Ikea Tradfri: goedkoop Philips Hue-alternatief

Ikea heeft met Tradfri sinds kort zijn eigen lijn met slimme verlichting. Hoe vergelijkt die met gevestigde waarde Philips Hue?

Wie slimme verlichting zegt, denkt automatisch aan Philips Hue, maar dat is buiten Ikea gerekend. De Zweedse meubelgigant heeft sinds kort zijn eigen slimme ledverlichting op de markt onder de sappige naam TRÅDFRI. Ik kreeg enkele weken geleden een setje lampen toegestuurd en verving de verlichting in enkele kamers van ons huis om de Tradfri-oplossing uitgebreid te testen. Hoe vergelijkt het met de gevestigde waarde Philips Hue?

Ikea heeft een heel assortiment aan producten onder de Tradfri-noemer. De meest eenvoudige set bestaat uit één lamp en bijhorende draadloze dimmer voor 19,99 euro. Voor 29,99 euro heb je een lamp met bewegingssensor, en voor 34,99 euro heb je een set met één lamp en een afstandsbediening. Daarmee kan je de lamp aan en uit zetten, het licht dimmen en de kleurtemperatuur aanpassen. Het setje waar ik mee aan de slag ging, kost 89,90 euro en bestaat uit twee lampen, een afstandsbediening en een verbindingshub. Met de verbindingshub kan je de lampen in je thuisnetwerk opnemen om ze met  een app op je smartphone te bedienen.

Deze set is meteen ook het best vergelijkbaar met het aanbod van Philips, dat eveneens toelaat om zijn Hue-lampen via een verbindingshub in je thuisnetwerk te integreren. Er zijn evenwel enkele belangrijke verschillen om rekening mee te houden bij je keuze voor de ene of de andere oplossing.

Geen kleur

Philips is al geruime tijd bezig met zijn slimme verlichting en dat heeft zich doorheen de jaren vertaald in een uitgebreid aanbod aan diverse soorten lampen. Er zijn gewone peren met E27- of E14-fitting, spots met GU10-fitting, ledstrips, plafondlampen, tafel- en muurlampen, en dat zowel met wit licht of kleur. Het aanbod van Ikea is voorlopig beperkt tot E27-, E14- en GU10-lampen, en een unieke collectie panelen en kastdeuren met ingebouwde verlichting. Van kleurverlichting is op dit moment nog helemaal geen sprake, al blijkt uit navraag van onze redactie dat dat wel op de planning staat voor oktober van dit jaar.

De Tradfri-startset van 89,90 euro kan je daarom het beste vergelijken met het Philips Hue White Starter Pack (74,95 euro bij Coolblue), dat eveneens twee witte lampen met uitsluitend wit licht bevat. Toch gaat de vergelijking niet helemaal op; beide systemen laten toe om het licht te dimmen, maar alleen bij de Tradfri-lampen kan je ook uit drie verschillende kleurtemperaturen kiezen.

Bij de Tradfri-set zit ook al een afstandsbediening inbegrepen waar je tot tien lampen op kan aansluiten. Die worden dan wel allemaal gelijk aangestuurd. Voor een extra afstandsbediening betaal je 15 euro. Om de Philips Hue-lampen met een afstandsbediening te bedienen, tel je 28,99 euro neer voor een draadloze dimmer of 59,99 euro voor de geavanceerdere Hue Tap. Dat duwt het prijskaartje meteen flink boven dat van Ikea uit.

De keuze bij Ikea is beperkter, maar de prijzen zijn wel net iets democratischer.

Wil je de kleurtemperatuur van je Hue-verlichting aanpassen, dan kom je al snel terecht bij het Philips Hue White Ambiance Starter Pack (124,95 euro bij Coolblue). Dat is meteen een flink stuk duurder, maar heeft reeds een draadloze dimmer inbegrepen en laat je kiezen uit meer dan 50.000 tinten wit licht, ten opzichte van maar drie opties bij Tradfri.

De keuze bij Ikea is beperkter, maar de prijzen zijn wel net iets democratischer. Dat blijkt ook als je naar de losse lampen kijkt om het startpakket uit te breiden. Prijzen daarvoor schommelen bij Ikea tussen 12,99 euro en 24,99 euro per lamp. Bij Philips variëren de prijzen van 19,99 euro tot 37,95 euro voor witte lampen. Wil je kleurverlichting, dan lopen de prijzen verder op.

