Business

Start-up PropheSea wint open call van European Space Agency

Prophesea
PropheSea, een softewarebedrijf uit Brugge, is de nieuwe ‘incubatee’ van het European Space Agency (ESA). Het won de prestigieuze open call ‘Business Incubation Centre’ in België.

PropheSea ontwikkelde een slim algoritme dat, op basis van een dagelijkse weersvoorspelling, het evenwicht tussen energieconsumptie- en productie bij bedrijven controleert. Door de ondersteuning van ESA wordt het algoritme gevoed met real-time satellietdata. Zo gebeurt de aansturing van de thuisbatterij veel fijnmaziger waardoor de productie en consumptie van bedrijven gevoelig kan verbeteren.

Open call Business Incubation Centres

Jaarlijks organiseert ESA (European Space Agency) verschillende open calls om ondernemers en start-ups die bezig zijn met innovatieve en op ruimtetechnologie gebaseerde ontwikkelingen een duwtje in de rug te geven. Door deze call krijgen ondernemers de vrijheid om hun business idee verder vorm te geven en in de praktijk om te zetten. Daarnaast bieden de business incubation centres heel wat netwerkopportuniteiten: tussen de Europese start-ups onderling én met lokale industrieën en investeerders, overheden, onderzoeksorganisaties en universiteiten.

Tomas Van Oyen, oprichter van PropheSea: “We zijn tevreden en trots dat we deze open call hebben gewonnen om ons project verder te ontwikkelen. Bovendien is het als start-up bijzonder interessant en leerrijk om deel uit te maken van het Europese netwerk van ESA. We zijn ervan overtuigd dat dit voor ons nieuwe kansen kan creëren.”

Optimaliseren van energieproductie- en consumptie van bedrijven

Veel bedrijven investeren vandaag in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Hoewel die goed zijn voor het milieu, zijn zonne- en windenergie ook onvoorspelbaar door het weer. Daarom ontwikkelde PropheSea software die, op basis van een dagelijkse weersvoorspelling, de thuisbatterij aanstuurt. Zo wordt de energieproductie- en consumptie van bedrijven beter op elkaar afgestemd.

Door de ondersteuning van ESA kan PropheSea gebruik maken van ruimtetechnologie in plaats van een dagelijkse weersvoorspelling. Door ieder uur een voorspelling te maken in plaats van om de 24 uur wordt de balans tussen productie en consumptie veel fijnmaziger gecontroleerd en aangestuurd. Dat stelt bedrijven in staat om hun zelfconsumptie te verbeteren en piekbelastingen te vermijden.

Tomas Van Oyen van PropheSea: “Door de volatiliteit op de energiemarkt en de fluctuerende prijzen zijn bedrijven voortdurend op zoek naar oplossingen om hun energiedossier zelf meer in handen te krijgen en hun factuur te verlagen. Door gebruik te maken van real-time data spelen we korter op de bal en kan het algoritme veel sneller aangeven wanneer de eigen opgewekte energie te verbruiken of op te slaan op bijvoorbeeld een thuisbatterij.”

Benoit De Vrieze, Business Incubation Manager bij ESA Space Solutions Belgium:

“PropheSea is een veelbelovende start-up die een probleem aanpakt waar de laatste jaren al veel over gezegd en gesproken is, en waar ze nu een concrete oplossing voor voorzien op basis van satellietdata. We kijken er alvast naar uit om hen te ondersteunen vanuit het ESA BIC Belgium programma.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business