Nieuws

Cowon jetAudio Basic 8.0.2

Apple is lang niet de enige producent van mp3-spelers die een gratis mediabeheerder ter beschikking stelt. Zo heeft Cowon al jaren jetAudio als extra troef, een bijzonder volwassen programma dat verrassende eigenschappen in huis heeft.

Er komt wat op je af wanneer je jetAudio Basic voor de eerste maal opent. Naast een mediacentervenster, vergelijkbaar met MediaMonkey, is er een apart afspeelvenster, een informatievenster en een nostalgisch uitziend hoofdvenster. Maar dat is lang niet alles, want deze applicatie zit vol met in- en uitklapbare onderdelen. Daardoor is het programma openen en meteen muziek afspelen geen optie.

Toolbar-mode
Een van de sterkste eigenschappen van jetAudio is de Toolbar-modus. In deze modus klapt het hele programma ineen en wordt het een slim vormgegeven werkbalk aan de bovenkant van je taakbalk. Je hebt nog steeds toegang tot de belangrijkste functies en kunt tegelijk zien welk nummer je aan het spelen bent. Dankzij het grote aantal sneltoetsen is het meestal niet eens nodig om deze werkbalk met de muis te bedienen.

Net als bij concurrenten Foobar en Winamp kun je jetAudio een ander uiterlijk geven. Het aantal skins is wel nogal beperkt en als we op zoek gaan naar andere exemplaren, worden we doorverwezen naar een forum dat vol advertenties van smartphones staat. Jammer, omdat niet iedereen vrede zal kunnen nemen met de standaard kleurschema’s en indeling.

Naast een groot aantal exotische en minder exotische audioformaten speelt deze alleskunner video af, met een slim bedachte volumeregelaar naast het hoofdvenster als je iets op een volledig scherm afspeelt. De applicatie kan ook audio en video converteren, al heb je voor videobestanden omzetten de betaalde Plus VX-versie nodig.

Andere extra’s die niet gratis uit te proberen zijn, zijn een audiotrimmer en multichannel-geluidsopties.

Het is vrijwel onmogelijk om alles te noemen, maar er zijn functies die je in geen enkele andere mediabeheerder terugvindt. Zo kun je direct vanuit het mediacenter zoeken in Leo’s Lyric Database, een reusachtige database voor songteksten. Er zijn weliswaar advertenties op de pagina’s, maar de tekst kopiëren en plakken gaat bijzonder praktisch.

Jettoy
Net zo eenvoudig is de mogelijkheid om YouTubefilmpjes te downloaden via de online applicatie Jettoy. Gestroomlijnd is dit proces niet, maar de online vertakking doet prima haar werk en laat ons de clips eenvoudig in flv- of mp4-formaat downloaden en importeren.

Zoals verwacht is het goed mogelijk om Cowon-mediaspelers te synchroniseren met dit apparaat, maar ook andere draagbare muziekgadgets zijn te combineren met jetAudio. Helaas herkent het programma onze iPod Classic niet, zodat we voor deze taak nog steeds aangewezen zijn op iTunes.

Rippen, songteksten zoeken, video’s kijken en downloaden, branden, synchroniseren; je zou bijna vergeten dat je ook muziek kunt afspelen met deze overweldigend capabele beheerder. Wie veel in de weer is met zijn muziekverzameling, zou deze geheime troef van Cowon zeker een keer moeten uitproberen.

Cowon jetAudio Basic 8.0.2
Prijs: gratis (Plux VX-versie: 19 dollar) (maart 2010)

PRO: compleet; songteksten zoeken en importeren; toolbarmodus efficiënt in gebruik; laag geheugenverbruik.
CONTRA: overweldigend voor doorsnee gebruikers; van skin wisselen lastig en onduidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business