Nieuws

Jongeren voelen zich veilig op internet

Driekwart van alle jongeren voelt zich naar eigen zeggen veilig op het internet. Toch worden ze veelal gemanipuleerd.

Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) ondervroeg 2.600 jongeren tussen tien en zeventien jaar. Onder hen bleek meer dan negentig procent internet te gebruiken. Dat is een stijging van vier procent tegenover 2007.

Van de tienjarigen is al 84 procent online. Zodra de jongeren naar het secundair onderwijs gaan, neemt het surfen een zeer grote sprong. De hoogste cijfers zijn er voor de vijftien- tot zestienjarigen, met 97 procent en 98 procent.

Als ze online gaan, dan chatten jongeren het liefst. Andere populaire activiteiten zijn surfen, spelen, muziek downloaden, mails sturen en foto’s verzenden. Vanaf veertien jaar vinden ze ook hun weg naar discussiefora.

Meer risico’s
Het OIVO stelt vast dat jongeren door marketingstrategieën worden gemanipuleerd tot meer consumptiegedrag. Daarom roept de organisatie de overheid op om problemen met de bescherming van minderjarigen weg te werken.

Op het lijstje met gevaren staan privacyproblemen, reclame gericht op minderjarigen, handelspraktijken en consumentenbedrog, technische risico’s, internetspelletjes en gokverslaving.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business