Wire

Hoe worden tassen tegenwoordig gemaakt? 

Het maken van tassen is een bijzonder en arbeidsintensief proces. Vooral in de huidige tijd, waarin de uitstoot van CO2 extra onder de loep ligt, is het voor bedrijven extra belangrijk om het productieproces op de juiste manier vorm te geven.

Waar tassen vroeger met de hand werden gemaakt, is dat tegenwoordig voor het grootste deel allang niet meer het geval, maar hoe werkt het dan wel? Omdat het maken van een tas een interessant proces is, geven we je in dit artikel een inkijkje in het proces. Dus ben jij benieuwd hoe jouw handtas voor dames of aktetas voor heren wordt gemaakt? Dan ben je hier aan het juiste adres. 

Ontwerp en patroon maken 

Voor een tas daadwerkelijk kan worden gemaakt, is het natuurlijk belangrijk dat er eerst een ontwerp wordt gemaakt. Dit wordt in eerste instantie vaak nog op de ouderwetse manier gedaan en dus met pen en papier. Vervolgens wordt dit ontwerp middels speciale software verder uitgewerkt en worden er uiteindelijk patronen van gemaakt. Een tas bestaat namelijk uit verschillende losse onderdelen, die in een later stadium met elkaar worden verbonden, waardoor je een tas krijgt zoals we deze kennen. Het patroon wordt uiteindelijk gebruik voor het uitsnijden van de verschillende delen, zodat deze later in het proces eenvoudig in elkaar kunnen worden gezet. 

Materiaal en het snijden ervan 

Zowel een tas als een portemonnee wordt gemaakt van verschillende materialen. Na het maken van het patroon is het dus tijd om de materialen voor de tas te selecteren. Afhankelijk van het ontwerp en de gewenste kwaliteit van de tas, kunnen verschillende soorten materialen worden gebruikt, zoals leer, stof, nylon of kunststof. De gekozen materialen worden vervolgens in grote rollen of vellen geleverd. Het patroon wordt op de geselecteerde materialen gelegd en met een speciaal gereedschap, zoals een snijmes, worden de verschillende onderdelen van de tas uitgesneden volgens het patroon. 

Van patroon tot tas 

Nu de onderdelen van de tas zijn uitgesneden, begint de eigenlijke assemblage. De verschillende delen worden samengevoegd door middel van naaien, lijmen, persen of een combinatie van deze technieken, afhankelijk van het type tas en het gekozen materiaal. Er worden speciale naaimachines en apparatuur gebruikt om de stukken stevig aan elkaar te bevestigen. Daarnaast worden de tassen vaak voorzien van extra details, zoals ritsen, gespen, handvatten en voeringen, die zorgvuldig worden toegevoegd om de tas functioneel en esthetisch aantrekkelijk te maken. 

Tot slot 

Uiteraard is dit proces in de praktijk een stuk complexer en wordt het in de meeste gevallen volledig automatisch uitgevoerd. Op deze manier hopen we je toch een idee te hebben kunnen geven van hoe het maken van een tas in de praktijk werkt. Nu zijn er natuurlij nog allerlei andere stappen die worden doorlopen en is een tas niet binnen een paar uur klaar. Zo kan het ontwerpen van een tas soms wel weken of zelfs maanden duren, aangezien de ontwerper stukje bij beetje tot het perfecte ontwerp komt. Dit heeft vaak te maken met de wensen van de klant, maar ook met de creativiteit van de ontwerper zelf. Wanneer deze beide op elkaar zijn afgestemd, is het tijd om het productieproces in te gaan. 


Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business