Tips

Virusdoder vermomt zich om besmette pc’s te ontsmetten

Niets is frustrerender als een besmette pc die je belet om antivirussoftware te installeren. Malwarebytes reikt je de helpende hand met het handige Chameleon.

Als malware eenmaal langs je verdediging is geglipt, zal het er alles aan doen om op je harde schijf te blijven staan. Trojaanse paarden en andere indringers staan erom bekend de installatie van antivirussoftware te blokkeren, browsers ontoegankelijk te maken of zelfs je internetverbinding af te sluiten.

[download_file]

Dit soort sabotage kan zo frustrerend zijn dat je je pc wel kapot wilt trappen. Voordat je hier mee begint, raden we je aan eerst eens aan de slag te gaan met Malwarebytes Chameleon.
De makers van het welbekende Malwarebytes Free Antivirus hebben hun gratis product namelijk in een vermomming gestoken die malware om de tuin moet leiden.

In feite is Chameleon niet meer dan een verzameling hernoemde exe-bestanden die allemaal hetzelfde doel hebben: Malwarebytes Free Antivirus installeren en draaien.

Veel malwareschrijvers voegen regels code toe die in actie schieten zodra je een programma wilt installeren of starten dat zijn leven kan beëndigen. De kans is groot dat Malwarebytes in die lijst staat en daarom heeft het bedrijf het installatiebestand van de virusdoder verschillende namen meegegeven waar de malware (hopelijk) niet op aanslaat.

Download het archief via de bijgevoegde link in dit artikel en pak de bestanden in de map uit, bij voorkeur naar een usb-stick. Sluit die aan op een besmette pc en open het bestand ‘help.chm.’

Klik nu één voor één op de knoppen, net zolang tot je er één vindt die het alarm van de malware niet doet afgaan. Nu opent een nieuw MS DOS-venster dat de installatie van Malwarebytes bijhoudt. Na afloop zal het antivirusprogramma automatisch een scan starten die je (hopelijk) van je plaaggeest afhelpt.

Als het je trouwens niet lukt om het help-bestand te openen, dubbelklik dan gewoon één voor één op de exe-bestanden in de Chameleon-map tot je er één hebt gevonden die wil starten.

Deze oplossing van Malwarebytes is verre van feilloos. We zouden hem zelfs een beetje doorzichtig willen noemen. Maar omdat veel malware lang niet zo goed is gebouwd als je zou denken, is Chameleon de eerste bestrijder in je gereedschapskist die je moet aanspreken. 

Werkt het trucje niet, kun je altijd nog in de weer met bootschijven en ander zwaar geschut.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business