Nieuws

Zonzoo geeft oude gsm nieuw leven

Gemiddeld gaat een mobiele telefoon zo’n vijf jaar mee. Maar veel mensen vervangen hem al na pakweg anderhalf jaar door een hipper exemplaar. De oude gsm verdwijnt dan meestal in een schuif. In België alleen al slingeren er zo intussen waarschijnlijk 25 tot 30 miljoen toestellen rond, schat Colin Armstrong-Bell.

Armstrong-Bell richtte, na een carrière als militair en als zakenbankier bij Morgan Stanley en Lehman Brothers, in 2001 het bedrijfje XS Tronix Limited op. Later ging dat op in de Greener Solutions Group. Die werd in 2009 herdoopt tot Zonzoo, een gemakkelijk en overal uitspreekbare merknaam.

Zonzoo is op dit moment het grootste recyclagebedrijf van gebruikte gsm’s in Europa. Het is actief in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Nederland, Portugal, Duitsland, Oostenrijk en België. Uitbreiding naar nog meer landen – onder meer in Centraal- en Oost-Europa en in het Midden-Oosten – staat op het programma, zegt Armstrong-Bell.

Banden met België
Zonzoo heeft speciale banden met België. Het bedrijf wordt immers sinds 2008 meegefinancierd door twee Belgische private-equityfondsen: Stonefund, waarlangs de familie Colruyt investeert in groene technologie, en OakInvest, een in Antwerpen gevestigd fonds van een aantal ondernemende Beneluxfamilies.

Concreet koopt Zonzoo de oude gsm’s op, vooral via het internet. Zonzoo aanvaardt zo’n achthonderd modellen, en betaalt daar 2 tot 200 euro voor. Wie via de site zijn telefoon verkoopt, kan hem gratis opsturen naar Zonzoo. Zonzoo stort voor elke verkochte telefoon vijf procent boven op de verkoopprijs aan een goed doel zoals 11.11.11, het Rode Kruis en nu ook Haiti Lavi 12-12. De verkoopsom wordt gestort aan de verkoper of, als die dat wil, ook aan een goed doel.

Naar Brazilië, India en China
De gekochte gsm’s gaan naar Duitsland, waar Zonzoo zijn hoofdzetel heeft. Daar worden ze manueel nagekeken. De nog bruikbare telefoons verkoopt Zonzoo op de tweedehandsmarkt, vooral in snelgroeiende markten zoals Brazilië, India en China, waar nieuwe modellen vaak te duur zijn voor de bevolking. Van de gsm’s die niet meer bruikbaar zijn, of waarvoor ook in die landen geen markt meer is, worden de grondstoffen gerecycleerd.

Sinds Zonzoo in november vorig jaar van start ging in België, kocht het al voor 130.000 euro gsm’s in ons land. Gemiddeld betaalt Zonzoo zo’n twintig euro per toestel, zegt Armstrong-Bell. Omzetcijfers van Zonzoo kan hij moeilijk geven, omdat het bedrijf zo snel groeit, "met 25 procent per maand". "Maar u mag ervan uitgaan dat we, bij de aankoop van vijfduizend gsm’s per dag, dat zijn er 1,8 miljoen per jaar, zo’n 64 miljoen euro omzet genereren, en een winstmarge van 7,5 tot 10 miljoen.’

Natuurlijk heeft Zonzoo ook concurrenten, geeft hij toe. "In elk land hebben we wel een concurrent zitten, in het Verenigd Koninkrijk zelfs verschillende. Maar niemand werkt volledig volgens ons model, en niemand heeft een pan-Europees merk zoals wij."

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business