand van zaken in het klassement te allen tijde scherp voor ogen houden.

2. Sporza: tv, app en website

Hoe volg je de Tour de France het beste? Een ding is zeker, als je de spanning wil voelen alsof je er ter plekke bij bent, is een plekje bij de tv meer dan aan te raden. Via Sporza op tv blijf je middels de live commentaren altijd op de hoogte van opvallende gebeurtenissen, zelfs als ze niet op beeld zijn.

Een tv onderweg meeslepen is geen optie. Dat hoeven we niemand uit te leggen. Gelukkig bevat de Sporza-app ook een ingebouwde videostream om de Tour ook onderweg of zelfs op werk te volgen. Dagelijks geeft de Sporza-app ook een samenvatting over de Stage en de (Belgische) rijders die van start gaan. Uiteraard mag een klassement niet ontbreken en een handig overzicht van de teams uit de tour, vind je ook bij de Tour de France-pagina. Je komt hier in de app het gemakkelijkst door op de Wedstrijden-knop te klikken en dan de Tour de France-stage van die dag te selecteren.

Beeld: Sporza

Op de website van Sporza zien we een herhaling van zetten, met een meer prominente rol voor de nieuwsberichten over de Tour. Uiteraard kun je ook via de website van Sporza het event telkens in live formaat zien, of de beelden naderhand terugkijken.

3. Tour Tracker Grand Tours

Bovenstaande mogelijkheden om de Tour de France te volgen hebben één ding gemeen: je kan er veel mee, misschien zelfs iets té veel voor jouw specifieke doeleinden. Daarnaast is het soms even zoeken naar wat je precies nodig hebt. Tour Trackers Grand Tours is daarentegen misschien wel de overzichtelijkste app voor je smartphone om je Tour-kennis te onderhouden. Let wel, wil je ook de live-beelden van de etappe in je handpalmen hebben, dan is dit niet de app voor jou. Tour Tracker richt zich specifieker op statistieken over de ritten.

Beeld: Tour Tracker Grand Tours

De app wijst met tabbladen als ‘Klassement’, ‘Etappes’, en ‘Renners’ dan ook redelijk voor zich. Er is wel één vreemde eend in de bijt, en die vind je onder het tabblad ‘Fantasy’. Hiermee kan je ‘n eigen Tour de France-team samenstellen en op die manier punten bij elkaar sprokkelen. Weet je een sterk team samen te stellen, dan eindig je wellicht bovenaan de Fantasy-ranglijst van Tour Trackers Grand Tour.

4. Luister mee via Sporza Koers

Zit de Tour de France live volgen er niet in, maar zit je ook niet te wachten op een reeks statistieken die nog altijd weinig zeggen? Dan zit er nog maar een ding op – luister en huiver hoe de gasten in de Sporza Koers-podcast vol geur en kleur vertellen over het laatste nieuws uit de Touretappes. Zo kan je, ondanks dat je beeldervaring hebt gemist, tijdens het bijkomen van de dag genieten van nieuwe verhalen uit het wielerlandschap van onder andere Christophe Vandergoor.

Beeld: Sporza / Spotify

Alle afleveringen van Sporza Koers zijn via onder andere Spotify en VRT NU te volgen. Wil je ook de commentaren horen van onze noorderburen, dan kun je terecht in de ‘De Kopgroep’-podcast. Hierin komen onder andere Mart Smeets, bekend sportpresentator, aan het woord over de Tour de France. Ook De Kopgroep is via diensten als Spotify te beluisteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business