Achtergrond

Wat houdt de toekomst van Kubernetes in?

toekomst kubernetes
© Growtika, Unsplash
De techwereld staat niet stil. Wat vandaag cutting edge technologie is, kan morgen weer als verouderd gezien worden. Er was een tijd dat het gebruik van virtuele machines de absolute gouden standaard was, maar zoals we konden lezen is dat niet meer het geval.

Zoals elke technologie betaamd, moet ook Kubernetes meegroeien met de alsmaar veranderende behoeften en verwachtingen van bedrijven groot en klein. Deze technologie bestaat al sinds 2014 maar dat betekent niet dat de ontwikkeling hiervan zal stoppen of stagneren. Om relevant te blijven, evolueert Kubernetes zich voortdurend om een grote speler te blijven in onze huidige industrie.

De toekomst van Kubernetes hangt niet alleen af van het vermogen om nieuwe uitdagingen en eisen vanuit de markt aan te pakken, maar ook van de mogelijkheid om nieuwe functies te ontwikkelen waar zijn gebruikers verder mee kunnen. Denk hierbij aan betere prestaties, het beheer nog overzichtelijker maken, werken aan security en een betere integratie met andere tools en systemen.

Edge computing

Gelukkig voor Kubernetes en voor de bedrijven die het gebruiken voor hun services, is deze orkestratie tool future-proof. Zo heeft K8s een cruciale rol te spelen in de toekomst en verdere implementatie van edge computing*.

* Edge computing verplaatst dataverwerking dichter bij de bron, waardoor data sneller wordt verwerkt en minder netwerkverkeer vereist. Dit zorgt voor snellere en efficiëntere systemen.

Edge computing houdt in dat het uitvoeren van berekeningen en het opslaan van data wordt uitgevoerd dichtbij de apparaten die de gebruikers nodig hebben in plaats van op een centrale locatie zoals op afgelegen servers of in de cloud. De standaard nu is dat veel applicaties vanuit een centraal punt worden uitgevoerd, maar in de nabije toekomst (en vaak gebeurt dit al) kunnen duizenden applicaties op duizenden locaties tegelijkertijd draaien. Elk apparaat in de toekomst zou wel eens een onderdeel kunnen zijn van een Kubernetes-cluster*.

* Een Kubernetes-cluster is een groep nodes (computers) die samenwerken bet behulp van Kubernetes.

Edge computing, niet te verwarren met serverless computing*, brengt veel voordelen met zich mee zoals een snellere reactietijd, minder netwerkbelasting en een verbeterde privacy en beveiliging.

* Serverless computing, ook bekend als Function-as-a-Service (FaaS), is een cloud computing model waarbij de cloudprovider de infrastructuur beheert en schaalt terwijl de gebruiker de code scchrijft voor de specifieke functies.

De use-case zullen in de komende jaren alleen maar toenemen. Denk hierbij aan slimme huizen (zoals sensoren of slimme camera’s), fabrieksautomatisering, zelfrijdende auto’s en het Internet of Things (IoT)*.

* Het Internet of Things (IoT) verwijst naar een netwerk aan (huishoudelijke) apparaten, voertuigen, elektronische apparatuur en andere zaken die met elkaar verbonden zijn via het internet en data kunnen uitwisselen. Denk hierbij aan fitnesstrackers, camera’s en meer.

Edge computing is een relatief nieuw fenomeen, maar zal net als Kubernetes alsmaar groeien. Juist met behulp van een orkestratie tool is het mogelijk om het beheer van edge computing-infrastructuur te vergemakkelijken. Zo is het mogelijk om containers in te zetten en te beheren op edge-locaties.

Edge computing is voordelig voor zaken zoals reactietijd en netwerkbelasting. Door dat te combineren met Kubernetes (zowel op individueel als op enterprise-niveau) kunnen de kosten voor het beheren van deze locaties verminderd worden en de complexiteit behapbaar gemaakt worden..

Het grootste pluspunt van Kubernetes, namelijk de flexibele opschaling, is een grote voordeel van edge computing. De mogelijkheid om applicaties ‘op de edge’ automatisch te schalen waar nodig is een van de grootste voordelen van de combinatie van Kubernetes met edge computing. Hierdoor kan je op een efficiëntere manier gebruik maken van de beschikbare middelen.

Kubernetes en edge computing zullen in de toekomst qua termen intrinsiek met elkaar verbonden zijn, want je combineert het beste van twee werelden. Naarmate bedrijven steeds meer gebruik maken van edge computing-omgevingen, zal de vraag naar gespecificeerde software zoals Kubernetes toenemen om deze applicaties zo effectief mogelijk te implementeren en beheren om zodanig de grootste voordelen uit edge computing te halen.

Portabiliteit

Met de mogelijke komst van Kubernetes naar edge computing is de kans groot dat we uiteindelijk een compactere variant zullen zien van de software zodat je een Kubernetes-cluster kan vormen in de kleinst mogelijke vormfactor. Dit zorgt ervoor dat de technologie letterlijk draagbaar wordt.

