Chromecast vs smart-tv: de beste manier om te streamen?

Het is tegenwoordig nagenoeg onmogelijk om een televisie te kopen waar geen apps op te installeren zijn. Smart tv’s zijn het nieuwe tv-kijken, met het gemak van alle streamingdiensten binnen handbereik. Maar wat als je een oudere televisie hebt? Wij vergelijken Chromecast met smart tv.

Een smart tv is eigenlijk een televisie waar een besturingssysteem op draait. Soms is dat een uniek en eigen systeem, met een eigen appstore en mogelijkheden, maar soms is dat ook gewoon een versie van Android. Zo gebruikt Samsung een Smart Hub die werkt op Tizen. Gebruikt LG WebOS 2.0 en WebOS 3.0. De tv’s van Sony en Philips werken met Android TV. Een Chromecast is een klein apparaatje waarmee je verschillende diensten kunt streamen naar je televisie. Je sluit hem eenvoudig aan op een HDMI-poort van je televisie en is vanaf dan te bedienen met je smartphone, tablet of zelfs Google Assistent. Maar wat zijn de praktische verschillen?  

Bediening 

Een van de grootste verschillen zit hem in de manier van bedienen. Een smart tv bedien je met de afstandsbediening van je televisie. Daar zitten pijltjestoetsen op, waarmee je door de menu’s kunt scrollen. Chromecast heeft dat (nog) niet, hoewel de aankomende versie wel een compacte afstandsbediening krijgt. Dat lijkt handig, en het is ook makkelijk navigeren door de apps. Moet je echter tekst invoeren, dan stuit je op een tijdrovende uitdaging. Bovendien zijn de apps vaak zo mooi mogelijk gemaakt, wat regelmatig ten koste gaat van het gebruiksgemak.

Chromecast bedien je vanaf je smartphone of tablet. Gewoon, net zoals je de normale apps gebruikt. Heb je een film, serie of website gevonden die je op het grote scherm wil zien, dan ‘cast’ je hem naar je televisie. Het nadeel hierbij is dat je telkens je smartphone of tablet moet pakken, maar het invoeren van tekst en het zoeken naar de juiste apps gaat wel sneller. 

Apps 

Dat brengt ons bij een grote uitdaging van de smart tv’s. Bij het verschijnen van nieuwe diensten, zoals het onlangs gelanceerde Disney+, krijgen systemen als Android en iOS de volle aandacht. Achterliggende systemen, zoals degene die worden gebruikt in televisies, hebben tijd nodig om vergelijkbare apps te ontwikkelen. Met een Chromecast heb je dat probleem niet, aangezien daar zelf geen apps op geïnstalleerd worden. Er wordt enkel een verbinding gemaakt met je smart device, vanaf daar neemt Chromecast het streamen en de weergave over. Kijk in de winkel vooral naar het gebruiksgemak. Kun je makkelijk overweg met het systeem dat de smart tv naar jouw keuze gebruikt? En gebruik je het veel, of incidenteel? 

Verbinding 

Beide systemen kun je koppelen met je wifinetwerk. Dat klinkt logisch en aantrekkelijk, maar op dit vlak hebben veel televisies een extra optie: een koppeling met een netwerkkabel! Dat levert een sneller en vooral een stabielere verbinding op, die absoluut de voorkeur geniet. Heb je geen router in de huiskamer staan? Met een powerline-adapter kun je het internetsignaal via je stroomnetwerk op iedere plek in huis krijgen. De wat duurdere Chromecast Ultra heeft overigens ook de mogelijkheid een netwerkkabel aan te sluiten. 

Prijskaartje 

Een belangrijk aspect in dit keuzelijstje is natuurlijk het prijskaartje. Is je televisie nog niet aan vervanging toe, dan is het natuurlijk onzin om hem te vervangen door een smart tv. Met een Chromecast ben je voor 39 euro klaar voor het nieuwe tijdperk! Was je van plan een nieuwe speaker of soundbar te kopen? Verschillende merken hebben een ingebouwde Chromecast-functie en Google Assistent. Zo maak je van je ‘domme’ systeem ineens een high-end entertainmentcorner. Is je televisie wel aan vervanging toe? Dan zul je blij zijn met de extra functies van een smart tv en ontdekken dat je daar niet veel meer voor betaald dan voor een toestel zonder slimme functies! 

Voor- en nadelen 

Voordelen ChromecastVoordelen smart-tv
Apps zijn direct beschikbaarBesturing vanaf afstandsbediening
Makkelijk tekst in te typenGeen extra apparaten nodig
Vrijwel alle apps zijn te gebruikenAlle HDMI-poorten vrij
Nadelen ChromecastNadelen smart-tv
Telkens je smartphone of tablet pakkenNiet erg intuïtieve bediening
Chromecast bezit een HDMI-poortTekst invoeren is lastig
Extra apparaat in je tv-hoekBeperkt aantal apps beschikbaar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business