Koopgidsen

De beste high-end grafische kaarten van 2021

Beste grafische kaart 2021
De grafische kaart is naast de cpu ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel van je computer. De GPU zorgt immers voor de het visuele plaatje.

Wat de beste grafische kaart voor jouw pc is kan echter enorm verschillen, want niet iedereen gaat willen gamen op een 4K-monitor.  De markt van de grafische kaarten heeft momenteel twee aanbieders: NVIDIA en AMD. Deze twee producenten werken samen met de zogenaamde board partners. Dit zijn bedrijven zoals ASUS, MSI, Gigabyte,… die de technologie achter de kaarten gebruiken en er hun eigen draai aangeven, vaak met extra prestaties tot gevolg.

Dit laat hen ook toe om dezelfde kaart in verschillende prijsklassen aan te bieden. Zo heb je bijvoorbeeld de ASUS GeForce RTX 3070 ROG STRIX GAMING OC grafische kaart, maar ook de 200 euro goedkopere ASUS GeForce RTX 3070 DUAL. De OC in de title maakt hier het verschil en de goedkopere kaart is niet standaard overklokt, waardoor de prestaties lager zullen liggen.

Hoe hoger de resolutie, hoe duurder de kaart

Hoe duurder een grafische kaart is, hoe beter ze is. Dat klopt zeker, maar wil niet meteen zeggen dat jij er ook het maximale zal uithalen. Heb je immers nog een 1080p-monitor, dan heb je weinig aan een kaart die gemaakt is voor 4K-gaming. Een 4K-resolutie (3840 x 2160) is immers gelijk aan viermaal die van FHD (1920 x 1080). Je gebruikt dus maar 25 procent van je potentieel. De derde belangrijke resolutie is 1440p. Deze bevindt zich tussen de andere twee en wordt momenteel gezien als de sweet spot tussen prijs en kwaliteit.

Kies ik een NVIDIA of AMD grafische kaart?

Een grafische kaart van de laatste generatie gaat je aanzienlijk meer kosten en het loont dan ook vaak om op zoek te gaan naar een koopje uit de vorige generatie. Normaal althans, want het globale chiptekort strooit momenteel roet in het eten (zie verder). Eind vorig jaar zijn NVIDIA en AMD begonnen met het introduceren van hun laatste nieuwe GPU’s. Heb je al wat onderzoek gedaan, dan zal je waarschijnlijk al kaarten zoals de RTX 3080 of RX 6800 XT hebben voorbij zien komen (en de RX 6700 XT elders in deze XTRA).

Hoewel deze nieuwe kaarten natuurlijk meer mogelijkheden hebben, zoals geavanceerde ray tracing (het realistischer maken van reflecties), wil dat niet zeggen dat je er niet prima op kan gamen. We denken dan aan kaarten zoals de NVIDIA RTX 2060 van twee generaties terug, of de RTX 2080 Super van de vorige. Ook bij AMD vind je kaarten zoals de RX 5700 XT en 5500 XT die nog steeds sterke prestaties leveren. Je kan zelfs verder teruggaan en nog prima kaarten vinden, zoals de NVIDIA GTX 1650.

Wat is het globale chiptekort?

Bij al het bovenstaande moeten we natuurlijk wel een kanttekening maken, want momenteel heerst er een globaal chiptekort. Dit heeft een effect op verschillende sectoren, van de smartphone-industrie tot elektrische auto’s. Daar komt dan ook nog eens de enorme stijging in het minen van cryptocurrency bij, een praktijk die gebruik maakt van kaarten met sterke grafische prestaties. Het resultaat is dat er niet veel grafische kaarten beschikbaar blijven voor de gewone consument en als dat al het geval is, dan komen ze vaak terecht in de handen van scalpers. Deze individuen en vaak zelfs grote groepen kopen met de hulp van bots alle beschikbare kaarten bij online retailers op. Dit maakt dat kaarten vaak na een seconde al uitverkocht zijn. Vervolgens worden de kaarten op eBay gezet en verkocht aan woekerprijzen.

Al deze elementen samen hebben er de laatste zes maanden voor gezorgd dat de prijs van grafische kaarten enorm de hoogte in is geschoten. Zelfs oude kaarten zoals de GTX 1650 zijn plots voor honderden euro’s meer te koop. Een nieuwe RTX 3080 van een board partner kost je momenteel een goede 1500 euro, terwijl de oorspronkelijke prijs die NVIDIA gezet heeft 699 dollar was (standaard vragen board partners wel 100-200 euro meer).

