Nieuws

Lagere tarieven voor mobiel telefoneren

Telecomtoezichthouder BIPT heeft voorgesteld dat de zogenaamde terminatietarieven fors omlaag gaan. Dat zijn de tarieven die de operatoren aanrekenen voor het gebruik van elkaars netwerk.

Die tarieven, die nu variëren van 7,20 cent tot 11,43 cent per minuut, zouden volgend jaar gehalveerd worden en daarna geleidelijk zakken naar 1,07 eurocent. In welke mate dat invloed zal hebben op de prijs die gebruikers betalen is niet zeker. Maar de halvering van de terminatietarieven in de afgelopen drie jaar heeft wel tot lagere prijzen voor de klanten geleid.

"Ik verwacht dat vooral de tarieven van vast naar mobiel zullen zakken", zegt Luc Hindryckx, voorzitter van de raad van het BIPT.

Vaste prijs
"Het wordt mogelijk om voor vaste prijzen onbeperkt telefoonverkeer van vast naar mobiel toe te laten, zoals dat nu ook al gebeurt voor telefonie van vaste lijn naar vaste lijn. Daardoor kunnen vaste spelers meer in concurrentie treden met mobiele spelers." Minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) schat de impact op de prijs van vast naar mobiel op 20 procent.

Opmerkelijk is dat het BIPT voorstelt om de tarieven vanaf 2013 eenvormig te maken. Dat zou voor het eerst sinds het ontstaan van mobiele telefonie zijn. Tot nu toe werden door verschillende operatoren verschillende tarieven aangerekend. Dit om nieuwe marktspelers een voordeel te geven ten opzichte van grote gevestigde spelers zoals Belgacomdochter Proximus.

"Door de tarieven eenvormig te maken, volgen we een aanbeveling van de Europese Unie", zegt Hindryckx. "Die laat asymetrische tarieven toe gedurende een overgangsperiode. Maar nu alle drie de operatoren al meer dan tien jaar actief zijn op de Belgische markt, is er geen rechtvaardiging meer voor." Het is de bedoeling dat de nieuwe tarieven nog puur de kostenstructuur van een efficiënte operator weerspiegelen.

Het voorstel is nog niet definitief. In de komende zes weken kunnen de betrokken operatoren er hun mening over kenbaar maken. Als ze gegronde redenen aandragen, kunnen de tarieven nog gewijzigd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business