Steam mogelijk ook op Linux

De kans bestaat dat het populaire spelplatform Steam ook naar Linux komt. Als dat het geval is, betekent dat een mijlpaal in de geschiedenis van het besturingssysteem. Tot nog toe loopt Linux ver achter op Windows in ondersteuning voor games.

Wie graag moderne pc-spelletjes speelt, wordt bijna verplicht over Windows te beschikken. Een van de redenen daarvoor is dat veel spelontwikkelaars hun 3D-rendering uitsluitend door DirectX laten gebeuren.

Daardoor vallen OpenGL-systemen zoals Mac en Linux buiten de boot. De écht grote titels verschijnen soms nog op Mac, maar voor Linux zijn er nagenoeg geen belangrijke spelletjes te vinden.

Steam
Maar nu blijkt dat spelontwikkelaar Valve zijn populaire Steamplatform ook naar Linux zou willen brengen. Dat platform vormt een soort zenuwcentrum van waaruit verschillende spelletjes kunnen worden opgestart. Daarnaast vormt het een sociaal netwerk waarin gamers gemakkelijk online met elkaar kunnen afspreken.

Eerder liet Valve al weten voortaan ook Mac te ondersteunen, door zowel het Steamplatform als de Source-spelmotor naar compatibele code om te zetten. Nu blijkt uit de code van die uitgave dat Valve ook rekening zou houden met een toekomstige Linuxversie.

Goed voor Linux
Dat een bekende spelontwikkelaar interesse toont in Linux, is van groot belang voor de marktuitbreiding ervan. Linux kan al enige jaren op de steun van de bedrijfswereld rekenen, maar het aantal thuisgebruikers van het besturingssysteem blijft beduidend laag.

Als Valve met Steam naar Linux gaat, zou dat het startschot kunnen vormen voor een enorme Linuxgroei bij gamers. De voordelen van het systeem zijn immers voor de hand liggend: Linux is stabiel, heeft een ervaren achterban, kent amper virussen en is bovenal gratis.

Wine
Een oplossing waarmee Linuxgebruikers tegenwoordig spelletjes spelen, is het programma Wine. Dat simuleert een Windowsomgeving door onder andere Direct3D-commando’s om te zetten naar OpenGL. Maar er is slechts een handjevol titels die op die wijze zonder problemen draaien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business