Wire

Weten of je telefoon gehackt is: 5 tips van ESET

Multicultural group of young people men and women looking shocked at mobile phone ; Shutterstock ID 651146170; purchase_order: 1013603; job: Social Media ; client: ESET GPR; other:
Wat doe je als je telefoon is gehackt en hoe voorkom je het? Vijf tips van ESET.

De Android- en iOS-besturingssystemen hebben van telefoons draagbare slimme apparaten gemaakt die taken kunnen uitvoeren die voorheen aan laptops en pc’s waren toevertrouwd. Ze worden gebruikt voor het maken van foto’s, het verzenden en ontvangen van mails, communicatie via sociale mediaplatforms, voor portemonnees en bank-apps … de lijst is lang. Deze schat aan gegevens trekt natuurlijk oplichters aan die ze willen gebruiken – van de verkoop op het dark web tot het plegen van identiteitsdiefstal en fraude.

De jongste jaren zag men dat zelfs dit vertrouwde mobiele apparaat door malware kan aangetast worden. Android heeft nu het leeuwendeel van de markt.  Lukas Stefanko, malware-onderzoeker bij ESET, analyseerde het op basis van zijn lange ervaring in het ontdekken van bedreigingen gericht op gebruikers.

Hoe wordt een telefoon gehackt? 

Een van de meest voorkomende tactieken om een ​​apparaat te hacken, is het gebruik van phishing- en spam- mails die kwaadaardige links of bijlagen bevatten. Zodra het slachtoffer op de bijlage of link klikt – die dan malware naar zijn apparaat downloadt – opent deze malware de deur voor hackers.

Frauduleuze websites zijn een andere mogelijkheid. Daar vervalsen cybercriminelen de websites van grote merken of populaire organisaties – deze zijn verweven met kwaadaardige links die, zodra men erop klikt,  malware op het apparaat downloaden (download malware onto your device).

LEES OOK:Take action now – FluBot malware may be on its way

Het is niet ongebruikelijk dat cybercriminelen nep-apps gebruiken die doen alsof ze echt zijn en zo de slachtoffers verleiden tot het downloaden van keyloggers, ransomware of spyware vermomd als fitnesstrackers of cryptocurrency-apps. Deze apps worden meestal verspreid via niet-officiële app-stores.

Hoe controleren of een telefoon gehackt werd 

“De meest voorkomende tekens zijn: de batterij loopt sneller leeg dan normaal; pieken in het gebruik van internetgegevens, hoewel het surfgedrag niet veranderd is; GPS- of internetfunctionaliteit (wifi of mobiele data) kan door het apparaat zelf worden in- of uitgeschakeld; willekeurige pop-upadvertenties of onbekende apps worden zonder toestemming geïnstalleerd”, zegt Lukas Stefanko.

Een ander teken is dat apps die vroeger prima werkten, een vreemd gedrag gaan vertonen, waaronder plotseling starten, sluiten of falen en onverwachte fouten vertonen. Maar, zegt Stefanko, het beperkt zich niet tot apps – je merkt dat de smartphone en het systeem ook raar gaan doen.

Andere tekens zijn onder meer dat de gebruiker of zijn contactpersoon vreemde oproepen of vreemde berichten ontvangt, oproep- en sms-historiek bevatten vreemde en onbekende vermeldingen als gevolg van malware die probeert internationaal te bellen of berichten te sturen.

Het meest voor de hand liggende signaal: als de Android-telefoon getroffen is door ransomware, wordt de gebruiker gewoon van zijn telefoon verbannen (Android phone has been hit by ransomware).

Mijn telefoon is gehackt: wat kan ik doen?

Als we weten dat de smartphone gehackt is, moeten we, in plaats van hem in de prullenmand te gooien, de oplichter identificeren en verwijderen. In het geval van ongewenste en irritante pop-upadvertenties, kan men bijvoorbeeld identificeren welke app hiervoor verantwoordelijk is door het menu met recente apps te openen en lang op het app-pictogram te drukken. De video van Lukas Stefanko is een gids door het proces https://youtu.be/dIIDh1AqUKQ

Malware uit de buurt van de telefoon houden 

Om het risico te beperken dat een apparaat door malware wordt aangetast, zijn er geen magische of één-klik oplossingen. Een combinatie van preventieve en proactieve stappen volgen, zal echter grotendeels helpen bij de bescherming tegen bedreigingen:

  • Het besturingssysteem en apps updaten zodra de nieuwste versies beschikbaar zijn
  • Zorgen voor een back-up van opgeslagen gegevens mocht het apparaat ooit worden gehackt
  • Een gerenommeerde mobiele beveiligingsoplossing gebruiken om beschermd te zijn tegen de meeste bedreigingen
  • Apps downloaden van officiële appstores en altijd beoordelingen over de app en de ontwikkelaar controleren
  • Rekening houden met veelvoorkomende tactieken die cybercriminelen gebruiken om apparaten te infiltreren en te hacken.

TIPS OM TE EINDIGEN: Are you being tracked? How to spot a tracking app on your phone

Android stalkerware threatens victims further and exposes snoopers themselves

Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business