Android Pay in België: al je vragen beantwoord

Googles mobiele betaaloplossing Android Pay is vanaf vandaag beschikbaar in België. We beantwoorden de belangrijkste vragen over de nieuwe dienst.

Na een lek eind vorige week was het niet echt meer een verrassing, maar sinds vandaag is Android Pay ook in België actief. Googles mobiele betaaloplossing maakt het mogelijk om contactloos met je smartphone te betalen in winkels en online. Wat betekent dat precies? We trokken vanmorgen naar de kantoren van Google in Brussel voor een antwoord op de voornaamste vragen.

1. Wat is Android Pay?

Android Pay is een gratis app voor je smartphone. De app is beschikbaar in de Play Store en is compatibel met alle toestellen die draaien op Android 4.4 KitKat of hoger, en uitgerust zijn met NFC. Eenmaal geïnstalleerd kan je er krediet- en debetkaarten aan koppelen om contactloze betalingen uit te voeren met je smartphone via een NFC-betaalterminal. Ontwikkelaars kunnen de betaaldienst eveneens in hun app of website integreren, zodat je ook digitaal met de Google-portefeuille kan betalen.

Om een betaling via een NFC-betaalterminal uit te voeren, volstaat het om je smartphone te activeren en dicht bij de terminal te houden, of die even aan te tikken. In een app of via Chrome kan je via de Android Pay-knop met één tik overgaan tot betalen, vergelijkbaar met hoe je zou betalen via PayPal.

2. Wie kan Android Pay gebruiken?

Google lanceert Android Pay vandaag in samenwerking met BNP Paribas Fortis. Aanvankelijk is de dienst alleen beschikbaar voor de 250.000 klanten met een kredietkaart (Visa of MasterCard) van BNP Paribas Fortis, Hello bank! of Fintro. In de loop van mei worden ook debetkaarten aan de app toegevoegd, zodat nog eens 750.000 extra klanten toegang krijgen tot Android Pay.

De lancering vandaag stond in het teken van de samenwerking met BNP Paribas Fortis, maar Google hoopt dat ook andere banken zullen volgen. Er is al een akkoord met KBC/CBC dat de dienst op een niet nader gespecifieerd tijdstip in de nabije toekomst zal beschikbaar stellen aan zijn klanten. Over de plannen van de overige banken is op dit moment nog niets bekend.

De technologie achter Android Pay is compatibel met elke moderne betaalterminal die NFC ondersteunt.

3. Waar kan ik Android Pay gebruiken?

De technologie achter Android Pay is compatibel met elke moderne betaalterminal die NFC ondersteunt. In België geldt dat voor 50 à 60 procent van de terminals, in totaal ruim 85.000. Over heel Europa zijn ruim 3,2 miljoen terminals compatibel en wereldwijd loopt dat cijfer alleen maar op. Het gaat dan niet alleen om grote ketens en warenhuizen, ook kleine handelaars, buurtwinkels en horecazaken hebben vaak een geschikte terminal achter de toonbank staan.

Dat is meteen een groot voordeel van Android Pay ten opzichte van lokale spelers als SEQR of Payconiq: handelaars hoeven in veel gevallen niets bijzonders te doen om de betaalmogelijkheid aan te bieden en ze wordt wereldwijd aanvaard. Ook Bancontact, een andere grote concurrent, gaat binnenkort van start met contactloos betalen met je smartphone via NFC.

In apps is de ondersteuning van Android Pay op dit moment nog beperkt, maar er zijn wel al enkele klinkende namen die de betaalmogelijkheid aanbieden, zoals Uber en Deliveroo. Het implementeren van Android Pay zou volgens Google neerkomen op een kleine aanpassing van enkele regels code, waardoor je kan verwachten dat de betaaloptie snel op meer plaatsen zal opduiken.

4. Hoe veilig is Android Pay?

Google heeft een aantal maatregelen getroffen om de veiligheid van Android Pay, en jouw geld, te garanderen. Allereerst kan je de app alleen gebruiken op een smartphone waarop een vergrendeling actief is in de vorm van een pincode, wachtwoord, patroon of vingerafdruk. Zolang je een bedrag lager dan 25 euro uitgeeft, hoef je de telefoon evenwel niet te ontgrendelen om de betaling uit te voeren. Het volstaat dat het scherm actief is. Ligt het te betalen bedrag hoger dan 25 euro of probeer je meer dan drie kleine betalingen kort achter elkaar uit te voeren, dan vraagt Android Pay wel om een verificatie.

Om te voorkomen dat je betaalgegevens kunnen lekken, maakt Android Pay gebruik van ‘tokenization’.

Om te voorkomen dat je betaalgegevens kunnen lekken, maakt Android Pay gebruik van ‘tokenization’. Wanneer je met je telefoon betaalt in een winkel, wordt het nummer van je krediet- of debetkaart niet doorgegeven. In plaats daarvan wordt een tijdelijk virtueel kaartnummer gebruikt, specifiek voor het betrokken toestel en de transactie in kwestie. Die virtuele nummers zijn waardeloos wanneer ze zouden lekken bij een data-inbreuk, omdat ze maar een beperkte tijd geldig zijn en daarna vervallen.

Ben je je telefoon kwijt of is hij gestolen, dan kan je het toestel via Android-apparaatbeheer vergrendelen, wissen of beveiligen met een nieuw wachtwoord, net alsof je bij een verloren bankkaart zou bellen naar Card Stop. Ga je met Android Pay aan de slag, kijk dan zeker na of Android-apparaatbeheer is ingeschakeld.

5. Werkt Android Pay ook zonder internetverbinding?

Android Pay heeft in principe geen internetverbinding nodig om betalingen te kunnen verrichten. De app maakt weliswaar gebruik van Host Card Emulation om via de cloud nieuwe tokens voor je toestel te genereren, maar er zijn te allen tijde een aantal tokens lokaal beschikbaar, zodat je ook op plaatsen zonder internet (een beperkt aantal) betalingen kan uitvoeren.

6. Worden er transactiekosten aangerekend?

Android Pay is volledig gratis in gebruik, zowel voor de eindgebruiker als voor handelaars die de dienst willen aanbieden. De enige kost die je als aanbieder hebt, is de investering in een NFC-betaalterminal, maar zoals eerder aangehaald beschikken heel wat handelaars nu reeds over zo’n exemplaar.

7. Is Android Pay uitsluitend een betaaloplossing?

Nee, Android Pay wil niet uitsluitend een betaaloplossing zijn, maar een totale commerce-oplossing. Naast het verwerken van betalingen, bewaart Android Pay ook je adresgegevens voor online bestellingen en zal je binnenkort klantenkaarten kunnen toevoegen. Handelaars kunnen via de applicatie ook getrouwheidsprogramma’s opzetten en promoties aanbieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business