Nieuws

Microsoft omhelst webstandaarden met IE9

Microsoft neemt zijn ambities voor het web serieus. Op de Mix-conferentie in Las Vegas geeft het bedrijf een voorsmaakje van Internet Explorer 9. Deze browser is nog lang niet klaar, maar geeft wel al een indicatie van hoe Microsoft omgaat met het moderne web en ondersteuning biedt voor nieuwe webtechnologieën.

Internet Explorer 9 Platform Preview. Dat is de naam die Microsoft geeft aan de browser die momenteel niet veel meer is dan een framework. Het prototype is zelfs nog zo ruw dat het een ‘Terug’-knop mist. Volgens Dean Hachamovitch, hoofd van het Internet Explorer-team bij Microsoft, zijn er nog een paar updates en een paar previewversies nodig, en kan IE9 dan in bèta gaan.

Samenwerken met moderne hardware
“De nieuwe versie van Internet Explorer biedt ondersteuning voor nieuwe webstandaarden en kan beter samenwerken met moderne hardware om vlot beelden, tekst en Javascript te kunnen verwerken”, klinkt het bij Microsoft.

[related_article id=”161452″]

Het duurt allicht nog maanden voor er een lancering is, maar IE9 heeft het potentieel om zich opnieuw steviger te positioneren in de browsermarkt. Internet Explorer mag dan wel nog steeds de grootste browser zijn, de concurrentie komt stevig opzetten en het aandeel van de Microsoftbrowser slinkt elke dag.

Zware webapplicaties
Met Internet Explorer 9 wil Microsoft een browser maken voor het nieuwe web dat er zit aan te komen dankzij nieuwe standaarden zoals HTML 5 en CSS 3 (updates aan de opmaaktaal voor webpagina’s en stylesheets die definiëren hoe zo’n webpagina eruitziet).

“We hebben gezien dat HTML 5 een nieuwe klasse van applicaties mogelijk zal maken. Applicaties die de browsersoftware anders zullen belasten dan traditionele websites”, zegt Hachamovitch. “Het besef is bij ons snel gekomen dat een goede aanpak van HTML 5 meer is dan alleen maar de subsystemen van onze browser opnieuw ontwerpen voor deze nieuwe applicaties. We proberen na te denken over waar dergelijke applicaties naartoe gaan, en proberen een platform te bouwen dat hen helpt om daar te geraken.”

Sinds IE8 heeft Microsoft er een punt van gemaakt om te voldoen aan de geldende webstandaarden – iets waar ze daarvoor te weinig rekening mee hielden.

Microsoft gaf te kennen meer geïnteresseerd te zijn in webstandaarden door mee te helpen met de ontwikkeling van HTML 5 en SVG (scalable vector graphics, een formaat dat sommige beelden zoals logo’s veel beter kan renderen).

Acid3-test
In november 2009, toen Microsoft het voor de eerste keer had over IE9, stak het bedrijf de slechte resultaten van IE8 op de befaamde Acid3-test niet onder stoelen of banken: versie 8 van Internet Explorer haalt maar 20 op 100 in deze test. Microsoft geeft wel te kennen dat deze test niet perfect is, maar de nieuwe IE9 Platform Preview doet het met 55/100 aanzienlijk beter.

Een andere nieuwigheid in de nieuwe Internet Explorer is de Javascriptmotor om webtoepassingen te renderen. Chrome gebruikt V8, Opera 10.5 heeft Carakan, Safari doet het met Nitro en Firefox heeft de nieuwe JaegerMonkey.

Chakra
Internet Explorer voegt een nieuwe naam aan dat rijtje toe: Chakra. Na een test met de Sunspider Javascript-benchmark blijkt IE9 een tikje sneller te zijn dan Firefox, en ietwat trager dan Safari, Opera en Chrome.

De vergelijking met andere browsers in deze test is minder belangrijk dan de vergelijking met IE8, dat ontiegelijk veel trager uit deze test komt.

De verandering waar Hachamovitch en zijn team vooral trots op zijn, is de multicoreondersteuning van de Javascriptmotor. Zodra een webpagina wordt ingeladen, wijst Chakra een processorkern toe aan het omzetten van de Javascriptcompilatie op de achtergrond naar snelle code, geschreven in de taal van de processor.

IE9 onderscheidt zich hiermee van de ‘net op tijd’-aanpak van andere browsers, die op die manier een moeilijk evenwicht vinden tussen het optimaliseren van code zonder het laden van webpagina’s te vertragen.

Andere aanpak
Het feit dat Microsoft al een voorsmaakje van zijn nieuwe browser geeft in zo’n vroeg stadium, staat in schril contrast met vroeger, toen ze een product pas aan de wereld toonden als ze verder afgewerkt waren.

“Door dit te doen, willen we feedback verzamelen over HTML 5, CSS 3, DOM en SVG”, zegt Hachamovitch. “En om die waardevolle feedback te krijgen van ontwikkelaars, hebben we een speciale IE9 Test Drive-site met meer details en voorbeelden.”

De omhelzing van webstandaarden van Microsoft is overigens logisch. Door hun stevige Windows- en Office-pijlers hebben zij namelijk het meeste te verliezen bij de migratie van applicaties van de desktop naar de cloud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business