Het Europees Parlement is niet blij met de geheimhouding rond de ACTA-besprekingen. Het eist meer inzage en verzet zich met klem tegen een zogenaamde threestrikeswetgeving waarbij internetpiraten hun toegang tot het web verliezen. De eisen van het parlement staan in een resolutie die vandaag zo goed als zeker wordt goedgekeurd. ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement. […]


Het Europees Parlement is niet blij met de geheimhouding rond de ACTA-besprekingen. Het eist meer inzage en verzet zich met klem tegen een zogenaamde threestrikeswetgeving waarbij internetpiraten hun toegang tot het web verliezen.

De eisen van het parlement staan in een resolutie die vandaag zo goed als zeker wordt goedgekeurd. ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Dat is een internationale standaard voor rechten rond intellectueel eigendom en wordt momenteel besproken door verschillende organisaties.

Geen mandaat
In zijn brief vraagt het Europees Parlement aan de Europese Commissie om alle onderhandelingsteksten vrij te geven en de parlementsleden te informeren over het hele proces. Daarbij benadrukt het dat er geen mandaat is gegeven om namens het parlement toezeggingen te doen.


Geen three strikes
Naast de vraag om transparante communicatie verzet het parlement zich expliciet tegen zogenaamde threestrikeswetten zoals de Hadopiwet in Frankrijk. Hierbij wordt iemand die betrapt wordt op illegaal downloaden na een aantal waarschuwingen op een lagere surfsnelheid, of zelfs zonder internet gezet.

Het Europees Parlement spreekt zeer heldere taal ten opzichte van de Europese Commissie. Zo sluit het niet uit dat er een rechtszaak wordt opgestart als er geen informatie vrijkomt. Tegelijkertijd wijst het erop dat het parlement door het verdrag van Lissabon het ACTA-verdrag moet goedkeuren, alvorens het in de EU in werking treedt.