Business

Beter databeheer voor een beter bedrijf

Het is van cruciaal belang dat banken en verzekeraars hun risico’s juist inschatten. Dat blijkt uit de financiële crisis die Europa de laatste jaren overspoelt. Je hebt accurate informatie nodig om de correcte conclusies te kunnen trekken. Alleen dan kan je met kennis van zaken de juiste beslissingen nemen. Welke informatie je hebt, is direct afhankelijk van optimale datawerving. De datakwaliteit kan zo rechtstreeks bijdragen aan extra ruimte voor investeringen, het goed functioneren van banken en verzekeraars en bij uitbreiding de hele economie. Maar wat zijn kwalitatieve data precies? En vooral, hoe ga je ermee om?

Data moeten voldoen aan drie kwaliteitseisen: volledigheid, juistheid en geschiktheid. Ze moeten met andere woorden voldoende informatie bevatten, ze moeten betrouwbaar zijn en ze mogen geen afwijkingen vertonen. Daarnaast moet je voldoende data hebben en een goede rapportage die voor de nodige transparantie zorgt.

Al deze aspecten samen zijn zo cruciaal dat ze officieel zijn opgenomen in de compliancy wetgeving van Basel-II en -III en Solvency-II.

De wetgeving stelt dat financiële instellingen verplicht zijn om een eigen bronsysteem voor data te gebruiken om hun risico’s in te schatten. Om die data te interpreteren, moeten ze ook zelf een beleid opstellen en de methoden vastleggen. Bevoegde toezichthouders controleren nadien het beleid en de beoordelingsmethoden.

Een optimale datakwaliteit van bij de start kan dus al snel veel tijd en geld besparen en tegelijk bijdragen aan een gepast en flexibel beleid.

Investeren of bufferen?

Je verzamelt pas goede data als je bedrijf daar voldoende mee bezig is en als je een degelijk master data management hebt. Niet alle bedrijven zijn op de hoogte van hun datakwaliteit, laat staan van het belang ervan. Dat kan heel wat financiële gevolgen hebben. Voor financiële instellingen kan het leiden tot te veel of te weinig kapitaal, wat weer een impact kan hebben op de ruimte voor investeringen of de noodzakelijke buffer voor polishouders.

Een goede start voor data management is het degelijk definiëren ervan. Een datacatalogus kan een ideaal instrument zijn om ‘de exacte betekenis’, ‘de juiste bedoeling’ en ‘de noodzakelijke info’ van een veld vast te leggen.

Een goed master data management is ook meteen integreerbaar in de IT-systemen van de organisatie. Van zodra de data dan kwalitatief bevredigend zijn, kan dit leiden tot snellere en flexibelere toegang tot informatie die van belang is voor het management, tot meer betrouwbare rapportages, geoptimaliseerde bedrijfsprocessen, een eenduidig klantenbeeld, betere wapening tegen fraude en zelfs een toegankelijker klantenbeleid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business