Wire

Wel of niet elektrisch rijden?

Elektrische auto's
© Unsplash/Ernest Ojeh
De voor- en nadelen van elektrisch rijden? Dit moet je weten.

Sommige zaken leken een beetje stroef op gang te komen op het gebied van duurzaamheid, maar nemen nu een behoorlijke vlucht. Zonnepanelen is hier een voorbeeld van, opeens ligt menig dak er vol mee. Maar ook bij elektrische auto’s is dit het geval. Je kunt geen straat meer doorrijden of er staat géén elektrische auto op een stoep geparkeerd. Of elektrisch rijden voor jou ook een goede keuze is? Dan kan een behoorlijk dilemma zijn. Daarom hier op een rij de afwegingen die je bij deze keuze moet maken.

Elektrisch rijden; de voordelen

Een elektrische auto kent vele voordelen, allereerst draag je natuurlijk je steentje bij aan het voorkomen van meer klimaatverandering. Daarnaast bespaart het tegenwoordig ook behoorlijk in de kosten. De vaste lasten dalen behoorlijk doordat je veel minder kwijt bent aan diesel en benzine en ook de kosten voor verzekering en belasting zullen dalen. Wel moet je er rekening mee houden dat ergens een elektrische laadpaal moet zijn. Dit kan een openbare of een privé paal zijn, houd hier vooraf rekening mee. Maar wanneer je hier een gunstige oplossing voor hebt, dan zul je zien dat het een goede investering is om een elektrische auto te kopen. Zeker wanneer je grote afstanden rijdt, kan het op maandbasis behoorlijk schelen wanneer je overgaat op elektrisch. Deze rekensom is slim om te maken en te kijken hoeveel je moet bijleggen om je normale auto om te ruilen voor elektrisch.

Niet elektrisch rijden

Dan zijn er natuurlijk ook nog nadelen aan elektrisch rijden. Vaak is de grootste drempel de aanschafprijs. Deze kan vrij hoog zijn bij een elektrische bolide. Het is dan ook slim om te kijken of er een constructie te regelen valt met je werkgever. Toch kan het lonen om concreet te gaan sparen voor een elektrische auto, op termijn kan het je een behoorlijke besparing opleveren. Een ander nadeel is de snelheid van laden. Zeker wanneer je lange afstanden rijdt kan het beperkt zijn hoeveel kilometers je achtereen kunt rijden. Maar snelladers worden steeds gebruikelijker en ook de auto’s steeds innovatiever, waardoor onder andere de actieradius wordt vergroot. Het kan daarom slim zijn om een nieuwe elektrische auto te kopen, daarmee weet je zeker dat de accu nog in optimale staat is.

Gelukkig hoeft de keuze ook niet zo zwart-wit te zijn zoals hierboven weergegeven. Er is namelijk nog een tussenvariant, en dat is de hybride auto. Hybride wagens kunnen op zowel elektriciteit als brandstof rijden. Het beste van twee werelden waarbij je de brandstof optie kunt gebruiken als fallback voor lange ritten. Kortom, misschien is dat voor de tussenfase waar we op dit moment in zitten nog wel de beste keuze!


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business