Fransen omzeilen eigen piraterijwet

De controversiële Hadopi-wet die hardnekkige Franse internetpiraten van het net gooit, is mogelijk een loze maatregel. Een Franse studie toont aan dat surfers gewoon andere kanalen zoeken om hun films of muziek te vinden. De muzieksector heeft zijn twijfels over de conclusies.

Het gaat volgens de BBC om een kleinschalig onderzoek dat is uitgevoerd door de universiteit van Rennes bij tweeduizend mensen in Bretagne. Daaruit blijkt dat illegaal gedrag (rond internetpiraterij) is toegenomen met drie procent sinds de goedkeuring van de wet in oktober 2009.

Internet kwijt
De wet houdt in dat de pas opgerichte instantie Hadopi controleert op illegaal P2P-verkeer. Wie wordt betrapt, krijgt een waarschuwing. Wie herhaaldelijk de wet overtreedt, kan zijn internetverbinding tot een jaar kwijtspelen. Hadopi is nog niet in werking getreden, dat staat gepland voor de komende weken.

In detail is al snel duidelijk hoe de Franse internetters hierop reageren. Het gebruik van P2P of andere technieken voor bestandsdeling is verminderd met 2,5 procent (bij de ondervraagden). Maar het gebruik van diensten en sites die niet onder de Hadopi-wet vallen steeg met 27 procent in dezelfde periode. Het gaat hier om downloadsites zoals Rapidshare, streamingdiensten en gesloten fora.

Volgens het onderzoek zou zeventig procent van de ondervraagden helemaal niet aan piraterij doen. Daarnaast zegt de helft van de mensen die aangeven regelmatig cd’s te kopen dat ze ook regelmatig iets illegaal downloaden.

IFPI ontkracht onderzoek
De muzieksector reageert sceptisch op het onderzoek. Zo zegt IFPI dat een onderzoek bij tweeduizend mensen in Bretagne niet representatief is voor het hele land. Bovendien heeft Hadopi nog geen enkele waarschuwing uitgestuurd, aldus de muzieklobby.

Al maakt dat laatste op zich zeer weinig uit. Zo daalde het internetverkeer in Zweden met dertig procent de dag na de invoering van een piraterijwet. Dat was nog voordat er mensen werden aangeklaagd of gewaarschuwd.

Het ziet er dus naar uit dat de Franse bevolking, of in elk geval die van Bretagne, haar P2P-verkeer gewoon inruilt voor een andere technologie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business