Ikea heeft met Tradfri sinds kort zijn eigen lijn met slimme verlichting. Hoe vergelijkt die met gevestigde waarde Philips Hue?

Wie slimme verlichting zegt, denkt automatisch aan Philips Hue, maar dat is buiten Ikea gerekend. De Zweedse meubelgigant heeft sinds kort zijn eigen slimme ledverlichting op de markt onder de sappige naam TRÅDFRI. Ik kreeg enkele weken geleden een setje lampen toegestuurd en verving de verlichting in enkele kamers van ons huis om de Tradfri-oplossing uitgebreid te testen. Hoe vergelijkt het met de gevestigde waarde Philips Hue?

Ikea heeft een heel assortiment aan producten onder de Tradfri-noemer. De meest eenvoudige set bestaat uit één lamp en bijhorende draadloze dimmer voor 19,99 euro. Voor 29,99 euro heb je een lamp met bewegingssensor, en voor 34,99 euro heb je een set met één lamp en een afstandsbediening. Daarmee kan je de lamp aan en uit zetten, het licht dimmen en de kleurtemperatuur aanpassen. Het setje waar ik mee aan de slag ging, kost 89,90 euro en bestaat uit twee lampen, een afstandsbediening en een verbindingshub. Met de verbindingshub kan je de lampen in je thuisnetwerk opnemen om ze met  een app op je smartphone te bedienen.

Deze set is meteen ook het best vergelijkbaar met het aanbod van Philips, dat eveneens toelaat om zijn Hue-lampen via een verbindingshub in je thuisnetwerk te integreren. Er zijn evenwel enkele belangrijke verschillen om rekening mee te houden bij je keuze voor de ene of de andere oplossing.

Geen kleur

Philips is al geruime tijd bezig met zijn slimme verlichting en dat heeft zich doorheen de jaren vertaald in een uitgebreid aanbod aan diverse soorten lampen. Er zijn gewone peren met E27- of E14-fitting, spots met GU10-fitting, ledstrips, plafondlampen, tafel- en muurlampen, en dat zowel met wit licht of kleur. Het aanbod van Ikea is voorlopig beperkt tot E27-, E14- en GU10-lampen, en een unieke collectie panelen en kastdeuren met ingebouwde verlichting. Van kleurverlichting is op dit moment nog helemaal geen sprake, al blijkt uit navraag van onze redactie dat dat wel op de planning staat voor oktober van dit jaar.

De Tradfri-startset van 89,90 euro kan je daarom het beste vergelijken met het Philips Hue White Starter Pack (74,95 euro bij Coolblue), dat eveneens twee witte lampen met uitsluitend wit licht bevat. Toch gaat de vergelijking niet helemaal op; beide systemen laten toe om het licht te dimmen, maar alleen bij de Tradfri-lampen kan je ook uit drie verschillende kleurtemperaturen kiezen.

Bij de Tradfri-set zit ook al een afstandsbediening inbegrepen waar je tot tien lampen op kan aansluiten. Die worden dan wel allemaal gelijk aangestuurd. Voor een extra afstandsbediening betaal je 15 euro. Om de Philips Hue-lampen met een afstandsbediening te bedienen, tel je 28,99 euro neer voor een draadloze dimmer of 59,99 euro voor de geavanceerdere Hue Tap. Dat duwt het prijskaartje meteen flink boven dat van Ikea uit.

De keuze bij Ikea is beperkter, maar de prijzen zijn wel net iets democratischer.

Wil je de kleurtemperatuur van je Hue-verlichting aanpassen, dan kom je al snel terecht bij het Philips Hue White Ambiance Starter Pack (124,95 euro bij Coolblue). Dat is meteen een flink stuk duurder, maar heeft reeds een draadloze dimmer inbegrepen en laat je kiezen uit meer dan 50.000 tinten wit licht, ten opzichte van maar drie opties bij Tradfri.

