Nieuws

Wereldwijde gsm- en internetprijzen dalen

Telefoontarieven en de prijs voor breedband zakken wereldwijd. Een rapport bevestigt deze ontwikkeling, al blijft de toegang duur in landen met een laag inkomen.

Het rapport is opgesteld door de International Telecom Union (ITU), een agentschap van de Verenigde Naties. Daaruit blijkt dat de kosten voor breedbanddiensten tussen 2008 en 2009 met 42 procent zijn gedaald in 161 onderzochte landen. Voor mobiele telefonie was dit 25 procent en de prijzen voor vaste telefonie dalen met 20 procent.

Ondanks de daling blijven telecomdiensten wel duur in landen met een laag gemiddeld inkomen. De studie kijkt hiervoor niet naar de absolute kostprijs maar naar het percentage van het bruto nationaal inkomen dat wordt uitgegeven.

China heeft in verhouding tot het inkomen de laagste ICT-prijzen, gevolgd door de speciale bestuurlijke regio Hongkong, Singapore, Koeweit, Luxemburg en de VS. Nederland en België staan respectievelijk op de zeventiende en achttiende plaats. Maar het is niet duidelijk hoe de gemiddelde prijzen zijn berekend.

Educatie en emancipatie
De ITU benadrukt dat breedbandtoegang belangrijk is. Zo blijkt dat landen er zowel op sociaal als economisch vlak baat bij hebben. Ook zou er een link zijn tussen betere educatieve prestaties en meer internettoegang. Volgens de ITU zijn er zelfs meer vrouwen op de arbeidsmarkt en is er meer gelijkheid tussen man en vrouw in huishoudens met internettoegang.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business