Na een emotionele oproep op zijn website heeft Wikipedia-stichter Jimmy Wales via giften van gebruikers liefst 7,5 miljoen dollar (5,2 miljoen euro) ingezameld. Dat is hem gelukt in amper acht weken tijd, zegt hij zelf. Zo kan zijn online encyclopedie het hoofd weer even boven water houden. Het water stond Wikipedia, dat in 2001 is […]


Na een emotionele oproep op zijn website heeft Wikipedia-stichter Jimmy Wales via giften van gebruikers liefst 7,5 miljoen dollar (5,2 miljoen euro) ingezameld.

Dat is hem gelukt in amper acht weken tijd, zegt hij zelf. Zo kan zijn online encyclopedie het hoofd weer even boven water houden.

Het water stond Wikipedia, dat in 2001 is opgericht, aan de lippen. Na eerder bescheiden en discrete inzamelacties de voorbije jaren, richtte Wales deze keer een emotionele smeekbede tot de Wikipedia-gebruikers om geld te doneren. Die miste zijn effect niet.


Geen reclame
Wikipedia is de op vier na meest bezochte website ter wereld, met de afgelopen maand meer dan 340 miljoen bezoekers. Amper 35 werknemers beheren de online encyclopedie, die ruim veertien miljoen artikels herbergt. Omdat de website geen reclame bevat, heeft de stichting achter Wikipedia jaarlijks zo’n zeven miljoen dollar nodig om de kosten te dekken, zoals de huur van servers.

En dat is elk jaar telkens weer een dubbeltje op zijn kant. Vandaar ook dat oprichter Jimmy Wales, in 2006 nog door het blad Time bij de invloedrijkste personen ter wereld gerekend, zich dit jaar met foto en al in de strijd gooide om de kwakkelende fondsenwerving wat kracht bij te zetten.

Grote woorden
En daarbij schuwde hij de grote woorden niet. "Ik vraag uw hulp, zodat we ons werk kunnen voortzetten. Stelt u zich een wereld voor waarin iedereen op aarde vrije toegang heeft tot alle menselijke kennis", aldus Wales.

Alsof dat niet genoeg was, deden goed gekozen getuigenissen van gulle en soms ook kleine schenkers boven elke geraadpleegde Wikipedia-pagina de rest. "Als ik om antwoorden verlegen zit, bent u er altijd om me uit de brand te helpen", schrijft een zekere Lauren Sierra. "Voor mijn zes jaar oude zoon is Wikipedia een prachtig venster op de kennis in de wereld", zegt Pilgrim Beart.

De truc heeft gewerkt.