Het Europees Parlement verzet zich tegen het zogenaamde Swiftakkoord. Met dat akkoord zou de VS inzage krijgen in het Europees betalingsverkeer. Dit schrijft het Duitse persagentschap DPA.  Het verzet komt niet toevallig op 28 januari, de Europese dag van de Dataprotectie. In het Europees Parlement zei CDU/CSU-voorzitter Werner Langen dat de Europese Volkspartij (EVT), waarvan […]


Het Europees Parlement verzet zich tegen het zogenaamde Swiftakkoord. Met dat akkoord zou de VS inzage krijgen in het Europees betalingsverkeer. Dit schrijft het Duitse persagentschap DPA

Het verzet komt niet toevallig op 28 januari, de Europese dag van de Dataprotectie. In het Europees Parlement zei CDU/CSU-voorzitter Werner Langen dat de Europese Volkspartij (EVT), waarvan zijn fractie lid is, tegen het akkoord is. Ook de Liberalen zouden tegen zijn.

De kans is dus zeer groot dat het Swiftakkoord wordt afgekeurd. Het Europees Parlement heeft hier een absolute meerderheid van 369 stemmen voor nodig. De EVP alleen is al goed voor 265 van die stemmen.


Swift is een Belgische organisatie die internationaal betalingsverkeer regelt. De VS wil die bankgegevens en geldstromen analyseren om terrorisme op te sporen.

[related_article id=”158578″]

Dat was al mogelijk toen de servers van Swift in de VS stonden, maar die zijn intussen terug verhuisd naar Europa. Daarom werd er naar een nieuwe regeling gezocht. Zo besloten de Europese ministers van binnenlandse zaken eind november om de VS negen maanden inzage te geven, in afwachting van een betere regeling.