Tips

Scripten in exotische talen

Scripten in exotische talen

Om snel een simpel scriptje of zelfs een webpagina bij elkaar te coderen kom je met het goeie ouwe Kladblok al een heel eind. Nu zijn er ook wel een hele rist (gratis) alternatieven, maar BabelPad steekt er met kop en schouders uit wat taalondersteuning betreft.

BabelPad is een volbloed Unicode teksteditor – voor wie het precies wil weten: het programma ondersteunt de volledige Unicode standaard 6.2 (september 2012). Het is dus geen enkel probleem om ook in meer ‘exotische’ talen je ding te doen, zoals bijvoorbeeld het Manchu, Mongools of Tibettaans. Van rechts naar link typen kan overigens ook.

[download_file]

Andere handigheden zijn nog het auto-inspringen van tekst, het in batch vervangen van tekststrings en het weergeven van verschillende lettertypes afhankelijk van de gebruikte taal. Op die manier houd je alle tekst goed leesbaar.

De tool blinkt tevens uit in allerlei automatische conversies, zoals het vervangen van html-code (zoals ü) of numerieke referenties (zoals ü) door de corresponderende Unicode.

Verder heeft BabelPad nog een hele reeks handige functies ingebouwd, verzameld in het Tools-menu. Om er maar enkele te noemen: fontanalyse (lijst alle gebruikte fonts binnen een bepaald Unicode-blok op of omgekeerd: toont de Unicode waarin een specifiek font wordt gebruikt), glyph export (exporteert een of meer glyphs van een font naar een beeldformaat naar keuze) en documentanalyse (voorziet uitgebreide statistische informatie over de ingevoerde tekst en duidt desgevallend ongeldige tekens aan).

BabelPad mag dan een specifieke doelpubliek voor ogen hebben, wie in verschillende talen wil scripten zit aan het juiste adres. Een ‘draagbare’ variant is eveneens beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business