Interview

5G en Wifi 6: een grote sprong voor connectiviteit

Er bestaat veel discussie over hoe 5G en Wifi 6 straks naast en met elkaar zullen leven. Volgens Jerry Garcia van Aruba Networks moet er vooral gefocust worden op hoe beide netwerktechnologieën elkaar aanvullen.

In 2019 maakten we de lancering mee van een nieuwe wifistandaard: Wifi 6. Met Wifi 6 werden draadloze internetverbindingen tot drie keer sneller. Hoewel nog lang niet alle apparaten Wifi 6 ondersteunen, doen we er dit jaar normaal gesproken al een schepje bovenop. Wifi 6 zal met Wifi 6E zijn opvolger krijgen. Het verschil tussen Wifi 6 en 6E is dat de tweede een extra frequentieband toevoegt (6Hz). Maar ook 5G zit in de pijplijn. Of de eerste 5G-netwerken voor dit jaar zullen zijn ligt in de handen van de politiek, maar de grote telecomspelers zijn zich in ieder geval al volop aan het voorbereiden. 5G is al wel een belangrijk verkoopargument voor hardware geworden; we eisen dat apparatuur ‘future-proof’ is.

Met deze nieuwe mobiele netwerktechnologieën zal onze maatschappij heel wat extra mogelijkheden krijgen. Zelfrijdende auto’s, smart cities, … Het zijn slechts enkele van de domeinen die nood hebben aan 5G om verder ontwikkeld te kunnen worden. Toch heerst er nog wat verwarring over hoe bedrijven zowel 5G als Wifi 6 kunnen benutten. Er bestaat namelijk de perceptie dat 5G ervoor zal zorgen dat wifi haar relevantie verliest. Jerry Garcia, Country Manager BeLux bij Aruba Networks, neemt die verwarring graag voor ons weg.

Jerry Garcia, Country Manager Aruba Networks BeLux.

‘Elke G is goed voor wifi’

Het bedrijf Aruba Networks heeft sinds haar oprichting in 2002 van wireless networking haar specialisatie gemaakt. Sinds 2015 maakt Aruba Networks onderdeel uit van HPE. Voor Garcia klinkt dit discussiepunt bekend in de oren. Bij elke sprong in mobiele netwerktechnologie wordt wel de vraag gesteld hoe complementair verschillende draadloze netwerken zijn. Hij heeft er dan ook een gepast antwoord op klaar: “Elke G is goed voor wifi.” Een uitspraak van stichter en CEO Keerti Melkote die perfect samenvat waar het in essentie om gaat.

“Beide technologieën zullen elkaar beïnvloeden, maar op een complementaire manier. Wifi 6 is ontwikkeld om deel uit te maken van het 5G-spectrum.” Garcia wil hiermee benadrukken dat de kracht van beide technologieën zit in integratie. Beide technologieën betekenen een grote stap vooruit voor mobiliteit en connectiviteit binnen en buiten organisaties. Wifi 6 vult 5G aan waar 5G-connectie minder evident is, en omgekeerd. “Wifi is vandaag de dag niet meer ‘nice to have, het is onmisbaar geworden.” Wie investeert in beide typen netwerken, zal er pas echt het voordeel uit halen. Die investeringen moet je maken in functie van specifieke use cases, waarbij je de vraag stelt waarvoor en hoe je de netwerken wilt gebruiken.

Focussen op use cases

Aruba Networks begeleidt haar klanten die connectiviteitssprong te maken. “Ons oplossingenportfolio bestaat uit drie lagen. Een connectiviteitslaag, een managementslaag, en een securitylaag”, vertelt Garcia. Op dat securityaspect wilden we wel even dieper ingaan. “Zowel 5G als Wifi 6 vormen ook in beveiliging een grote stap vooruit in vergelijking met huidige netwerkstandaarden. Dat zit ingebakken in het design in van de infrastructuur. Beveiliging is cruciaal, maar mag niet de hoofdfocus zijn om te investeren in 5G en Wifi 6. Je moet altijd beslissingen nemen in functie van een use case.”

Garcia is zelf enthousiast over de mogelijkheden die de technologieën voor mens en maatschappij bieden. “Er zijn veel domeinen die kunnen profiteren van 5G en Wifi 6, zoals communicatie, maar IoT zal ongetwijfeld de grootste boost krijgen. Over IoT wordt al jarenlang gesproken, nu komt de ontwikkeling van praktische toepassingen eindelijk in een stroomversnelling”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business