Slimme integraties

Je verlichting bedienen met een app is één ding, maar het wordt pas echt leuk wanneer je de lampen laat samenwerken met andere slimme apparaten in je huis om zo heel wat zaken te automatiseren. Het is nog vroeg dag voor Ikea en dus hinkt het ook hier voorlopig nog achterop op Philips.

Je kan Philips Hue bijvoorbeeld integreren met Amazon Echo of Google Home, en de lampen kunnen ook overweg met Apple HomeKit. Dat is voor Ikea nog niet het geval, maar zit er wel aan te komen in de komende maanden, zo maakte het bedrijf onlangs bekend.

De Tradfri-lampen maken overigens gebruik van het ZigBee Light Link-protocol, wat betekent dat ze ook compatibel zijn met andere producten die deze standaard ondersteunen, zoals Philips Hue. In principe zou je de lampen dus ook moeten kunnen verbinden met de verbindingshub van Philips, maar dat is op dit moment door een technisch probleem niet mogelijk. Het is niet duidelijk of hier binnenkort een oplossing voor zal komen.

Interessanter in onze contreien is integratie met een dienst als If This Then That (IFTTT) die allerlei zaken voor je kan automatiseren. Daar heeft Ikea op dit moment nog geen plannen voor, zo bleek uit navraag van onze redactie. Voor Philips Hue zijn daarentegen wel tal van applets beschikbaar, en je kan er natuurlijk ook zelf gewoon aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan je verlichting die aanspringt wanneer je rookmelder alarm slaat of een lamp die blauw kleurt wanneer de temperatuur buiten onder het vriespunt daalt.

De geplande integratie met Amazon Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit even buiten beschouwing gelaten, ben je bij Ikea Tradfri volledig aangewezen op de app om je lampen te beheren. Die is bijzonder gebruiksvriendelijk, maar werkt alleen op je eigen thuisnetwerk en niet vanop een andere locatie buitenshuis. Vanwege de eenvoud van Ikea’s oplossing ten opzichte van Philps Hue is de app bovendien ook een stuk beperkter.

Wat kan je wel? Je kan je lampen individueel aan- en uitzetten, dimmen of de kleurtemperatuur aanpassen. Het is ook mogelijk om groepen van lampen te creëren die je tezamen bedient, of “moods” aan te maken die je met één druk op de knop kan activeren. De Tradfri-app biedt verder ook de mogelijkheid om timers en schema’s in te stellen waarop geselecteerde lichten aan en uit gaan, of een lichtwekker die je verlichting geleidelijk aan feller doet schijnen om rustig te ontwaken.

Het grootste gemis in de app is het ontbreken van een widget om op je homescreen te plaatsen. Nu moet je altijd de app openen om je lampen te bedienen, terwijl dat via een widget veel sneller gaat.

Charmante eenvoud

Net zoals Ikea het Scandinavisch design gedemocratiseerd heeft, wil het met Tradfri ook slimme verlichting naar een breder publiek brengen. De algemene instapprijs is lager dan bij Philips Hue, maar de mogelijkheden zijn ook een stuk beperkter. Philips heeft enkele jaren voorpsrong op Tradfri, waardoor het ecosysteem een stuk uitgebreider is en er al meer integraties beschikbaar zijn met andere diensten en producten.

Voor de technologisch onderbouwde gebruiker die met zijn slimme lampen het noorderlicht in zijn woonkamer wil recreëren, schiet Ikea Tradfri vandaag tekort.

Persoonlijk charmeerde de eenvoud van Ikea’s slimme verlichting me wel, maar om helemaal overstag te gaan mis ik toch nog een integratie met IFTTT en toevoeging van gekleurde lampen. Ikea heeft gelukkig al aangegeven dat het niet bij de pakken blijft zitten, en kondigde reeds een aantal welgekomen verbeteringen aan voor de komende maanden.

Voor de technologisch onderbouwde gebruiker die met zijn slimme lampen het noorderlicht in zijn woonkamer wil recreëren, schiet Ikea Tradfri vandaag tekort. Voor al wie nieuwsgierig is naar de mogelijkheden van slimme verlichting, zonder al te veel verwachtingen, is dit de ideale kennismaking.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business