Nieuws

Apacer AL460

Mediaspelers zijn hip. Zo hip dat elke producent die ook maar iets met multimedia en computers te maken heeft er tegenwoordig wel een in z’n gamma heeft. Ook Apacer probeert met de AL460 een graantje mee te pikken.

De AL460 is in de eerste plaats een compact toestel dat niet is uitgerust met een ventilator en dus onhoorbaar zijn werk doet. Onder de motorkap vinden we Realteks RTL1073-chip. Die zagen we eerder onder meer opduiken in de Asus O!Play. Op enkele zeer exotische bestandsformaten na kan deze chip overweg met alle gangbare bestandsformaten en -containers.

Zo vinden we bij de ondersteunde videoformaten H.264, VC-1, VOB en MKV. Daarnaast kunnen TIFF- en PNG-afbeeldingen worden weergegeven, en vormen de audioformaten AAC, OGG, LPCM en Dolby Digital AC3 geen probleem. Ondersteuning voor deze laatste geluidscodec is echter beperkt tot twee kanalen.

Naast de tegenwoordig obligate HDMI-connector kan de AL460 eveneens via de component- of de composietingang aan je televisietoestel worden aangesloten, waarbij PAL-resoluties tot 1.080p kunnen worden weergegeven.

Geen interne harde schijf, wel USB
In tegenstelling tot veel andere mediaspelers in deze prijscategorie is het niet mogelijk om de AL460 uit te rusten met een interne harde schijf. Of dit echt een groot nadeel is weten we niet, want het toestel is vooraan voorzien van twee USB-poorten waar je een externe harde schijf of geheugenstick op kunt aansluiten.

Bovendien kun je via de netwerkpoort bestanden van je lokale netwerk afspelen. Een portaal dat toegang biedt tot online video- of audiosites als YouTube ontbreekt, evenals de mogelijkheid om het toestel af te stellen op een internetradiostation.

Navigatie traag
De menustructuur van de AL460 is voldoende duidelijk. Navigeren door de verschillende menu’s en submenu’s gaat meestal echter tergend traag. Af en toe seinen we onbedoeld een commando tweemaal door, omdat we denken dat de afstandsbediening de eerste keer niet goed gericht was.

Ook tijdens het bekijken van een film reageert het toestel vrij langzaam op commando’s van de afstandsbediening. Zoals we in deze prijscategorie gewend zijn, is die afstandsbediening erg compact en goedkoop uitgevoerd.

Slechte volumeregeling
We merken eveneens dat we aangewezen zijn op de volumeregeling van ons televisietoestel. Er verschijnt op het scherm dan wel een schuifbalk als we het volume van de AL460 willen bijstellen, maar er verandert helemaal niets als we dat ook daadwerkelijk doen. Alleen als we de schuifbalk volledig naar links verplaatsen, valt het geluid plots volledig weg.

Over de beeldkwaliteit valt er minder te klagen, al hapert het beeld af en toe wel bij het afspelen van zwaardere videobestanden. Het merendeel van onze testbestanden werkt echter zonder problemen. Ook courante ondertitelingsformaten worden gelezen, al worden ze op het scherm zo groot weergegeven dat ze vaak drie lijnen in beslag nemen.

Apacer AL460
Prijs: 99,99 euro (februari 2010)

PRO: uitgebreide bestandsondersteuning; maakt nauwelijks geluid.
CONTRA: geen online portaal; sommige testbestanden haperden af en toe.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business