Nieuws

E-boek komt traag van de grond in Vlaanderen

Het e-boek wacht in Vlaanderen nog op de echte doorbraak. Maar Kerstmis heeft ook hier de verkoop een duwtje in de rug gegeven.

De Amerikaanse webwinkel Amazon.com maakte vorige week bekend dat hij op kerstdag voor het eerst meer elektronische dan papieren boeken heeft verkocht. Allicht omdat veel mensen die een e-reader van Amazon (de Kindle) cadeau kregen, daar onmiddellijk boeken voor gingen downloaden.

In Vlaanderen loopt het nog niet echt storm voor het e-boek, leert navraag bij E-boek.org. Die eerste Vlaamse ‘elektronische-boekenwinkel’, een initiatief van de boekenkoepel Boek.be en de boekhandels, ging dan ook pas twee maanden geleden van start, terwijl de Kindle al sinds 2007 op de markt is.

Piek
Toch lijkt Kerstmis ook bij ons de verkoop een duwtje in de rug te hebben gegeven, zegt directeur Geert Joris van Boek.be. "Op 18 december heeft de verkoop een piek gekend van ongeveer honderd exemplaren, terwijl we daarvóór gemiddeld op zo’n dertig boeken per dag zaten. En sinds 25 december blijft de verkoop schommelen tussen negentig en honderd boeken per dag."

Dat is uiteraard nog weinig, zegt hij, maar het e-boek doet bij ons dan ook nog maar zijn eerste prille stapjes op de markt. Hoeveel e-readers er inmiddels al in gebruik zijn in Vlaanderen, weet Joris niet, want de toestellen worden niet alleen via E-boek.org maar ook via de gewone boekhandel verkocht. "Eind november hadden wij er een paar honderd aan de man gebracht, en die verkoop is constant gebleven. Dat betekent dat we er nu ergens tussen de vijfhonderd en de duizend verkocht zullen hebben."

Leesvoer
Het succes van het elektronische boek hangt niet alleen samen met het aantal verkochte e-readers, maar uiteraard ook met het beschikbare aanbod aan elektronisch leesvoer. Voorlopig zijn dat ongeveer 3.300 titels. Joris verwacht dat de verkoop pas echt uit de startblokken zal schieten wanneer het aanbod verder gaat dan boeken alleen, en wanneer je met de e-readers ook online kan gaan.

"Mensen zullen eerder geneigd zijn een e-reader te kopen als ze hem alle dagen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om de krant te lezen." Op de Kindle kan al een keur van internationale kranten en tijdschriften gedownload worden, maar bij ons is het ook daarop nog wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business