We kunnen je dus wel kaarten voorstellen die je zeker moet kopen, maar als je er echt een wil komt het vooral neer op extra budget voorzien en grijpen wat je kan. Het beste koopadvies dat we je kunnen geven is dan ook om nog even verder te doen met je huidige kaart. Het chiptekort kan makkelijk nog het hele jaar duren, maar geduld spaart je in dit geval heel wat geld uit.

Hetzelfde geldt bovendien voor CPU’s, want ook daar zijn er tekorten. Hoe erg het daar met gesteld is bespreken we in ons overzicht van de beste PC componenten momenteel op de markt.

De beste grafische kaarten in 2021

1. MSI RTX 3080 Gaming X Trio

Ben je op zoek naar een van de beste grafische kaarten van de nieuwe generatie, dan is de MSI RTX 3080 Gaming X Trio het overwegen waard. De kaart is standaard al overklokt en leverde in onze test prestaties af die vier procent hoger lagen dan de 3080 Founders Edition van NVIDIA. Dit is dé kaart voor iedereen die games zoals Cyberpunk 2077 of Watch Dogs: Legion op de allerhoogste instellingen wil spelen.

Met drie DisplayPort-aansluitingen en slechts één HDMI-poort doe je er wel goed aan om ook één of meerdere moderne beeldschermen aan te schaffen voor maximaal genot. De kaart komt ook voorzien van de nodige RGB-effecten zodat ze perfect bij andere gelijkaardige componenten kan passen. Let wel dat de kaart enorm groot is, net zoals alle 3080’s en je case plaats moet hebben voor 32,3 centimeter aan grafisch geweld. De kaart is door zijn formaat ook aardig zwaar, maar MSI levert een bracket mee in de verpakking om doorhang te voorkomen.

Grafische kaart
grafische kaarten
MSI
rtx3080 gaming x trio
Eigenschappen: Sterke prestaties, RGB, aardig groot, komt met extra bracket

2. AMD Radeon RX 6800 XT

Deze AMD Radeon RX 6800 XT grafische kaart is zonder twijfel onze favoriet uit de huidige generatie. Niet alleen is ze sterker geprijsd dan de RTX 3080, de prestaties zijn ook meer dan uitstekend te noemen. Wij hebben de kaart getest in combinatie met de Ryzen 9 5900X CPU, waardoor je via de Smart Access Memory (SAM) functionaliteit nog meer prestaties uit de kaart kan halen.

Ray tracing is bij AMD nog niet echt aan de orde, maar laat dat je zeker niet tegenhouden om voor deze kaart te kiezen. Het is zeer indrukwekkend dat AMD NVIDIA op dit niveau kan laten zweten. De 6800 XT is een enorme sprong vooruit vergeleken met de 5700 XT en dat na niet veel meer dan een jaar. Blijft AMD op hetzelfde tempo innoveren als ze met Zen deden op de CPU-markt, dan zal het GPU-landschap er binnen een generatie of twee helemaal anders uitzien. Wij kijken er alvast naar uit.

Grafische kaart
grafische kaarten
AMD
Radeon rx 6800 XT
Eigenschappen: Moet niet onderdoen voor RTX 3080, Sterke prestaties in DX11, Goede koeling.

3. AMD Radeon RX 5500 XT

Waar de andere kaarten voor ultieme prestaties moeten zorgen, is de Radeon RX 5500 XT waarschijnlijk onze favoriete budgetkaart. Voor het chipterkort konden we deze kaart nog op de kop tikken van in de OC-versie van GIGABYTE voor net geen 200 euro. De kaart paste perfect in de gaming PC van 750 euro die we toen samenstelden en met wat kleine aanpassingen aan de instellingen haalden we in Assassin’s Creed: Valhalla een stabiele framerate van 60fps. We speelden uiteraard in 1080p, maar dat is nog steeds een prima startpunt.

Ondertussen kost de kaart je makkelijk 330 euro, wat ze in deze markt geschikt maakt terwijl je op zoek gaat naar een exemplaar van de huidige generatie. Verkoop je ze binnen 6 maanden alweer, kan je best nog een aardig deel van dat bedrag recupereren. Een goed alternatief voor deze kaart is de Nvidia GeForce GTX 1660.

Grafische kaart
grafische kaarten
AMD
Radeon rx 5500 XT
Eigenschappen: Budgetvriendelijk, ideaal voor 1080p gaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business