Business

AI zorgt voor loonsverhoging en jobboost, zelfs in ‘bedreigde’ functies

AI zorgt voor loonsverhoging
© iStock
AI verhoogt lonen, versterkt zelfs ‘bedreigde’ jobs en creëert nieuwe kansen voor wie de technologie omarmt — maar België dreigt achterop te hinken als bedrijven en werknemers niet in actie schieten.

Artificiële intelligentie maakt je niet werkloos, maar wel waardevoller. Dat blijkt uit The Fearless Future: 2025 Global AI Jobs Barometer, een wereldwijde studie van PwC op basis van bijna een miljard vacaturedata en duizenden bedrijfsrapporten. De bevindingen zijn baanbrekend: AI verhoogt productiviteit, lonen en werkgelegenheid, zelfs in sectoren en functies die ooit als meest kwetsbaar voor automatisering werden gezien. En ja, dat geldt ook voor België.

AI bedreigt geen jobs, maar maakt ze beter

In tegenstelling tot de wijdverspreide vrees dat artificiële intelligentie massaal banen zal vervangen, toont de studie net het tegenovergestelde. Sectoren die het meest blootgesteld zijn aan AI—zoals technologie, gezondheidszorg, financiële dienstverlening en industrie—zien hun inkomsten per werknemer sinds 2018 tot drie keer sneller stijgen dan minder blootgestelde sectoren. De productiviteitsgroei bedraagt in die sectoren tot 27%, tegenover amper 8,5% elders.

Kortom: wie AI omarmt, oogst productiviteit én winst.

Lonen stijgen dubbel zo snel in AI-functies

Volgens PwC’s data groeien de lonen in AI-blootgestelde functies dubbel zo snel als in traditionele jobs. En het gaat niet alleen om topprofielen: zelfs ondersteunende functies of jobs die makkelijk te automatiseren lijken, kennen loonstijgingen.

De echte uitschieters? Werknemers met skills zoals machine learning, data science of prompt engineering. In 2024 kregen zij wereldwijd gemiddeld 56% meer loon, vergeleken met 25% een jaar eerder. AI verhoogt dus niet alleen de waarde van een job, maar maakt de mens in die job waardevoller.

België loopt achter

Uit de Bridging the AI Gap-enquête van PwC Belgium (mei 2025) blijkt dat 40% van de Belgische bedienden géén AI gebruikt op het werk. Slechts 34% gebruikt AI regelmatig of consequent. En slechts 6% krijgt daarbij training en ondersteuning vanuit het bedrijf.

Nochtans tonen de cijfers aan dat organisaties met een doordachte AI-aanpak hun medewerkers én resultaten een serieuze boost geven. Voorlopig is AI-gebruik in België vaak nog het gevolg van individueel initiatief, zonder duidelijke regels of opleiding. Hier ligt een enorme opportuniteit voor Belgische bedrijven én overheden om in actie te schieten.

Jobcreatie veerkrachtig

Een opvallende vaststelling uit The Fearless Future-studie is dat zelfs jobs die klassiek als automatiseerbaar gelden, niet verdwijnen maar veranderen. AI stelt bedrijven in staat om meer te doen met minder mensen, en dus om het aanwezige talent strategisch in te zetten. In landen met een dalende beroepsbevolking zoals België, is dat pure noodzaak.

AI-skills die bedrijven écht willen

AI verandert niet alleen hoe we werken, maar ook wat er wordt gevraagd van werknemers. Vaardigheidseisen evolueren in AI-gedreven functies 66% sneller dan in andere rollen. Bedrijven hechten daarbij minder belang aan diploma’s, en focussen meer op kritisch denken, probleemoplossend vermogen, technologische geletterdheid en aanpassingsvermogen.

Voor werknemers betekent dit: voortdurend bijscholen is geen luxe, maar een noodzaak. Vooral in functies die makkelijk te automatiseren zijn, zoals administratieve of repetitieve taken, zijn bijscholing en heroriëntatie cruciaal.

AI is geen bedreiging, maar een hefboom voor groei

Patrick Boone, voorzitter van PwC Belgium, vat het treffend samen: “AI verdringt geen banen, maar verhoogt de waarde van werknemers.” Voor België, met een vergrijzende bevolking en een krappe arbeidsmarkt, biedt dat een unieke kans. Maar alleen wie investeert in zowel technologie als menselijk kapitaal, zal de vruchten plukken.

aibusinesspress

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Geniet van ultrasnel 5G met Proximus

Geniet van ultrasnel 5G met Proximus

👉 Profiteer nu van exclusieve webpromo’s