Wire

Veilig vervoer met behulp van technologie

Container
© Unsplash/Dominik Lückmann
Technologische ontwikkelingen volgen elkaar de laatste jaren in rap tempo op. Niet alleen op bijvoorbeeld het gebied van telefonie en pc’s, IT neemt een steeds groter aandeel in ons dagelijks leven in.

Denk aan het gebruik van IT in auto’s en de vliegtechnologie. Maar ook in de vervoerssector wordt de vergaande technologie tegenwoordig volop gebruikt. Nieuwe ontwikkelingen, zeker op het gebied van technologie, stuiten in het begin vaak op weerstand. Dat het ook vele voordelen kent zijn mensen zich niet van bewust. Zo is het gebruik van technologie in de vervoerssector een reden dat deze sector veel veiliger is geworden. Hoe dit werkt? Dat lees je in dit blog.

Vervoer per container

Gedurende de jaren dat de wereld te maken had met een pandemie lag de vervoerssector behoorlijk stil, dit was één op één terug te zien in de prijzen qua vervoer van containers. Zeecontainers werden opeens heel duur om te verschepen. De opslagcontainer werd daarentegen weer veel populairder. Dit tij is echter wel gekeerd. Er wordt weer volop gebruikgemaakt van deze mogelijkheden van transport, maar wel met de extra zekerheden van de technologie van vandaag de dag.

Technologie en veiligheid bij vervoer

Tracking is de beste innovatie die er de afgelopen jaren is geweest op het gebied van vervoer. Door een slim systeem van registratie en aanbrengen van trackings-apparatuur, is het bijna onmogelijk dat een container nog kwijtraakt. Het kan zijn dat het systeem van de planning een fout maakt en een container op het verkeerde schip belandt, maar het zal uiteindelijk altijd de plek van bestemming bereiken. Maar ook de kans op fouten is enorm verkleind, de kwetsbaarheid in het proces zat namelijk altijd nog bij het menselijke aspect. Nu dit allemaal geautomatiseerd is, ook het laden en lossen, is de kans op fouten ontzettend gedaald.

Fraude voorkomen

Doordat er minder mensenwerk aan te pas komt en het meer geautomatiseerd gaat, kan er ook volop gebruik gemaakt worden van algoritmes. Deze kunnen steekproefsgewijs containers eruit pikken en voor inspectie selecteren. Ook kunnen zij een soort van wisselingen doen aan de hand van vooraf ingestelde patronen, hierdoor is het lastiger om smokkelroutes door middel van containers op te zetten. Dit is namelijk wel een veiligheidsrisico wat de afgelopen jaren enorm is toegenomen. De handel in drugs is er één die niet te keren valt. Via de lucht is dit tegenwoordig zeer lastig om tot stand te brengen, maar via containervervoer is dat een ander verhaal. Niet omdat het systeem zeer lek is, maar vaak omdat havenmedewerkers omgekocht of gechanteerd worden. Een risico wat verkleind wordt wanneer er minder mensenwerk aan te pas komt en meer technologie. Dit is niet alleen fijn voor de vermindering van invoer van illegale middelen, maar voorkomt ook dat kwetsbare mensen de dupe worden van georganiseerde criminaliteit.

Kortom, techniek staat voor alles. Dit geldt ook zeker in de vervoerssector. Container op- en overslag is in verregaande mate geautomatiseerd waardoor fraude maar ook fouten zijn geminimaliseerd. Een fijn gevoel wanneer jij, zowel zakelijk- als privé, van deze vervoersmogelijkheid gebruik wil maken!


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business