Nieuws

Belgische sites in trek bij hackers

Hackers lijken het deze maand meer dan anders op Belgische sites te hebben gemunt. In april werden tot dusver al 879 be-domeinen gekraakt.

Dat kan worden afgeleid uit de cijfers van Zone-H, dat internationaal het aantal hacks bijhoudt. De cijfers hebben enkel betrekking op hacks waarvan aangifte is gedaan - door de eigenaren van de site, de hostingfirma’s of de hackers zelf.

Geen botnets
In de meeste gesignaleerde gevallen wijzigt de kraker de voorpagina van de website, zodat het probleem wel meteen duidelijk is. Maar sites die bijvoorbeeld in een botnet worden gebruikt om spam te verspreiden zonder dat ze zelf daarvan op de hoogte zijn, zijn dus niet in die cijfers opgenomen.

Len Lavens van de onafhankelijke weblog Belsec wijst erop dat het aantal hacks vele malen hoger ligt dan gewoonlijk. Normaal worden er twintig be-domeinen per week gekraakt, maar deze maand zijn dat er zonder duidelijke reden bijna driehonderd per week.

Hij wijst er ook op dat het vooral gaat om sites die gebruikmaken van diensten van hostingproviders. Een deel van de gebruikers installeert zaken als onlinewinkels op de site, wat meer risico’s inhoudt. Wie zo’n toepassing nodig heeft op zijn eigen site, kan volgens hem dan ook beter een beroep doen op bestaande applicaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business