Automodus iOS Android hoe werkt het afleiding

Ben je vaak afgeleid door je smartphone tijdens het rijden? Dan zal deze workshop goed van pas komen. Bedank ons later maar.

Advertentie

Nog te vaak zitten mensen zonder schroom op hun smartphone achter het stuur. Je hoeft niet lang rond te rijden om te zien hoeveel mensen achter hun stuur op de smartphone bezig zijn. Sociale media, WhatsApp, zelfs nog bellen in de hand, je ziet het voortdurend. Je zou toch denken dat smartphonehouders in de wagen intussen wel ingeburgerd zijn en dat we allemaal weten hoe je op luidspreker kan bellen. Naast die smartphonehouder kan de automodus op je smartphone ook echt helpen.

“Het is een gouden raad die levens kan redden: don’t smartphone & drive.”

1. Laat je niet afleiden

Eigenlijk kan je de automodus op je smartphone vergelijken met een soort van vliegtuigmodus. Het doel is om je smartphone al dan niet automatisch in deze modus te laten gaan van zodra je instapt of in de wagen zit. Zo kan het al helpen door je smartphone op stil te zetten, ‘niet storen’ in te schakelen of gewoon gebruik te maken van het infotainmentsysteem in je wagen. Er is ook een andere manier en sinds enkele jaren zit ze ingebakken in iOS en Android. In stap 2 of 3 vind je de instructies die voor jouw toestel van toepassing zijn.

2. Automodus iOS

Er zijn twee manieren om automodus in iOS in te schakelen: handmatig of automatisch. In het eerste geval kan je automodus of niet storen tijdens het rijden inschakelen via het bedieningspaneel van je iPhone. Sinds iOS 15 vind je deze onder de knop Focus. Via Instellingen Focus Autorijden kan je deze Focus activeren.

De tweede en beste manier is door niet storen tijdens het rijden te automatiseren. Daarbij zal de automodus automatisch ingeschakeld worden van zodra je iPhone gekoppeld is aan een infotainmentsysteem of carkit. Wie bijvoorbeeld Apple CarPlay gebruikt zal dan automatisch zijn iPhone in automodus zien gaan. Dit schakel je in via Instellingen Focus Autorijden. Kies onderaan voor Schakel automatisch in. Nu kies je ofwel voor Automatisch of Via bluetooth in de auto. Voor CarPlay: kies onderaan voor Activeer met CarPlay.

3. Automodus Android

De werking voor Android is anders. Helaas is er nog geen ingebakken functie waarmee je ‘niet storen’ kan automatiseren. Als je  een Androidsmartphone hebt, zijn er drie mogelijkheden: ofwel activeer je ‘niet storen’ handmatig door het snelmenuomlaag te swipen en te kiezen voor de knop Niet storen. De tweede mogelijkheid is dat je een extra app installeert die je wel meer tools geeft. We geven alvast twee suggesties in stap 4. De derde optie die je kan inzetten is Android Auto, door je smartphone te koppelen met het infotainmentsysteem in je wagen zal er sowieso minder afleiding zijn.

4. Andere apps

Je kan ook deze twee applicaties eens bekijken.

  • Als eerste raden we de app AutoModus: veilig reizen van Interpolis aan. Deze app maakt smartphonevrij rijden iets leuker. Ze beloont je namelijk voor iedere minuut dat je je smartphone niet achter het stuur gebruikt. Interpolis doneert een halve euro per 100 kilometer die je smartphonevrij gereden hebt. De applicatie is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
  • Voor Android is er nog een tweede alternatief: New Car Mode. Deze app gaat inkomende telefoongesprekken en berichten omzetten in spraak. Zo kan je ze heel eenvoudig beantwoorden en beluisteren, zonder dat je je smartphone moet bedienen.
Android Auto of Apple CarPlay? Deze twee systemen kunnen ook helpen. Je hebt dan wel een modern infotainmentsysteem nodig.