De keuze bij Ikea is beperkter, maar de prijzen zijn wel net iets democratischer. Dat blijkt ook als je naar de losse lampen kijkt om het startpakket uit te breiden. Prijzen daarvoor schommelen bij Ikea tussen 12,99 euro en 24,99 euro per lamp. Bij Philips variëren de prijzen van 19,99 euro tot 37,95 euro voor witte lampen. Wil je kleurverlichting, dan lopen de prijzen verder op.

Slimme integraties

Je verlichting bedienen met een app is één ding, maar het wordt pas echt leuk wanneer je de lampen laat samenwerken met andere slimme apparaten in je huis om zo heel wat zaken te automatiseren. Het is nog vroeg dag voor Ikea en dus hinkt het ook hier voorlopig nog achterop op Philips.

Je kan Philips Hue bijvoorbeeld integreren met Amazon Echo of Google Home, en de lampen kunnen ook overweg met Apple HomeKit. Dat is voor Ikea nog niet het geval, maar zit er wel aan te komen in de komende maanden, zo maakte het bedrijf onlangs bekend.

De Tradfri-lampen maken overigens gebruik van het ZigBee Light Link-protocol, wat betekent dat ze ook compatibel zijn met andere producten die deze standaard ondersteunen, zoals Philips Hue. In principe zou je de lampen dus ook moeten kunnen verbinden met de verbindingshub van Philips, maar dat is op dit moment door een technisch probleem niet mogelijk. Het is niet duidelijk of hier binnenkort een oplossing voor zal komen.

Interessanter in onze contreien is integratie met een dienst als If This Then That (IFTTT) die allerlei zaken voor je kan automatiseren. Daar heeft Ikea op dit moment nog geen plannen voor, zo bleek uit navraag van onze redactie. Voor Philips Hue zijn daarentegen wel tal van applets beschikbaar, en je kan er natuurlijk ook zelf gewoon aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan je verlichting die aanspringt wanneer je rookmelder alarm slaat of een lamp die blauw kleurt wanneer de temperatuur buiten onder het vriespunt daalt.

De geplande integratie met Amazon Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit even buiten beschouwing gelaten, ben je bij Ikea Tradfri volledig aangewezen op de app om je lampen te beheren. Die is bijzonder gebruiksvriendelijk, maar werkt alleen op je eigen thuisnetwerk en niet vanop een andere locatie buitenshuis. Vanwege de eenvoud van Ikea’s oplossing ten opzichte van Philps Hue is de app bovendien ook een stuk beperkter.

Wat kan je wel? Je kan je lampen individueel aan- en uitzetten, dimmen of de kleurtemperatuur aanpassen. Het is ook mogelijk om groepen van lampen te creëren die je tezamen bedient, of “moods” aan te maken die je met één druk op de knop kan activeren. De Tradfri-app biedt verder ook de mogelijkheid om timers en schema’s in te stellen waarop geselecteerde lichten aan en uit gaan, of een lichtwekker die je verlichting geleidelijk aan feller doet schijnen om rustig te ontwaken.

Het grootste gemis in de app is het ontbreken van een widget om op je homescreen te plaatsen. Nu moet je altijd de app openen om je lampen te bedienen, terwijl dat via een widget veel sneller gaat.

Charmante eenvoud

Net zoals Ikea het Scandinavisch design gedemocratiseerd heeft, wil het met Tradfri ook slimme verlichting naar een breder publiek brengen. De algemene instapprijs is lager dan bij Philips Hue, maar de mogelijkheden zijn ook een stuk beperkter. Philips heeft enkele jaren voorpsrong op Tradfri, waardoor het ecosysteem een stuk uitgebreider is en er al meer integraties beschikbaar zijn met andere diensten en producten.

Voor de technologisch onderbouwde gebruiker die met zijn slimme lampen het noorderlicht in zijn woonkamer wil recreëren, schiet Ikea Tradfri vandaag tekort.

