Nieuwe generatie Apple CarPlay

Apple CarPlay zal voortaan widgets kunnen spreiden over meerdere displays in je wagen. Te bewonderen in wagens vanaf 2023.

Advertentie

Tussen alle aankondigingen rond iOS 16, iPad OS en macOS Ventura vond Apple gisterenavond tijdens zijn WWDC 2022 ook nog de tijd om een nieuwe interface voor Apple CarPlay voor te stellen. Apple werkt er al aan sinds 2019 of misschien vroeger. Apple zal multi-screen ondersteuning inbouwen in de Carplay-software zodat die verschillende content naar meerdere schermen in je wagen kan streamen. Zo kan je de navigatie groot op één scherm laten weergeven en de mediapspeler en meldingen van inkomende berichten op een ander scherm om je er zo min mogelijk door te alten afrijden.

Apple CarPlay zal bovendien nog beter ingebed zitten in de hardware en software van je wagen. De snelheids- en brandstofmeter worden naadloos mee geïntegreerd in de interface van CarPlay. Ook kan je via CarPlay nu de temperatuur in je wagen regelen en de airconditioning harder of zachter zetten. Deze nieuwe versie zal wel pas vanaf het najaar van 2023 te bewonderen zijn in nieuwe wagens van onder andere Ford, Audi, Mercedes-Benz en andere wagenfabrikanten die hierop hebben ingetekend. Apple CarPlay werkt ofwel draadloos als de wagenbouwer deze optie ondersteunt ofwel door een iPhone via een usb-kabel op je wagen aan te sluiten.

Apple CarPlay en Android Auto in een nieuw jasje

De aankondiging van Apple komt er slechts enkele weken nadat Google een vernieuwde interface voor Android Auto voorstelde. Die legt eveneens de focus op een overzichtelijkere weergave van de verschillende widgets. Android Auto zal een split-screen interface krijgen die zich aanpast aan de grootte en vorm van het infotainmentdisplay in je wagen.

Wat vind jij van de vernieuwde interfaces voor Apple CarPlay en Android Auto? Laat het ons weten in de reacties.