Interview

ICT-vrouw in de kijker: Charlotte Pletinckx

Maak kennis met Charlotte Pletinckx, Devoteam G Cloud's Young ICT Lady of the Year 2023 kandidaat (top 10). Ze zet altijd haar tanden in nieuwe situaties en uitdagingen. Lees hier het interview.

Wie ben je, wat drijft je en wat vind je van de nominatie en je plaats in de top 10?

Hallo, ik ben Charlotte, momenteel werkzaam bij Devoteam G Cloud als change lead. Mijn rol is om de menselijke kant van verandering aan te wakkeren en adoptie te stimuleren bij bedrijven die kleine of grote veranderingen doormaken. Wat mij drijft en blij maakt is wanneer een gebruiker impact heeft op de verandering. Opmerkingen als: “Deze training was het waard” of “Ik hou van deze nieuwe tools”, maken echt mijn dag.
Over de nominatie voor Young ICT Lady of the Year 2023: ik voel me zeer vereerd dat ik geselecteerd ben en in de top 10 ben beland. We hebben binnen Devoteam G Cloud een verkiezing gehouden om onze interne Young ICT Lady of the Year kandidaat te kiezen, en ik heb de meeste stemmen van mijn collega’s gekregen. Gekozen worden door mijn collega’s is een van de beste gevoelens ooit, ook al sta ik niet graag in de schijnwerpers. Ik sta misschien niet graag in de schijnwerpers, maar ik hou van avontuur. Of het nu gaat om het opleveren van een complex IT-project, wandelen door gletsjers in Groenland of klimmen in de bergen van Patagonië.

Wat is uw achtergrond en hoe bent u in de IT terechtgekomen?

Ik ben toevallig een vrouw in de IT, zonder enige achtergrond in de IT. Ik heb public relations en talen gestudeerd. Van jongs af aan was ik gefascineerd door alles wat met techniek te maken had. We kregen onze eerste computer thuis in 1992, toen ik twee jaar oud was. Van het een kwam het ander. Ik vond diskettes met spelletjes, en mijn “game-carrière” begon. Na mijn studie begon ik bij een telecombedrijf waar ik werd ingezet voor Big Data en IOT-projecten. Later werkte ik als een van de projectmanagers aan de ontwikkeling van een nieuwe mobiele applicatie in de banksector. En voor ik het wist, werkte ik bij Devoteam G Cloud waar ik Change Manager werd.

Wat is het beste professionele advies dat je ooit hebt gekregen?

Je bent tot veel meer in staat dan je denkt! Het is niet alleen een advies dat ik van verschillende mensen heb gekregen, het is een zin waar ik naar leef. Als mensen in mij geloven, waarom zou ik dan niet in mezelf geloven? Deze aanmoediging helpt me om complexere projecten aan te nemen en ze te zien als een uitdaging. Ik kan het proberen en het gaat lukken, of misschien ook niet en dat is ook prima.

Welk advies zou u geven aan jongere vrouwen die vandaag de dag net beginnen met werken?
Gewoon durven en het risico nemen. Wat heb je als jongere te verliezen? Er liggen nog zoveel ervaringen en kansen voor je. Het bedrijf dat je aanneemt, zal je de nodige vaardigheden aanleren om je werk te doen. Ook kun je het jezelf leren. Je kunt alles leren. Daar ben ik het levende bewijs van.

Wat zijn voor jou de belangrijkste aandachtspunten als we ervoor willen zorgen dat meer vrouwen voor een IT-carrière kiezen?
Naar mijn mening is het belangrijk om meisjes net als jongens van jongs af aan onder te dompelen in bèta/techniek. We moeten kinderen op dezelfde manier motiveren en aanmoedigen, ongeacht wie ze zijn. Daag meisjes uit om hun stem te laten horen in deze maatschappij. Meisjes hoeven niet alleen delicaat of verzorgend werk te doen, die dagen liggen achter ons. Onderwijs en opvoeding spelen hierin een belangrijke rol.

Welke uitdagingen wil je zelf aangaan in de toekomst?
Ik zie mezelf in de toekomst meer een mentorrol aannemen. Mensen helpen groeien in hun rol, hen inspireren en kennis overdragen is geweldig. Maar ik zie mezelf niet alleen achter een bureau zitten. Het is een droom van mij om samen met mijn broer op zijn zeilboot de Drake Passage over te steken naar Antarctica. Hopelijk zit ik binnen vijf jaar op die zeilboot.


Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business