Hiermee is het mogelijk om Kubernetes te implementeren op apparaten ‘op de edge’ met beperkte middelen, zoals verschillende IoT-apparaten en kleinere servers. Ook zorgt dit er voor dat de instapdrempel een stuk lager ligt. Ook kleinere bedrijven zijn dan in staat om op een makkelijke manier de vele voordelen van Kubernetes te benutten.

Wanneer we deze stap zullen zien is nu nog onduidelijk. Een mobiele versie van Kubernetes zal niet op een grote schaal uitgebracht kunnen worden, maar dat wil niet zeggen dat er niet hard aan gewerkt wordt. Zo is het al mogelijk om Kubernetes te draaien op iets kleins als een Raspberry Pi.

Dit is een kleine en goedkope computer die gebaseerd is op het Linux operating system. Een Raspberry Pi heeft ongeveer het formaat van een bankpas, je kan er gewoon randapparatuur op aansluiten zoals een muis en monitor en kan zodanig ingezet worden als een volwaardige computer.

Het is mogelijk om meerdere Raspberry Pi’s te gebruiken en met elkaar te koppelen via een netwerk zodat ze net zoals een reguliere Kubernetes-cluster geconfigureerd en beheerd kunnen worden. Op dit moment zijn deze kleine computers nog niet geschikt voor uitgebreide infrastructuren, maar voor losse edge computing use-cases en lichtere workloads kunnen ze wel geschikt zijn.

Als Kubernetes een grote naam wil blijven binnen de tech industrie zal het een manier moeten vinden om deze gewenste portabiliteit en mobiliteit te implementeren op een grote schaal. Het feit dat er nu al zoveel potentie zit in iets simpels als Raspberry Pi-geconfigureerde Kubernetes-clusters betekent echter veel goeds voor de toekomst van K8s.

Kunstmatige intelligentie

Het laatste onderwerp dat we toelichten als we het hebben over Kubernetes is de allergrootste technologische evolutie die nu gaande is en waar we in de toekomst alsmaar meer van zullen zien: artificiële of kunstmatige intelligentie (AI).

Het leek er heel lang op dat de globale implementatie van kunstmatige intelligentie zoals we dat zagen in de grote science fiction films van de jaren tachtig in die tijd bleef hangen. We weten inmiddels wel dat de technologie eindelijk de inhaalslag heeft gemaakt, waardoor we het ook daadwerkelijk serieus moeten nemen.

De workloads van de nieuwste baanbrekende AI-applicaties vereisen vaak exorbitant veel rekenkracht en opslag, en Kubernetes kan dit in goede banen leiden door de workloads op

een efficiënte manier op te schalen en te beheren. Naarmate kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol gaat spelen in onze samenleving zal de behoefte aan een goede Kubernetes-ondersteuning voor deze groeiende industrie alleen maar toenemen.

De eerder genoemde edge computing-infrastructuur zal ook immens profiteren van kunstmatige intelligentie. Al zoveel slimme apparaten gebruiken een fractie van wat nu mogelijk is en dat aanbod zal alleen maar groter worden.

Bovendien kunnen we steeds meer AI-specifieke integraties en extensies verwachten die speciaal worden ontwikkeld voor Kubernetes waardoor het beheer van AI-workloads alleen maar beter wordt. Enkele voorbeelden hiervan zijn integraties met populaire AI-frameworks zoals TensorFlow en PyTorch of om Kubernetes te gebruiken voor geavanceerde AI-algoritmes, zoals het geval is bij machine learning. Dit is een proces waarbij de computer leert wat wel en niet werkt in een bepaalde setting en van deze ervaringen leert. Hier gaat enorm veel data mee gepaard.

De use-cases zijn eindeloos en de toekomst zal uitwijzen wat allemaal mogelijk is.

Conclusie

Kubernetes is een krachtig en veelzijdig platform waarmee bedrijven en gebruikers op een gemakkelijke en overzichtelijke manier containers kunnen gebruiken om hun applicaties op de meest efficiënte manier te beheren. Enkele keywords die synoniem staan aan Kubernetes zijn onder andere automatisering, schaalbaarheid, portabiliteit en flexibiliteit. Met het gebruik van Kubernetes kan je als bedrijf sneller schakelen en bespaar je op de lange termijn veel meer mankracht en middelen dan bij traditionele platformen.

Het grootste voordeel van Kubernetes is dat je meteen kiest voor ondersteuning voor de nieuwste technologieën zoals edge computing en AI. Hiermee heb je meteen een toekomstbestendig platform in huis die steeds verder uitgebreid en ontwikkeld kan worden.


Download het Kubernetes e-book
** Door het downloaden van dit white paper gaat u akkoord met onze privacy-, cookie– en algemene voorwaarden. Uw gegevens worden opgenomen in onze database en kunnen gedeeld worden met de samenstellers van deze downloads. We maken er u op attent dat u door deze samenstellers kan worden benaderd. U kan uw gegevens hier centraal bekijken, beheren, uitschrijven of aanpassen.

businesskubernetes

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals