Business

Outsourcen? Schat je 'afstand' juist in

Het internationaal uitvoeren van IT-projecten en processen biedt veel voordelen. Tegelijkertijd is het, omwille van de geografische afstand en verschillen in tijd, taal en cultuur, een complex gegeven. Er worden hoge eisen gesteld aan zowel samenwerking als communicatie. Een goede voorbereiding en projectbeheer zijn bijgevolg essentieel.

Dit geldt zeker voor India, de belangrijkste offshorebestemming. Vanwege de afstand wordt dit ook wel een farshore-bestemming genoemd. Nearshore-landen zoals Polen, Hongarije, Turkije, Marokko en Roemenië bieden specifieke voordelen, zoals een kleinere tijds-, geografische, culturele en taalafstand. Recentelijk wordt ook de term bestshoring of rightshoring gebruikt. Hieronder vallen de lageloonlanden die qua cultuur en taal het beste passen bij het land dat uitbesteedt.

De teams in nearshorelanden moeten goed beheerd worden, dit brengt op zich een zekere complexiteit met zich mee. Pak dit daarom planmatig aan door een goede sourcingstrategie en business case op te stellen. De business case dient rekening te houden met reis- en vertaalkosten, eventuele extra overhead en training en datacommunicatie.

Probeer om niet alleen op het kostenvoordeel te focussen, maar onderzoek ook de kansen op het gebied van productiviteit, personeelskwaliteit of innovatie. Bepaal wat wel (en wat niet) geschikt is om in het buitenland te laten uitvoeren. En welke leverancier uit welk land het meest geschikt is voor uw specifieke sourcingvraagstuk. Schenk bij de transactie, na de contractering, specifieke aandacht aan de kennisoverdracht en de juiste communicatiestructuren.

Bij off-, near- en bestshoring kunnen alle outsourcingsvarianten de revue passeren. Laat u leiden door uw boerenverstand: als u niet van Indiaas eten houdt en geen enkele affiniteit heeft met de Indiase cultuur, is kiezen voor dat land niet vanzelfsprekend. Wellicht heeft u er dan meer baat bij te kiezen voor een Oost-Europees land. Niet iedereen behaalt namelijk de beoogde kostenvoordelen in de lagelonenlanden. Sterker nog: u moet er de eerste jaren vooral niet te veel op rekenen. De risico’s zijn groot indien het u ontbreekt aan ervaring en competentie. Beide zijn namelijk een absolute noodzaak om bedrijfsprocessen op afstand zodanig aan te sturen dat ze echt goedkoper zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business