Nieuws

Google mag niet zomaar fotograferen

Google moet mensen waarschuwen voordat het in Europa camera’s de straat opstuurt om foto’s te maken voor Street View. Dat hebben privacywaakhonden van de Europese Unie het internetbedrijf laten weten. De toezichthouders willen ook dat Google de foto’s niet langer dan zes maanden bewaart. Nu is dat nog een jaar.

Street View werd in 2007 in de Verenigde Staten gelanceerd en bevat momenteel foto’s van wegen en straten in vele honderden steden en dorpen. Om de privacy te waarborgen, worden gezichten en kentekenplaten met speciale software onherkenbaar gemaakt.

Privacy
Aanvankelijk was Google terughoudend om de dienst in Europa aan te bieden, omdat regeringen hadden aangegeven dat het nemen van foto’s van mensen op openbare plekken mogelijk in strijd is met privacywetgeving. Griekenland liet vorig jaar bijvoorbeeld weten de dienst tegen te houden totdat extra garanties worden gegeven dat de privacy gewaarborgd is. De bewoners van een Engels dorp vormden vorig jaar in april dan weer een menselijke ketting om een camerabusje tegen te houden.

[related_article id=”158578″]

Google schikte zich eveneens naar Duitse eisen dat de originele beelden van gezichten, kentekenplaten en huisnummers gewist worden. Dat geldt ook voor afbeeldingen van personen die aangeven dat zij niet willen dat hun informatie in de dienst gebruikt wordt.

Vrijheid van meningsuiting
Het hoofd van de Europese organisatie voor gegevensbescherming Alex Turk schreef Googles privacychef Peter Fleischer op 11 februari een brief. Daarin draagt hij het bedrijf op altijd van tevoren op zijn website, maar ook in de plaatselijke en landelijke pers, kenbaar te maken waar en wanneer gefotografeerd gaat worden. Ook moet het bedrijf afbeeldingen voortaan binnen zes maanden verwijderen.

Google laat weten in beroep te gaan tegen de uitspraak, omdat die in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting op internet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business