Business

Helft zakenreizen overbodig

Ongeveer één op twee zakenreizen had eigenlijk niet plaats moeten vinden. Videoconferenties kunnen de reiskosten  wat temperen.

Meer dan de helft van de zakenreizen blijkt achteraf bekeken niet de moeite waard te zijn geweest in vergelijking met de geïnvesteerde tijd en onkosten. Dat is de conclusie van een opmerkelijke studie van het bedrijf KDS Travel, gespecialiseerd in het beheer van zakelijke reizen.

Het onderzoek van KDS Travel komt net op een moment dat zakenreizen weer wat toenemen. Uit cijfers van IATA nam het aantal zakenvluchten in september bijvoorbeeld met twaalf procent toe in vergelijking met 2009. Al zit het nog altijd op een lager niveau dan vóór de recessie.

Internet vervangt vliegtuig
Bovendien is een onderzoeker als Gartner ervan overtuigd dat meer bedrijven ter vervanging hun heil zoeken bij videoconferenties. Als we onderzoeksbureau Gartner mogen geloven, zal videotelepresence binnen twee jaar zowat 2,1 miljoen vliegtuigplaatsen vervangen. Goed voor een jaarlijks verlies voor de reisindustrie van 3,5 miljard per jaar.

Uit het onderzoek van KDS Travel blijkt bovendien ook dat nog heel veel bedrijven traditionele methodes hanteren om hun zakenreizen te organiseren. Zo brengt nog altijd vier op tien medewerkers ouderwetse nota’s voor reisonkosten in", merkt Yves Weisselberger van KDS Travel op. "Dat is evenveel als medewerkers die een online onkostennota opstellen&rdqrdquo;, stelt hij. Volgens hem is het duidelijk dat bedrijven hier nog belangrijke kostenbesparingen kunnen realiseren. “Papierwerk kost medewerkers en werkgevers nu eenmaal veel tijd en geld."

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business