Persoonlijk charmeerde de eenvoud van Ikea’s slimme verlichting me wel, maar om helemaal overstag te gaan mis ik toch nog een integratie met IFTTT en toevoeging van gekleurde lampen. Ikea heeft gelukkig al aangegeven dat het niet bij de pakken blijft zitten, en kondigde reeds een aantal welgekomen verbeteringen aan voor de komende maanden.

Voor de technologisch onderbouwde gebruiker die met zijn slimme lampen het noorderlicht in zijn woonkamer wil recreëren, schiet Ikea Tradfri vandaag tekort. Voor al wie nieuwsgierig is naar de mogelijkheden van slimme verlichting, zonder al te veel verwachtingen, is dit de ideale kennismaking.

9 REACTIES

  • Mijn lichten gaan automatisch aan zodra ik thuis kom.. A.d.h.v. gps op mijn gsm… Dus nee, ‘k moet ze niet zelf inschakelen (ik spreek nu wel over Phillips Hue)

   • Dus WEL zelf inschakelen, namelijk met die GSM. Je zult hoe dan ook een handeling moeten doen om licht te krijgen in je huis.
    Het enige “slimme” verlichting hier thuis zijn de buitenlampen: die gaan op een lichtcel en die wordt aangestuurd door de zon. Maar ook dat is niet slim omdat er weer een handeling nodig is.

    Maar goed, het is een deel van mijn werk en hoe slimmer de fabrikant vindt dat zijn product is hoe dommer het in werkelijkheid blijkt te zijn.

    • Mark, Sam bedoeld geolocatie, je moet helemaal niets doen.
     Je hue ssyteem detecteerd dat je GSM thuis is en laat dan lichten aangaan die jij wilt, ook als je weg gaat gaan de lichten uit

    • Mark,

     Ik begrijp niet goed welke handeling er in uw geval nodig is om die buitenverlichting doen te branden dan?

     En een handeling doen om licht te krijgen… Ik moet idd mijn systeem zodanig instellen dat het automatisch inschakelt, maar eens die setup gedaan is, hoef ik er niet naar te kijken en is er buiten die eerste handeling voor het instellen, geen handeling meer nodig om ze in en uit te schakelen… Een slim apparaat moet je zien als een apparaat dat kan communiceren met andere “slimme” apparaten zodat deze zelf de handelingen kan uitvoeren. M.b.v. de nest camera kan je bv gezichtsherkenning doen. Wanneer u thuis komt kan het zijn dat alle lichten gaan branden, maar wanneer iemand anders van het gezin binnenkomt is het perfect mogelijk dat enkel de gang wordt verlicht (naargelang wat voor die persoon is ingesteld). Dus dat vind ik toch vrij “slim”, niet? Zelfde in combinatie met rook/co2 melders.. Die kan je vaak ook verbinden met je verlichting.. Waardoor bij rookontwikkeling ook je lampen (visueel) kabaal beginnen maken om je te waarschuwen.

     Is natuurlijk iedereen zijn perceptie over wat “slim” betekent.

     • Inderdaad, wat is slim?

      Elk apparaat moet je vertellen wat hij moet doen in welke situatie, anders doet hij niets. Daarom vind ik een apparaat namelijk niet slim maar gewoon dom: hij wacht op instructies.

      Nogmaals, het is een deel van mijn werk en ik weet heel behoorlijk hoe de dingen werken.

      Bedankt voor uw opmerkingen.

 1. Heb ooit IKEA spaarlampen gekocht maar die zijn ondertussen allemaal stuk gegaan. En mijn Philips spaarlampen branden nog altijd. Dus ik hou het liever op een gekend merk.

 2. De IKEA led lampen gaan inderdaad veel sneller stuk dan Philips LED lampen. Bovendien geven ze zoveel electromagnetische storing dat de DVB-T ontvangst volledig wegvalt als we de IKEA led lampen aandoen, na vervangen door Philips LEDs was het probleem opgelost. Verwacht dezelfde storing op GSM 4G ontvangst, want die frequenties liggen vlakbij elkaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here