Business

Minder dan 1 op 3 Belgische ondernemingen in orde met auteursrecht

Grote auteursrechtelijke uitdagingen voor digitale reproductie en communicatie – maar Reprobel heeft de oplossing

Er staan miljoenen auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden op het internet, en er komen er nog elke dag bij. Vakliteratuur, wetenschappelijke, educatieve of juridische teksten, persartikels, foto’s, illustraties, citaten en cartoons. Ondernemingen en zelfstandigen kopiëren en delen deze werken vandaag vooral digitaal. De inningscijfers voor België wijzen uit dat de verhouding digitaal (digitale reproductie en communicatie) / papier (fotokopies en prints) voor het gebruik van teksten en beelden momenteel 90 / 10 is.

Voor elke digitale reproductie en communicatie van beschermde werken – via smartphone, tablet, laptop, desktop, server, intranet, mail, chat, Zoom/Teams, PowerPoint, scan, … – in een professionele context is een licentie nodig (art. XI.165 Wetboek Economisch Recht). Ondernemers hebben vaak echter geen idee wat hun werknemers online of in hun mailboxen doen, en op het internet vind je maar zelden licenties of contactgegevens van rechthebbenden. Dit regelen via individuele licenties is dus onbegonnen werk.

De oplossing van Reprobel

Als antwoord op deze uitdagingen ontwikkelde Reprobel de gecombineerde licentie. Een handige licentie die in één bundel digitale reproductie, digitale communicatie en papieren reproductie regelt. Van Belgische én van buitenlandse teksten en beelden.

Jean-Paul Langhoor-Beitia, CEO van Reprobel: “Bijna 50.000 ondernemingen hebben de gecombineerde licentie al, van de allergrootste tot zelfstandigen zonder personeel. Maar de grote meerderheid, zo’n 120.000 ondernemingen, heeft deze licentie nog steeds niet. Vaak omdat ze het auteursrecht en onze licentie gewoon niet kennen. Ze lopen een ernstig risico op sancties die kunnen oplopen tot honderden euro’s per inbreuk. Met onze combilicentie kunnen ze op beide oren slapen.”

Wat is Reprobel?

Reprobel vertegenwoordigt als centrale auteursrechtenorganisatie meer dan 60.000 Belgische auteurs en meer dan 400 Belgische uitgeverijen, in alle sectoren. Via tientallen akkoorden met buitenlandse partners heeft ze ook een wereldwijd repertoire voor het gebruik van teksten en beelden. Reprobel zorgt ervoor dat de geïnde vergoedingen netjes worden verdeeld onder de auteurs en de uitgevers. Sinds haar opstart heeft Reprobel al 411 miljoen EUR uitgekeerd aan de rechthebbenden. 90% van de geïnde vergoedingen gaat naar Belgische rechthebbenden.


Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business