Nieuws

Twee derde van tienjarigen heeft gsm

Bijna twee op de drie tienjarigen hebben al een mobiele telefoon. Bij twaalf jaar is dat al 92 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie OIVO onder 2.600 jongeren.

Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) pleit wel voor een "belopvoeding" om jongeren te leren omgaan met de risico’s van gsm-gebruik.

Sms en spelletjes
Het aantal tienjarigen met een gsm is sinds 2007 met twintig procent toegenomen. Bij de twaalfjarigen is dat negen procent, zo meldt het OIVO. De tieners gebruiken hun gsm vooral om sms’jes te sturen en spelletjes te spelen. Ze bellen minder dan twee jaar geleden.

"De gsm speelt een cruciale rol in de communicatie tussen opgroeiende kinderen en jongeren als middel voor identificatie en sociale herkenning", zegt OIVO. "Jongeren zijn er als de kippen bij om de diversiteit en de multimediatoepassingen van mobiele telefoons en de convergentie met onder andere het internet als eersten te gebruiken."

Risico’s
Maar aan al dat gsm-gebruik zijn ook risico’s verbonden. Onder meer intimidatie en cyberpesten, diefstal en kans op gezondheidsproblemen door stralingsbelasting. Ouders hebben ook weinig controle op wat hun kinderen doen.

OIVO beveelt ouders en leerkrachten aan om opvoeding te geven "over de risico’s zoals omgaan met geld, kostenbeheersing, gezondheid, persoonlijke veiligheid en bel-etiquette". De toegang tot bepaalde diensten zou beperkt moeten worden voor jongeren, en zij moeten beter beschermd worden tegen sms-diensten en telecomaanbieders.

De Raad van State zal ten vroegste in maart een advies uitbrengen over een ethische commissie of code voor telecomoperatoren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business